Cauzele și simptomele flutterului atrial - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele flutterului atrial

Flutterul atrial poate provoca slăbiciune, amețeală și palpitații. Află tot ceea ce trebuie să știi despre această problemă de sănătate!
Cauzele și simptomele flutterului atrial
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În articolul de azi, îți vom prezenta simptomele flutterului atrial, precum și factorii care îl provoacă.

Flutterul atrial este un tip de aritmie, adică o tulburare de ritm cardiac. Acesta implică producerea unor descărcări electrice anormale și rapide la nivelul atriilor. Descărcările electrice fac ca atriile să se contracte mai repede decât este firesc. Astfel, doar o parte din impulsurile electrice ajung la ventricule, care se contractă într-un mod neregulat, rapid și mai puțin eficient decât de obicei.

Flutterul atrial este asemănător fibrilației atriale, dar provoacă un ritmul cardiac ceva mai organizat. Acesta constituie o problemă relativ frecventă. Persoanele cu riscul cel mai mare să dezvolte un flutter atrial sunt cele trecute de 60 de ani.

Ce mecanism stă la baza flutterului atrial?

În condiții normale, cavitățile cardiace (atriile și ventriculele) se contractă în mod ritmic și sincronizat sub acțiunea unor impulsuri electrice. Aceste impulsuri își au originea în atrii și circulă apoi spre ventricule, ceea ce determină bătăile inimii.

Ritmul cardiac normal este între 50 și 100 de bătăi pe minut. Însă acest mecanism se modifică în cazul aritmiilor, iar inima nu se mai contractă regulat. Dacă ritmul cardiac depășește 100 de bătăi pe minut, putem spune că pacientul are tahicardie.

Activitatea atriilor rămâne coordonată în cazul flutterului atrial. Problema este că acestea au peste 250 de contracții pe minut, drept pentru care impulsurile nu pot ajunge așa cum trebuie la ventricule. De fapt, doar unul din două impulsuri ajunge la ventricule. Ritmul cardiac rezultat va fi de aproximativ 150 de bătăi pe minut.

În termeni medicali, flutterul atrial este un tip de tahicardie produsă de un circuit de macroreintrare.

Care sunt cauzele flutterului atrial?

Flutterul atrial reprezintă o aritmie comună la pacienții cu probleme cardiace de bază. De pildă, acesta este mai frecvent la persoanele care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiace ischemice sau cardiomiopatie, dar poate surveni și la cei cu inima sănătoasă.

Printre cauzele acestei tulburări se numără:

  • Orice boală cardiacă diagnosticată anterior (inclusiv, bolile care afectează valvele inimii, patologiile coronariene și probleme care vizează modificarea mușchiului cardiac, precum cardiomiopatiile)
  • Hipertensiunea arterială
  • Consumul de alcool (flutterul atrial a fost asociat ingerării de alcool într-o perioadă scurtă de timp)
  • Alte tipuri de boli, precum cele pulmonare sau hipertiroidismul
  • Existența unui infarct miocardic anterior (și persoanele ale căror artere coronare au fost supuse revascularizării pot dezvolta un flutter atrial)
  • Anumite medicamente
  • Pericardita

Care sunt simptomele flutterului atrial?

Medic monitorizând simptomele flutterului atrial cu un apart EKG

Simptomele flutterului atrial depind de viteza cu care ventriculele se contractă. Această problemă reduce abilitatea inimii de a pompa sânge, iar simptomele sale pot surveni și se pot opri subit.

Cele mai frecvente simptome ale flutterului atrial sunt amețeala și insuficiența respiratorie. Pacienții mai pot experimenta și:

  • Slăbiciune
  • Dureri în piept, în special dacă au mai suferit de probleme cardiace în trecut
  • Puls accelerat, trepidant sau neregulat
  • Palpitații
  • Confuzie sau leșin
  • Pierderea abilității de a face mișcare

O complicație posibilă a flutterului atrial este reprezentată de formarea cheagurilor de sânge la nivelul atriilor. Acest lucru se poate întâmpla deoarece atriile nu reușesc să se golească complet din cauza contracțiilor prea rapide și sângele rezidual se încheagă.

Există riscul ca fragmente din aceste cheaguri să pătrundă în fluxul sangvin. Dacă ajung să înfunde o arteră, pot provoca probleme ischemice în alte regiuni ale corpului, cum ar fi tromboembolismul pulmonar sau accidentul vascular cerebral.

Cum se diagnostichează flutterul atrial?

Mai întâi, medicul va asculta bătăile inimii și va măsura ritmul cardiac. Frecvența acestora, simptomele raportate de pacient și rezultatele electrocardiogramei vor sta la baza diagnosticului.

Însă flutterul atrial poate fi și intermitent. Așadar, se poate apela la metode care înregistrează activitatea cardiacă pentru perioade mai lungi de timp. Dintre acestea, menționăm:

  • Monitorul de evenimente cardiace (trebuie purtat pentru 3-4 săptămâni)
  • Monitorul Holter (trebuie purtat pentru 24 de ore)
  • Dispozitivele subcutanate implantabile (pentru perioade mai lungi de timp)

Așa cum am menționat anterior, flutterul atrial tinde să survină la persoanele cu probleme cardiace de bază. Medicii vor efectua teste ca ecocardiografia sau angiografia. Totodată, pacientul va fi supus unor analize de sânge pentru a se verifica activitatea tiroidei.

Concluzii

Flutterul atrial constituie o tulburare de ritm cardiac relativ frecventă. Este important să cunoști simptomele acestuia și să consulți un medic dacă bănuiești că există o neregulă. Acesta este cel mai bun mod de a preveni problemele cardiace.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.