Logo image
Logo image

Cauzele și tratamentele bradipneei

6 minute
Bradipneea poate duce la oboseală, slăbiciune, amețeală și confuzie, printre alte simptome. Articolul de astăzi îți va explica de ce apare și care sunt tratamentele disponibile.
Cauzele și tratamentele bradipneei
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Bradipneea este un termen medical folosit pentru rata de respirație mai mică decât cea normală. Respirația este procesul prin care plămânii fac schimb de gaze. Corpul eliberează dioxid de carbon către lumea exterioară și preia oxigen prin respirație. Care sunt cauzele și tratamentele bradipneei?

Oxigenul este esențial pentru ca celulele să își îndeplinească funcțiile. Atunci când pacientul respiră mai rar decât de obicei, în corp se acumulează mai mult dioxid de carbon și scade cantitatea de oxigen. Bradipneea poate avea consecințe complexe.

Bradipneea are multiple cauze și nu toate sunt grave. Îți vom explica tot ce trebuie să știi despre simptomele și tratamentele bradipneei în acest articol.

Ce este bradipneea?

Cuvântul „bradipnee” provine din greacă. Bradys înseamnă „încetinire”, iar pnein înseamnă „respirație”. Astfel, acest termen medical este folosit pentru a denumi o frecvență respiratorie mai mică decât cea normală, potrivit unui articol publicat de Clínica Universidad de Navarra.

Normalitatea se determină în funcție de vârstă și de nivelul de activitate al fiecărei persoane. La adult, respirația apare de 12 – 20 de ori pe minut. Bradipneea este prezentă atunci când rata de respirație scade sub 12. În plus, dacă problema se manifestă mai mult de două minute, avem de-a face cu o afecțiune.

Problema este că acest termen tinde să fie confundat cu alții, cum ar fi apneea sau dispneea. Dispneea se referă la dificultatea de a respira sau senzația de lipsă de aer. Apneea este încetarea temporară a respirației. Atât bradipneea, cât și apneea apar la anumite persoane în timpul somnului.

Opusul bradipneei este tahipneea. În acest caz, rata de respirație este mai rapidă și poate duce la numeroase probleme. O persoană este considerată tahipneică atunci când respiră mai des de 25 de ori pe minut.

După cum menționează un articol al Fundației Argentina del Tórax, intoxicația cu alcool este una dintre cele mai frecvente cauze ale respirației lente. Cu toate acestea, pot exista și altele, așa cum vom explica în secțiunea următoare.

Vezi și:

Problemele de respirație la copii: 6 sfaturi

Care sunt cauzele bradipneei?

Bradipneea nu este o boală în sine, ci un simptom care poate apărea în multe situații. După cum am subliniat în secțiunea anterioară, intoxicația cu alcool este una dintre principalele cauze. Alcoolul acționează asupra centrului respirației, inhibându-l. Această acțiune determină încetinirea respirației. Însă nu este singura substanță care poate duce la apariția problemei. Multe medicamente, cum ar fi opioidele, sunt corelate cu bradipneea.

De fapt, combinația de benzodiazepine și alcool este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru depresia respiratorie. Benzodiazepinele sunt medicamente anxiolitice și mulți oameni le folosesc.

Some figure
Alcoolul este un deprimant respirator din cauza acțiunii sale asupra sistemului nervos central.

Alte substanțe asociate cu bradipneea

Bradipneea poate apărea ca rezultat al consumului mai multor substanțe. O toxină importantă este monoxidul de carbon. Oamenii îl folosesc relativ frecvent pentru a se sinucide. Este un gaz care poate provoca moartea atunci când este respirat în concentrații mari, deoarece produce o scădere a frecvenței respiratorii și intoxicație.

Anumite medicamente utilizate pentru efectuarea procedurilor chirurgicale pot încetini respirația: relaxantele musculare (care sunt adesea benzodiazepine), anestezicele sau tratamentele pentru durere (derivați opioizi), de exemplu. Prin urmare, este important ca pacienții să fie atent urmăriți.

Probleme encefalice

Respirația este un proces complex coordonat de diferite părți ale creierului. Creierul determină respirația conștientă. Cu toate acestea, există centre respiratorii și în trunchiul cerebral. Aceste centre permit respirația în anumite condiții: de exemplu, atunci când există o tumoare sau un traumatism. Dacă aceste centre preiau controlul, ele declanșează respirația lentă.

