Îngrijirea pielii bebelușului: ingrediente de evitat în cosmetice
 

Îngrijirea pielii bebelușului: ingrediente de evitat în cosmetice

Anumite componente din produsele de îngrijire a pielii pentru bebeluși provoacă modificări dermatologice. Este esențial ca părinții să identifice care sunt ingredientele care ar putea leza pielea copiilor.
Îngrijirea pielii bebelușului: ingrediente de evitat în cosmetice

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

O rutină sănătoasă și blândă este necesară în îngrijirea pielii bebelușului. Întrucât vorbim despre o piele delicată, trebuie folosite produse cu ingrediente care nu sunt dăunătoare.

Dinainte de nașterea copilului, părinții se aprovizionează cu șampoane, loțiuni, creme, săpunuri, șervețele umede, scutece, parfumuri și multe altele. Însă, la achiziționarea de produse cosmetice pentru copii, este esențial să verificați formula INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient), pentru a evita deteriorarea dermatologică.

Consecințele unei selecții necorespunzătoare duc la iritații sau, în cel mai rău caz, la absorbția în organism a componentelor nocive. Rețineți că nu toate produsele pentru bebeluși sunt sigure; unele cresc riscul de dezechilibru hormonal, provoacă modificări ale dezvoltării, generează alergii și afectează sistemul imunitar și nervos.

Ingrediente periculoase în îngrijirea pielii bebelușului

Ghidul Safe Cosmetics for Young Children subliniază faptul că epiderma unui copil este mai subțire decât cea a unui adult, iar funcția sa de barieră protectoare este mai puțin eficientă. De aici și importanța rețetelor, deoarece acestea ar putea conține următoarele elemente nocive:

Uleiuri minerale

Uleiurile sunt adesea prezentate ca atare, dar și sub denumirea de vaselină, parafină sau paraffinum liquidum. Deși acțiunea lor este lubrifiantă, ele interferează cu respirația naturală a pielii, deoarece înfundă porii. Sunt incluse în creme hidratante sau loțiuni pentru iritația de scutec.

Îngrijirea pielii bebelușului cu dermatită

Polietilen glicol

PEG , macrogolul sau polietilenglicolul leagă diferite substanțe chimice care sunt ușor absorbite în piele. Toxicitatea compusului depinde de ingredientele amestecului. Efectul acestuia poate fi inflamație sau mâncărime.

Propilenglicol

Propilenglicolul este o varietate de alcool util în prepararea cremelor de protecție solară și a cremelor hidratante, datorită capacității sale de a înmuia pielea. Problema concentrațiilor mari este evidentă în reacțiile alergice, în special la copii.

Parfumuri

Aproape toate produsele cosmetice pentru bebeluși conțin parfumuri, dar nu toți copiii le tolerează. Unele erupții cutanate, alergii și probleme respiratorii apar după utilizarea articolelor parfumate. Asigurați-vă că produsele pe care le cumpărați nu sunt fabricate cu parfumuri sintetice.

Parabeni

Parabenii sunt conservanți care împiedică proliferarea microbilor. Dacă citiți etichetele săpunurilor și ale șampoanelor, veți găsi paraben, butilparaben sau etilparaben. Prezența lor este uneori legată de alterarea hormonală sau de sistemul endocrin al bebelușului.

Formaldehidă

Substanța previne dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, formaldehida tinde să provoace iritații și alergii. O altă complicație legată de substanța chimică este astmul.

Săpunurile lichide pentru copii pot conține formaldehidă. Deși producătorii folosesc doze mici, utilizarea constantă este cea care crește riscul de îmbolnăvire.

Creme de protecție solară

Este clar că pielea bebelușului este mult mai sensibilă la arsuri, dar nu este o problemă ce se rezolvă doar prin aplicarea de protecție solară. Administrația Statelor Unite pentru Alimente și Medicamente (FDA) susține că aceste loțiuni sunt riscante. Agenția sugerează căutarea unor variante naturale și îmbrăcarea adecvata a copilului.

Acest lucru nu înseamnă că cremele de protecție solară sunt întotdeauna dăunătoare, dar substanțele ar putea pătrunde în organism și perturba activitatea hormonală, din cauza unor substanțe precum homosalatul, benzofenona, octisalatul, oxibenzona și avobenzona.

Fenoxietanol

Fenoxietanolul este un conservant comun în produsele cosmetice pentru copii. Este legat de tulburările de reproducere și de dezvoltare. Este considerat sigur doar dacă concentrația maximă este 1%.

Sulfați

Sulfații sunt în aproape toate produsele pentru îngrijirea pielii copiilor, de la șampoane la săpunuri. Laurilsulfatul de sodiu este cel mai folosit.

Deși nu sunt cunoscute leziuni grave, sulfații sunt asociați cu erupții temporare, uscăciune, roșeață și mâncărime. Recomandarea este de a verifica dacă după baie copilul prezintă simptome. Dacă da, cel mai bine este să treceți la produse fără sulfați.

Ce fel de ingrediente sunt recomandate pentru îngrijirea pielii bebelușului?

Produsele pe care le alegeți pentru a avea grijă de pielea copilului trebuie să fie aprobate de medic:

  • Produse de curățare cu pH neutru: căutați produse fără aditivi duri.
  • Surfactanți ușori: pentru a preveni erupția de scutec și alte afecțiuni ale pielii.
  • Emolienți cu glicerină: pielea bebelușului pierde mai multă apă decât cea a adulților, prin urmare, se deshidratează mai repede. Apelați la emolienți care restaurează sau mențin antioxidanții naturali.
  • Creme de protecție solară fizice: în locul cremelor de protecție solară chimice, pentru bebelușii cu vârsta mai mare de 6 luni, puteți folosi creme de protecție solară fizice făcute cu oxid de zinc sau dioxid de titan.
  • Fără coloranți sintetici, parafină sau derivați de petrol.
Îngrijirea pielii bebelușului cu cremă de protecție solară

Când să consultați medicul?

La primele controale pediatrice, întrebați ce produse cosmetice se potrivesc bebelușului. Având în vedere că un copil este mai vulnerabil, reduceți expunerea la substanțe chimice.

Clarificați cu specialistul frecvența de utilizare și caracteristicile fiziologice. De îndată ce observați afecțiuni ale pielii, consultați un medic. Dacă este posibil, solicitați un manual care vă îndrumă cu privire la îngrijirea pielii bebelușului.

Importanța etichetării produselor cosmetice pentru copii

Integritatea pielii copilului este esențială pentru menținerea funcțiilor de termoreglare, barieră și apărare. Citiți cu atenție etichetele produselor cosmetice, pentru a determina care sunt elementele potențial dăunătoare. Nu fiți prea încrezători, chiar dacă reclamele folosesc cuvinte precum hipoalergenic, organic sau prietenos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.