Importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor
 

Importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor

Târâtul la bebeluși este cheia dezvoltării mușchilor și coordonării vizuale și motorii. Ce alte beneficii oferă? În continuare, vă spunem de ce această etapă este atât de importantă!
Importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 26 septembrie, 2022

Târâtul este prima formă de deplasare a ființelor umane. Acesta este momentul în care bebelușii își folosesc brațele și picioarele pentru a se mișca independent. Care este importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor?

Ca regulă generală, târâtul ar trebui să înceapă între 6 și 10 luni, dar nu se întâmplă mereu la fel.

Importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor

Târâtul înseamnă mersul cu picioarele și mâinile pe pământ, ca patrupedele. Este important de subliniat faptul că nu există doar un singur tip de târâre, ci există forme diferite și toate au aceleași beneficii pentru bebeluș. În continuare, le detaliem.

  • Permite dezvoltarea musculaturii: atunci când copilul folosește brațele și picioarele în mod coordonat, favorizează membrele superioare și inferioare. Acest lucru ajută la tonifierea mușchilor, ceea ce va permite ridicatul și mersul.
  • Promovează coordonarea vizuală și motrică: aceasta înseamnă că ochii vor monitoriza membrele. Este o pregătire pentru următorul reper motor important, care este mersul pe jos.
  • Îmbunătățește echilibrul: târâtul creează reacții de sprijin și echilibru, deoarece micuțul își mută greutatea de pe o mână pe alta și de pe un picior pe altul pentru a se putea mișca. Astfel, târâtul îmbunătățește stabilitatea cervicală și pelviană. Oferă o aliniere corectă a coloanei vertebrale și controlează mișcarea pelvisului. Apare și o dezvoltare a tiparului încrucișat. Târâtul sincronizează brațul drept cu piciorul stâng și piciorul drept cu brațul stâng.
  • Dezvoltarea simțurilor: stimulează curiozitatea și dorința de a afla mai multe despre lumea din jur. Copilul va descoperi noi texturi, culori, mirosuri și arome, întrucât va dori să bage totul în gură. Acest lucru contribuie la dezvoltarea creierului, deoarece există o interconexiune a emisferelor care permite trecerea informațiilor. Crește performanța cognitivă și emoțională.
  • Ajută la coordonarea spațiu – timp: deplasându-se singur dintr-o parte în alta, copilul începe să calculeze cât timp durează pentru a ajunge de la punctul A la punctul B.
  • Dezvoltă autonomia: bebelușul începe să vină și să plece când vrea și să ia primele decizii.
Importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor

Ce se întâmplă dacă copilul merge înainte de a se târî?

Dacă bebelușul nu se târăște, ci începe să meargă, el pierde ocazia de a profita de toate beneficiile de mai sus. De fapt, actul de a merge este mai complicat din cauza riscului de cădere, situație în care copilul nu știe ce să facă. În schimb, un copil care s-a târât deja se poate mișca și se poate ridica.

De ce nu se târăște copilul?

Principalul motiv pentru care copilul nu se târăște este lipsa de stimulare în primele luni după naștere. O treime dintre copii nu se târăsc niciodată.

Două împrejurări deosebite împiedică târâtul: copilul s-a născut prematur sau a fost internat-imobilizat la pat. În cazul în care cel mic se naște prematur, reperele dezvoltării psihomotorii vor fi atinse ulterior.

Târâtul este legat de abilitățile motorii și psihomotorii brute, dezvăluind un ansamblu complex de relații și interacțiuni simbolice, cognitive și senzoriomotorii. În ansamblu, oferă copilului elementele necesare pentru a se integra în contextul său familial și social.

Târâtul favoriza dezvoltarea orientării, identificarea locației, stabilirea echilibrului, percepția tridimensională și coordonarea. În acest sens, părinții ar trebui să evite plimbările pentru că vor împiedica copilul să exploreze și să-și cunoască mediul apropiat.

Prin urmare, părinții nu ar trebui să inhibe dorința sau impulsul copilului de a se târâi, forțând ceea ce se va întâmpla în mod natural creând condițiile necesare. Lăsați copilul pe podea cât mai mult timp.

Cum stimulăm copilul să se târască?

Există câteva strategii simple pentru a încuraja târâtul la bebeluși. Rețineți că această nouă etapă apare atunci când micuțul a învățat deja să stea singur în șezut.

1. Folosiți obiecte de interes

Puneți un obiect de interes la o distanță potrivită pentru ca cel mic să încerce să-l apuce. Când începe mișcarea, puneți-l într-o poziție de târât pentru a-l încuraja să atingă obiectivul. Obiectul poate fi o jucărie sau orice altceva cu o culoare strălucitoare.

2. Folosiți un prosop

Rulați un prosop, țineți copilul și puneți-l deasupra pentru a se împinge înainte și înapoi. De asemenea, puteți înfășura un prosop sau cearșaf în jurul trunchiului copilului pentru a-l ridica cu sprijin pe brațe și picioare.

3. Târâți-vă împreună

Mișcați-vă împreună în timp ce scoateți sunete diferite pentru a-l încuraja să meargă în acea direcție. De asemenea, jucați-vă pentru a-l face să vă urmărească.

4. Creați o cursă cu obstacole

Când vedeți că bebelușul adoptă o poziție de târât și este capabil să se miște, puneți obiecte ca obstacole, pe care să le depășească unul câte unul. Pot fi picioarele, un prosop, jucării, etc.

5. Puneți-l burtă

Puneți-l pe burtă cu brațele deschise când se poate ridica și își poate susține capul și gâtul. În acest fel, se va simți confortabil în acea poziție când începe să se târască.

Femeie care cunoaște importanța târâtului în dezvoltarea bebelușilor

Ce ar trebui să rețineți?

Târâtul la bebeluși este cheia dezvoltării nu doar la nivel muscular și articular, ci și în ceea ce privește creierul și domeniul psihologic. De regulă, cei mici vor începe să se târască atunci când vor reuși să-și mențină echilibrul; totuși, părinții pot aplica mai multe strategii pentru a facilita acest proces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.