Ce este aromaterapia și ce beneficii are?
Aromaterapia este o ramură terapeutică alternativă ce se bazează pe proprietățile uleiurilor esențiale care sunt extrase din plante aromatice. Este folosită atât ca o completare a unui tratament principal, cât și ca o opțiune de sine stătătoare. Cunoscută și ca medicină integrativă, este o opțiune terapeutică în plină expansiune.
Conform experților, până în anul 2050 piața asociată aromaterapiei va fi de 5 miliarde de dolari. În principiu, se bazează pe terapia minte-corp, așadar are ca scop îmbunătățirea bunăstării psihologice.
Ce este aromaterapia și ce beneficii are?
Simțul mirosului este direct legat de emoții datorită conexiunii pe care o menține cu creierul. Aromele nu trebuie să contrasteze, iar amestecul trebuie să fie plăcut și reconfortant în momentul terapiei. Uleiurile sunt diluate în apă fierbinte, așadar concentrația substanțelor aromatice este scăzută. Pacientul se poate relaxa complet.
Deși mulți spun că uleiurile naturale nu au efecte secundare asupra pielii, se recomandă evitarea expunerii la soare după aromaterapie.
Beneficiile aromaterapiei sunt:
- Decongestionarea
- Controlul transpirației excesive
- Eliminarea oboselii
- Senzația de liniște
- Îmbunătățirea digestiei
Descoperiți: 2 modalități de a prepara ulei esențial de lămâie
Ce este un ulei esențial?
Uleiul esențial este considerat a fi o metodă de vindecare holistică, care aduce beneficii atât minții, cât și corpului. Beneficiile depind de planta folosită la preparare. Uleiul esențial se obține după distilarea plantei. Uleiurile trebuie să fie 100% pure și naturale.
Cele mai folosite uleiuri esențiale în aromaterapie
- Mușcată: Uleiul esențial de mușcată ameliorează durerile menstruale datorită proprietăților sale analgezice. Această floare ajută la combaterea anxietății, depresiei și angoasei.
- Iasomie: Mirosul de iasomie reduce stresul și dificultățile de somn. De asemenea, este folosit pentru a reduce nivelul de anxietate și pentru a îmbunătăți starea de spirit. Este una dintre cele mai folosite arome.
- Migdale: Uleiul esențial de migdale este celebru pentru reducerea durerii. Când mirosul acestui fruct este perceput de sistemul nervos, acesta începe să producă serotonină. Datorită acestui lucru, vom începe să simțim un sentiment de ușurare.
- Lavandă: Esența de lavandă este foarte eficientă în reducerea nivelului de anxietate, durerilor de cap și problemelor musculare asociate cu stresul. În plus, această plantă ajută la calmarea iritațiilor pielii și la reducerea cicatricilor. Câteva picături din acest ulei pe pernă facilitează odihna.
- Trandafir: Uleiul esențial de trandafiri ajută la adormire și la combaterea oboselii. În plus, este eficient în tratarea depresiei. Mirosul trandafirilor va ajuta, de asemenea, la crearea unui sentiment de liniște.
- Scorțișoară: Mirosul puternic de scorțișoară va ajuta la crearea unei senzații de energie pentru îndeplinirea sarcinilor din viața de zi cu zi. În plus, ajută la calmarea emoțiilor negative, precum furia și stresul.
- Ghimbir: Uleiul esențial de ghimbir este folosit pentru îmbunătățirea circulației și combaterea simptomelor obișnuite de răceală.
Considerații finale
Nu uitați să țineți cont de faptul că aromaterapia, ca și alte terapii energetice, trebuie utilizată în plus față de orice tratament prescris de specialist, nu ca înlocuitor.
Dacă vreți să-i oferiți corpului un spațiu de relaxare, aromaterapia este ceea ce căutați. Poate fi însoțită de masaje bune și muzică lentă.
Medicina alternativă nu are în spate foarte multe studii științifice. Prin urmare, totul ține de credința fiecărei persoane. Corpul are nevoie de energia sa vitală, așa că răsfățați-vă cu o ședință de aromaterapie!
S-ar putea să te intereseze...