Dezechilibre electrolitice și hormonale

După cum am explicat mai sus, mulți factori influențează frecvența și profunzimea respirației. Un alt motiv pentru care poate apărea bradipneea este dezechilibrul anumitor electroliți, cum ar fi potasiul sau calciul.

Bradipneea apare și în anumite boli metabolice, precum hipotiroidismul. Hormonii tiroidieni sunt responsabili de reglarea consumului de energie și a temperaturii corpului, printre alte procese. Frecvența respiratorie poate scădea atunci când nivelul hormonal este mai mic decât în mod normal.

Îți recomandăm:

Exerciții de respirație pentru somn mai bun

Factori de risc pentru bradipnee

Un articol publicat în EcuRed explică o serie de factori care cresc riscul de a suferi bradipnee. Aceștia sunt legați de vârsta înaintată, fumat sau boli de inimă. La fel se întâmplă atunci când o persoană intră în șoc.

De asemenea, bradipneea a fost corelată cu temperatura corporală scăzută (hipotermie) și cu persoanele care fac exerciții intense în mod regulat. Nu este neapărat gravă în acest din urmă caz.

Simptome și complicații ale bradipneei

Bradipneea poate modifica nivelurile de oxigen și dioxid de carbon din organism. Majoritatea simptomelor care apar sunt generate de lipsa de oxigen. Oboseala, slăbiciunea, confuzia sau amețeala sunt frecvente.

În plus, oamenii se simt adesea amețiți sau au o senzație de leșin iminent. Durerea de cap și durerea toracică sunt alte semne frecvente, la fel ca și coordonarea slabă și problemele de memorie.

Scăderea oxigenului din sânge poate duce la complicații – aceasta se numește hipoxemie. După cum explică un articol din Bell Marra Health, bradipneea crește numărul de sincope și probleme cardiace. De fapt, organele și țesuturile pot suferi leziuni grave.

Provoacă stop cardiac și chiar moarte în cele mai grave cazuri. Alte complicații sunt acidoza respiratorie și hipercapnia (niveluri ridicate de dioxid de carbon în sânge).

Some figure
Atleții și femeile sportive pot suferi de bradipnee, dar aceasta nu reprezintă un risc.

Tratamentele bradipneei

Acum că am stabilit care sunt cauzele sale, vom discuta despre tratamentele bradipneei.

Bradipneea nu necesită mereu tratament. După cum am menționat mai sus, poate apărea fie la persoanele obișnuite cu activitatea fizică intensă, fie în timpul somnului. Prin urmare, este necesar să știm care sunt situațiile riscante. Totul depinde de cauză și de circumstanțele pacientului.

De exemplu, vizita la medic este necesară atunci când bradipneea apare din cauza unei probleme cardiace. Medicul va administra oxigenul de care corpul are nevoie. Există diferite forme de ventilație artificială utile în acest scop.

În plus, tratamentul de susținere este necesar atunci când cauza bradipneei este o substanță toxică. În unele cazuri, medicii vor folosi antidoturi împotriva substanței care a cauzat afecțiunea. Acesta este cazul intoxicației cu benzodiazepine, pe care o putem trata cu flumazenil.

Tratamentele bradipneei: concluzie

Este important să subliniem încă o dată că bradipneea este o scădere a frecvenței respiratorii. De obicei, medicii o iau în considerare atunci când o persoană are mai puțin de 12 respirații pe minut timp de mai mult de două minute.

Acest simptom poate apărea din mai multe motive, cum ar fi intoxicația cu alcool sau droguri sau ca urmare a anumitor patologii de bază. Nu toate cazurile sugerează o afecțiune care poate pune în pericol viața. Medicul trebuie să decidă cauza înainte de a alege un tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bradipnea – EcuRed. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.ecured.cu/Bradipnea
  • Bradypnea: What causes abnormally slow breathing and how to treat it. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.belmarrahealth.com/bradypnea-causes-abnormally-slow-breathing-treat/
  • Bradipnea – Fundacion Argentina del Torax. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.fundaciontorax.org.ar/page/index.php/pacientes/diccionario/772-bradipnea
  • Bradipnea. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved March 2, 2021, from https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/bradipnea

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.