Uleiul esențial de Ravintsara: care sunt beneficiile acestuia?
Uleiul esențial de Ravintsara este un produs obținut din arborele de camfor din Madagascar (Cinnamomum camphora cineol). A fost extras pentru prima dată în 1775 de către chimistul și farmacistul Antoine Baumé. Cu toate acestea, proprietățile sale medicinale au fost analizate abia în ultimul secol.
Astăzi, este apreciat pentru abilitățile sale calmante, antioxidante, antiinflamatorii și antivirale. Un studiu publicat în revista Molecules afirmă că are aplicații cosmetice, industriale și farmaceutice. În plus, a fost folosit în mod tradițional în scopuri spirituale și religioase.
Utilizări și beneficii ale uleiului esențial de Ravintsara
Contrar credinței populare, arborele Ravintsara nu este originar din insula Madagascar. Acest arbore – un membru al familiei Lauraceae – provine de fapt din Asia (din țări precum India, China și Coreea de Sud).
Chiar și așa, datele istorice indică faptul că a fost introdus în Madagascar în secolul al XVII-lea. De atunci, cultivarea sa s-a răspândit și a devenit cunoscut drept „arborele de camfor din Madagascar”. Uleiul esențial al acestui arbore se obține în mare parte din frunze, printr-un proces de expunere la abur.
Principalele sale componente sunt 1,8 cineol, alfa-pinen și alfa-terpinen. Acestea îi conferă calități antiseptice, antivirale și antioxidante. Datorită numeroaselor sale utilizări în medicina alternativă, unii îl numesc „uleiul care vindecă totul”.
Dar este la fel de eficient pe cât se spune? Să aruncăm o privire mai atentă asupra posibilelor sale beneficii!
Uleiul esențial de Ravintsara este adjuvant împotriva infecțiilor
Unul dintre principalele beneficii ale uleiului esențial de Ravintsara are de-a face cu potențialul său antiviral. Este utilizat ca adjuvant pentru a reduce simptomele gripei, ale răcelilor și ale altor infecții virale care afectează tractul respirator superior.
Cu toate acestea, dovezile clinice ale acestor efecte lipsesc.
Chiar și așa, un studiu din revista Molecules arată că are calități antimicrobiene și antifungice fi utile împotriva infecțiilor cutanate și pulmonare. Mai exact, s-a stabilit că acționează eficient împotriva bacteriilor Serratia marcescens și ciupercilor Aspergillus niger și Aspergillus fumigatus.
Scade durerea și inflamația
În medicina tradițională, această varietate de ulei esențial este folosită ca remediu pentru durerile musculare, migrene, dureri neuropatice, etc. Motivul? Compușii săi volatili relaxează sistemul nervos și produc o senzație de ușurare. În plus, acest ulei este antiinflamator.
Un studiu pe animale raportat în Jurnalul Indian de Științe Farmaceutice a evaluat potențialul acestui ulei de a combate migrenele. Rezultatul a arătat că ajută la inhibarea producției de oxid nitric și a răspunsului inflamator neurogen, implicat în această boală.
Între timp, cercetările distribuite în Jurnalul de Etnofarmacologie susțin efectele sale antiinflamatorii. Unul dintre compușii săi activi, borneolul, se află în spatele acestei proprietăți.
Se crede că uleiul de Ravintsara are potențialul de a calma afecțiunile inflamatorii ale pielii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest aspect.
Reduce stresul și stimulează memoria
În aromaterapie, uleiul esențial de Ravintsara este folosit pentru a relaxa sistemul nervos și pentru a reduce simptomele de stres. De fapt, datele anecdotice asociază utilizarea sa cu stimularea concentrării și memoriei. Chiar și așa, nu există dovezi științifice care să demonstreze acest lucru.
Este insecticid
Una dintre cele mai importante utilizări ale acestui ulei esențial este ca insecticid. În mod tradițional, a fost folosit pentru a îndepărta insectele comune din casă, cum ar fi puricii, furnicile și acarienii.
În plus, un studiu din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a raportat că acest ulei reprezintă o resursă naturală pentru gestionarea insectelor, cum ar fi gândacul roșu al făinii (Tribolium castaneum Herbst) și gândacul de tutun (Lasioderma serricorne Fabricius).
Siguranță și precauții atunci când utilizați uleiul esențial de Ravintsara
Uleiul esențial de Ravintsara trebuie utilizat numai extern, fie în difuzor, fie local, în combinație cu un ulei purtător. Ingerarea acestuia poate fi toxică. Simptomele otrăvirii variază de la amețeli și greață la dureri de cap, confuzie și iritabilitate.
