Cauzele urinei spumoase și când să mergi la medic
 

Cauzele urinei spumoase și când să mergi la medic

Spuma în urină este o manifestare căreia trebuie să-i acordăm atenție. În principiu, nu este nimic de care să ne temem. Dacă apare în mod repetat, trebuie să consultăm un medic.
Cauzele urinei spumoase și când să mergi la medic

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Spuma în urină apare ocazional și nu arată nimic grav. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă frecvent, poate fi un indicator al unei probleme de sănătate. Care sunt cauzele urinei spumoase și când să mergem la medic?

De multe ori, deșeurilor corporale nu li se acordă atenție, fie pentru că provoacă repulsie, fie pentru că nu sunt considerate importante. De obicei, oferă indicii valoroase despre starea de sănătate.

Cel mai important lucru este cât de des apare spuma în urină. Dacă este ceva recurent, indicat este să consultați medicul, mai ales dacă este însoțită de un miros ciudat sau de un anumit tip de disconfort.

Spumă în urină

În principiu, spuma în urină este complet normală. Cel mai frecvent apare deoarece urinarea se face cu mare forță, când vezica urinară este plină.

Există și alte motive irelevante pe care le vom vedea mai târziu. În orice caz, dacă acest lucru se întâmplă foarte des, ar putea fi un semn al unei probleme renale, diabet sau boli cu transmitere sexuală.

Oricum ar fi, cel mai important lucru este să nu stabilim un diagnostic pe cont propriu. Mai întâi, trebuie să discutăm cu medicul, să facem analizele corespunzătoare și apoi să tragem concluzii.

Cauzele urinei spumoase

Spuma în urină are cauze foarte diverse. Unele dintre ele nu sunt importante, în timp ce altele ar putea fi patologii relevante. Să vedem principalele motive!

Presiune la urinare

Aceasta este cea mai frecventă cauză a spumei în urină care apare ocazional. Se întâmplă pentru că nu urinăm mult timp, iar atunci când o facem, lichidul este expulzat cu mare forță.

O modalitate de a verifica acest lucru este să așteptați un moment înainte de a trage apa. Dacă spuma se subțiază, aceasta este cel mai probabil cauza.

Nu trebuie să rețineți urina mult timp.

Reacție chimică

Există unele produse de curățare folosite în toalete care reacționează la prezența urinei, formând spumă. O modalitate de a verifica dacă aceasta este cauza fenomenului este de a urina într-un recipient curat pentru verificare.

Persoană care spală toaleta
Există substanțe chimice de curățare care reacționează cu urina, provocând spumă în toaletă. Nu este ceva serios.

 

Spermă în urină

Prezența materialului seminal în urină dă naștere spumei. Cantități mici de spermă intră în uretra masculină, uneori din cauza ejaculării retrograde, iar alteori din cauza inflamației prostatei. Aceste cazuri sunt foarte rare.

Deshidratare

Deshidratarea este o altă cauză probabilă a urinei spumoase. Acest lucru se întâmplă atunci când nu bem suficientă apă în timpul zilei sau facem exerciții fizice intense fără a bea cantități adecvate de apă.

De obicei, urina este foarte tulbure și de culoare închisă. Este important de reținut că cea mai bună soluție hidratantă este apa și nu shake-urile, sucurile sau băuturile dulci.

Proteinurie

Proteinuria este prezența proteinelor în urină. Este normal ca acest lucru să apară după exerciții fizice intense. De asemenea, este posibil să existe un aport excesiv de suplimente proteice.

Cu toate acestea, poate fi și un semn de hipertensiune arterială netratată sau diabet. Nefropatia diabetică este o complicație foarte frecventă a diabetului de tip 1 și 2. Ea face ca rinichii să nu-și poată îndeplini corect funcția. Tratamentul precoce este esențial pentru a preveni progresul bolii.

Infecție urinară

Infecția apare atunci când bacteriile reușesc să colonizeze tractul urinar. Acest lucru corespunde unei oarecare neglijențe în materie de igienă.

Unul dintre semne este spuma în urină, aceasta fiind adesea însoțită de arsuri la urinare, urinare mai frecventă și durere în abdomenul inferior.

Alte probleme ale rinichilor

Alte probleme grave ale rinichilor pot duce la urină spumoasă. Calculii renali, precum și insuficiența renală, cauzează apariția urinei spumoase. Prin urmare, dacă spuma apare frecvent, este imperativ un consult medical.

Cauzele urinei spumoase la nivelul rinichilor

Când să consultați medicul pentru a descoperi cauzele urinei spumoase?

Dacă urina spumoasă apare doar din când în când, nu este nimic serios. Verificați obiceiurile de urinare sau de hidratare.

Dacă urina spumoasă apare foarte frecvent, ceea ce trebuie să faceți este să mergeți la medic. Cauzele pot fi diverse patologii care necesită diagnostic și tratament cât mai curând posibil.

Consultația este mai urgentă dacă, pe lângă spuma în urină, există dureri sau arsuri în timpul urinării sau alte simptome suplimentare. În cazul diabeticilor, această anomalie necesită o intensificare a protocoalelor de screening pentru complicații.

Mulți oameni cred că orice problemă renală se rezolvă bând multă apă. Deși este clar că acest lucru ajută, cel mai bine este să mergeți la specialist.

Spuma în urină este un indicator căruia trebuie să-i acordăm atenție. Poate că nu este cel mai plăcut, dar analiza deșeurilor ar trebui să devină un obicei. Acest lucru simplu este o măsură excelentă de control.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Franco, A., Moysen, C., & Costa, M. (2020). Neurofisiología de la micción. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(10), 526-531.
  • Halpern, D., Peña, M., Goic, F., Reinoso-Aguiló, A., Figueroa-Zepeda, C., & Troncoso-Leiva, A. (2015). Autodiagnóstico y búsqueda de información médica online: el caso chileno. Profesional de la Información, 24(5), 621-629.
  • Noblet, R. G., Rodríguez, J. N., Viell, D. C., & Ávila, P. H. (2009). Cromatosemiología clínica de la orina. Revista Información Científica, 62(2).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.