Cauzele și tratamentul melasmei
 

Cauzele și tratamentul melasmei

Melasma este o pigmentare benignă a pielii. Cu toate acestea, poate afecta semnificativ stima de sine.
Cauzele și tratamentul melasmei
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Melasma este o patologie a pielii care se mai numește și cloasmă sau mască de sarcină. Constă în apariția unor pete maro închis pe pielea care este în mod normal expusă la soare, în special pe față. Care sunt cauzele și tratamentul melasmei?

Denumirea mască de sarcină vine de la faptul că melasma este asociată frecvent cu acest proces. Apare adesea și la femeile care iau pilule contraceptive. Cu toate acestea, poate afecta pe oricine și poate persista în timp.

Este greu de spus cu exactitate care este prevalența bolii, dar, conform studiilor, afectează între 15 și 56% dintre femeile însărcinate. Din acest motiv, în acest articol vă explicăm tot ce trebuie să știți despre melasma, cauzele acesteia și tratamentul recomandat.

De ce apare melasma?

Melasma, așa cum am menționat, constă în hiperpigmentarea care apare în zonele pielii expuse la soare. Apar pete de culoare mai închisă mai ales pe obraji, frunte și nas. Pot apărea și pe antebrațe, piept, etc.

Aceste pete sunt o consecință a creșterii producției de melanină. Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii. Producția sa poate varia în funcție de mulți factori, cum ar fi nivelul anumitor hormoni.

Aceasta explică de ce melasma apare mai des la femeile însărcinate sau la femeile care iau contraceptive hormonale. În ambele situații, are loc o alterare a nivelurilor anumitor hormoni, precum estrogenii.

Gravidă cu melasmă

 

Totuși, trebuie să avem în vedere că, deși se întâmplă mai rar, această patologie poate apărea și la bărbați. Este o afecțiune benignă care nu afectează propriu-zis sănătatea. Chiar și așa, poate afecta foarte mult stima de sine.

Pentru ca melasma să se dezvolte, trebuie să existe o anumită predispoziție genetică. În afară de factorii hormonali, expunerea la lumina soarelui îi influențează aspectul. În mod similar, anumite medicamente sau produse cosmetice pot declanșa apariția petelor.

Tipuri de melasmă

Pielea este împărțită în trei zone diferite, în funcție de adâncimea sa: epidermă, dermă și hipodermă. Există diferite tipuri de melasmă, în funcție de zona afectată.

  • În primul rând, există melasma epidermică. Aceasta afectează cel mai superficial strat al pielii și se caracterizează prin pete maronii cu margini bine definite.
  • Melasma dermică este mai profundă, iar petele au o culoare albastru-gri.
  • Există și melasma combinată, care este un amestec al tipurilor de mai sus.

 

Femeie care folosește tratamentul melasmei

Cum este diagnosticată și care este tratamentul melasmei?

Fiind vorba de o patologie a pielii, ideal este sa consultați un dermatolog pentru a obține diagnosticul corect. Melasma trebuie diferențiată de alte leziuni ale pielii, care pot fi precanceroase.

După cum am menționat, este ceva benign care dispare de multe ori de la sine. Cu toate acestea, majoritatea petelor tind să reapară. Prin urmare, tratamentul trebuie să includă și măsuri preventive.

Este recomandat să evitați expunerea la soare și, dacă o faceți, să folosiți întotdeauna o cremă solară cu protecție ridicată, fie că este vară sau iarnă. Soarele este unul dintre cei mai influenți factori în ceea ce privește reapariția petelor.

În plus, există diferite opțiuni de tratament pentru a îndepărta petele. Medicamentele pot fi sub formă de cremă, cum ar fi hidrochinona. De asemenea, se poate efectua un peeling al leziunilor. În unele cazuri se utilizează tratamentul cu laser.

Medicul trebuie să fie cel care recomandă tratamentul melasmei în funcție de caracteristicile fiecărei persoane!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.