În general, acest ulei este considerat sigur. Cu toate acestea, trebuie evitat în următoarele cazuri:
- Copii sub 2 ani
- Răni deschise
- Persoane cu boli hepatice
- Femei însărcinate sau care alăptează
- Pacienți cu boli precum Parkinson sau epilepsie
Cum se folosește uleiul esențial de Ravintsara?
De obicei, acest ulei este folosit pentru aromaterapie în difuzor. Se folosesc 15 sau 20 de picături de produs, fie singur, fie combinat cu uleiuri citrice, precum lămâia, grapefruitul sau portocala. Ideal este să aromatizați camera timp de aproximativ 30 de minute. Acest lucru este util în calmarea simptomelor respiratorii și stresului.
Pentru uz local, trebuie combinat cu un ulei purtător (nucă de cocos, lavandă, migdale sau măsline). Mai exact, la o lingură (15 ml) de ulei de bază se adaugă 4 picături de ulei esențial. Amestecul se aplică în zone precum gâtul, încheieturile și pieptul. Poate fi folosit de 2 sau 3 ori pe zi.
Pentru cazurile de insomnie, stres, anxietate sau lipsă de control emoțional, poate fi combinat cu ulei de lavandă plus un ulei purtător. În mod ideal, folosiți 5 picături din fiecare ulei esențial la fiecare 15 ml de ulei de bază.
Dacă scopul este reducerea durerilor musculare sau articulare, adăugați doar 5 picături de produs la o lingură de ulei de arnică. Se aplică prin masaj în zonele dorite.
Recomandăm: Ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii
Uleiul esențial de Ravintsara: concluzie
Uleiul esențial de Ravintsara este folosit în medicina tradițională grație calităților sale imunomodulatoare, antioxidante, antivirale și analgezice. Este de ajutor împotriva infecțiilor respiratorii și cutanate. În plus, ajută la ameliorarea afecțiunilor musculare.
În orice caz, dovezile cu privire la proprietățile sale sunt limitate. Deocamdată, studiile au fost făcute în principal in vitro și pe animale. Prin urmare, poate fi utilizat extern cu prudență. Nu trebuie ingerat deoarece provoacă intoxicație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee SH, Kim DS, Park SH, Park H. Phytochemistry and Applications of Cinnamomum camphora Essential Oils. Molecules. 2022 Apr 22;27(9):2695. doi: 10.3390/molecules27092695. PMID: 35566046; PMCID: PMC9102863.
-
Shi, S., Wu, Q., Su, J., Li, C., Zhao, X., Xie, J., Gui, S., Su, Z., & Zeng, H. (2013). Composition analysis of volatile oils from flowers, leaves and branches ofCinnamomum camphorachvar.Borneolin china. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 25, Issue 5, pp. 395–401). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.809323
- Poudel DK, Rokaya A, Ojha PK, Timsina S, Satyal R, Dosoky NS, Satyal P, Setzer WN. The Chemical Profiling of Essential Oils from Different Tissues of Cinnamomum camphora L. and Their Antimicrobial Activities. Molecules. 2021 Aug 24;26(17):5132. doi: 10.3390/molecules26175132. PMID: 34500567; PMCID: PMC8434199.
- FAN, L. & LIN, Q. & YANG, N. & CHEN, L.. (2020). Analgesic Effects of the Essential Oil from Cinnamomum camphora Against Nitroglycerin-induced Migraine in Mice. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. 82. 10.36468/pharmaceutical-sciences.634.
- Xiao, S., Yu, H., Xie, Y., Guo, Y., Fan, J., & Yao, W. (2021). The anti-inflammatory potential of Cinnamomum camphora (L.) J.Presl essential oil in vitro and in vivo. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 267, p. 113516). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2020.113516
- Jeannot, V., Roger, B., Chahboun, J., & Baret, P. (2007). Ravintsara (Cinnamomum camphora (L.) Presl.) essential oil and hydrolat in therapeutics. International Journal of Essential Oil Therapeutics, 1(1), 35–38.
- Guo S, Geng Z, Zhang W, Liang J, Wang C, Deng Z, Du S. The Chemical Composition of Essential Oils from Cinnamomum camphora and Their Insecticidal Activity against the Stored Product Pests. Int J Mol Sci. 2016 Nov 4;17(11):1836. doi: 10.3390/ijms17111836. PMID: 27827929; PMCID: PMC5133837.
- Xiao S, Yu H, Xie Y, Guo Y, Fan J, Yao W. Evaluation of the analgesic potential and safety of Cinnamomum camphora chvar. Borneol essential oil. Bioengineered. 2021 Dec;12(2):9860-9871. doi: 10.1080/21655979.2021.1996149. PMID: 34699310; PMCID: PMC8810075.