Logo image
Logo image

Ce este baby talk și de ce este benefic pentru bebeluși?

4 minute
Baby talk se referă la acea formă particulară de comunicare pe care adulții o stabilesc cu bebelușii. De fapt, acest mod de comunicare este folosit și cu animalele de companie și chiar în cuplu.
Ce este baby talk și de ce este benefic pentru bebeluși?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este baby talk? Este acel mod special în care aproape toată lumea vorbește cu bebelușii. Apare spontan în multe culturi și se caracterizează prin folosirea unui ton muzical, cu cuvinte repetitive și simple.

Copilul răspunde cu mai multă atenție atunci când i se vorbește în acest fel. Nu este doar un mod iubitor de a comunica cu cel mic, ci îl ajută și să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice.

Ce este baby talk?

Baby talk este adesea definit ca limbajul folosit de adulți pentru a comunica cu bebelușii. În ciuda faptului că adultul vorbește corect, el modifică tonul și pronunția.

Deși bebelușii nu înțeleg ce le spun adulții, de obicei răspund cu plăcere. Acest tip de comunicare este pozitiv pentru cel mic.

Baby talk cuprinde și onomatopee sau simplificarea cuvintelor. De asemenea, include gesturi, expresii și contact fizic. Copilul nu este indiferent, ci mai degrabă răspunde interlocutorului cu zâmbete, o privire atentă sau mișcări ale mâinilor.

Beneficii

Majoritatea experților susțin că baby talk favorizează dezvoltarea limbajului la copil. Unii îl definesc ca un liant social pentru creierul bebelușului. Acesta este un stimul care încurajează abilitățile de comunicare.

Un studiu realizat în 2018 a constatat că bebelușii expuși la baby talk au produs mai multe cuvinte la 14 luni decât cei care nu au primit acest stimul. Părinții fuseseră instruiți în acest scop.

Alte cercetări publicate în 2020 au examinat evoluția lingvistică a bebelușilor până la 18 luni. Specialiștii au împărțit familiile în două grupuri. Primul grup a fost instruit, iar al doilea nu.

La sfârșitul studiului, s-a constatat că bebelușii din familiile care au folosit baby talk știau în medie 100 de cuvinte. La copiii celorlalte familii, vocabularul a ajuns la doar 60 de cuvinte.

S-a constatat că utilizarea acestui tip de vorbire reflectă emoții și sentimente pozitive față de copil. Acest lucru promovează o comunicare constructivă și iubitoare între copil și vorbitor. Totul indică faptul că baby talk nu este o metodă de predare a limbajului, ci mai degrabă un factor care facilitează învățarea acestuia.

Recomandăm: Cum înveți copilul să stea în șezut?

Some figure

Caracteristicile baby talk

Elementul cel mai caracteristic este vorbirea lentă, cu o pronunție atentă și o voce mai înaltă. Articularea este mai accentuată și există expresii faciale pronunțate. Propozițiile sunt scurte și simple.

Repetarea cuvintelor

Cuvintele sunt repetate pentru ca bebelușul să le învețe. Lucrurile sunt spuse cu accent. Dacă bebelușul încearcă să imite aceste sunete în vreun fel, ele sunt făcute din nou.

Timpul verbului și diminutivele

O altă trăsătură distinctivă este utilizarea timpului verbal: se vorbește întotdeauna la prezent. Este imposibil pentru bebeluș să asimileze conceptele de trecut și viitor.

De asemenea, diminutivele și onomatopeele sunt adesea folosite pentru a înlocui cuvintele normale. De exemplu, cățel sau ham ham.

Persoana a treia și extinderea gramaticală

Se vorbește la persoana a treia despre sine sau despre ceilalți. De exemplu, mama nu spune sunt obosită, ci mama este obosită.

Atunci când bebelușul spune primele cuvinte, îngrijitorul îi completează simțul gramatical. De exemplu, dacă cel mic spune bibi ca să ceară o sticlă, răspunsul este copilul vrea biberonul.

Alte date de interes

Este interesant de observat că baby talk nu este folosit doar pentru bebeluși. Multe cupluri folosesc acest limbaj pentru a vorbi. Aparent, acest tip de comunicare determină creșterea nivelurilor de oxitocină și dopamină. Aici nu mai îndeplinește funcția de a facilita comunicarea, așa cum se întâmplă între un adult și un bebeluș. Rolul este de a interacționa într-un mod afectuos și dulce.

De asemenea, acest tip de comunicare este folosit cu animalele de companie, în special atunci când li se oferă afecțiune. Deși animalele nu sunt capabile să înțeleagă sensul cuvintelor, ele captează emoția care le însoțește.

Recomandăm: Tipuri de temperament la bebeluși și caracteristicile acestora

Some figure
A vorbi cu animalele de companie pe același ton ca și cu bebelușul demonstrează afecțiune.

Comunicarea face parte din relație

Comunicarea umană este o dimensiune complexă care cuprinde semnificații, contexte și emoții. Totul indică faptul că utilizarea baby talk este un aspect pozitiv. Acesta favorizează dezvoltarea lingvistică a copilului şi provoacă o apropiere afectivă.

De asemenea, bebelușii trebuie educați în arta comunicării umane. Sunt foarte sensibili și foarte atenți la ceea ce primesc de la oamenii care îi îngrijesc. Baby talk stabilește o complicitate socială la care micuțul va răspunde cu bucurie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eckart, K. (2018, 26 noviembre). Parents learn, babies talk: How coaching moms and dads leads to better language skills among infants. UW News. https://www.washington.edu/news/2018/11/26/parents-learn-babies-talk-how-coaching-moms-and-dads-leads-to-better-language-skills-among-infants/.
  • Eckart, K. (2020, 3 febrero). Not just âbaby talkâ: Parentese helps parents, babies make âconversationâ and boosts language development. UW News. https://www.washington.edu/news/2020/02/03/not-just-baby-talk-parentese-helps-parents-babies-make-conversation-and-boosts-language-development/.
  • Taverna, A. S. (2021). Motherese in the Wichi Language (El maternés en la lengua wichí). Journal for the Study of Education and Development, 44(2), 303-335.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.