Ce este barba caprei și cum se include în dietă?
 

Ce este barba caprei și cum se include în dietă?

Ați auzit până acum de barba caprei, salsify, iarba viperei sau rădăcina șarpelui? Descoperiți proprietățile acestui tubercul și cum să-l gătiți pentru a profita de beneficiile sale!
Ce este barba caprei și cum se include în dietă?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 14 martie, 2023

Barba caprei, cu denumirea științifică Tragopogon porrifolius, este un tubercul care se obține între lunile martie și mai, în special în zona mediteraneană. Poate fi de culoare albă sau neagră și are o formă conică. Măsoară între 15 și 31 centimetri lungime și 2 sau 3 centimetri lățime.

Este o legumă cu aspect asemănător napului sau maniocului, care se folosește la prepararea tocanelor, piureurilor și supelor. Deși barba caprei nu este la fel de populară ca alte rădăcini, este apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate, mai ales atunci când este inclusă în contextul unei diete echilibrate și variate.

Barba caprei: proprietăți nutriționale

Din punct de vedere al valorii nutritive, trebuie evidențiat conținutul scăzut de energie al tuberculului, cu doar 82 calorii la 100 grame de produs.

FoodPrint detaliază faptul că rădăcina conține fibre, vitamina C, vitamina B-6, folat, potasiu, mangan, calciu și fier.

În plus, furnizează 18,6 grame de carbohidrați (majoritatea de tip complex), 3 grame de fibre și 3 grame de proteine.

Barba caprei și beneficiile acesteia

Rădăcină de barba caprei
Includerea regulată a rădăcinii de barba caprei în dietă aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Unul dintre principalele beneficii pentru sănătate este funcția de aliment prebiotic. Așa cum explică un studiu distribuit în Arhivele Sănătății Publice, barba caprei ajută la îmbunătățirea compoziției microbiotei intestinale și, incidental, la prevenirea obezității. Desigur, există și alte beneficii.

Consumul de barba caprei trebuie să facă parte dintr-o dietă variată și echilibrată.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Datorită conținutului de fibre, barba caprei este asociată cu beneficii pentru tranzitul intestinal. Fibrele ajută la prevenirea și ameliorarea constipației. Funcția lor este de a crește volumul bolului fecal pentru a genera mișcări peristaltice mai intense, ceea ce facilitează tranzitul.

Fibrele sunt legate de un risc mai mic de boli intestinale cronice, cum ar fi cancerul de colon. Pentru a avea o sănătate digestivă optimă, consumați cantitatea zilnică recomandată.

Ajută la întărirea imunității

Barba caprei conține vitamina C, un nutrient cheie atunci când vine vorba de îmbunătățirea imunității. Un studiu din revista Frontiers in Immunology arată faptul că acest micronutrient este cheia pentru reducerea incidenței bolilor virale respiratorii.

The American Journal of Clinical Nutrition subliniază faptul că acest tubercul, fiind un aliment prebiotic, ajută la reglarea compoziției microbiotei intestinale și, prin urmare, îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar.

Scade tensiunea arteriala

O investigație distribuită de Jurnalul Internațional de Științe Moleculare susține că plantele prebiotice au potențial antihipertensiv. Prin urmare, acest tubercul este considerat un supliment pentru scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Unul dintre posibilele mecanisme este scăderea lipidelor din sânge. O altă ipoteză sugerează că acest efect se datorează capacității de a atenua rezistența la insulină și de a îmbunătăți absorbția mineralelor în intestin.

Sunt necesare studii mai ample, dar consumul de rădăcini precum barba caprei este sănătos și pare să aibă un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare.

Cum se folosește barba caprei în bucătărie?

Barba caprei este un tubercul care se folosește la prepararea tocanelor, a supelor sau a salatelor. Are un gust ușor amar și o coajă groasă. Se gătește în avans pentru a putea fi digerată.

Prin gătire, fibrele se înmoaie, ceea ce permite o mai bună absorbție a nutrienților produsului.

Salsify prăjit

Tuberculi de barba caprei
Există mai multe moduri de a pregăti barba caprei acasă, deoarece este un aliment foarte versatil din punct de vedere culinar.

Vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă cu salsify. Este un preparat simplu, dar cu o densitate nutrițională ridicată.

Ingrediente

Instrucțiuni pas cu pas

  • Spălați bine tuberculul sub jet de apă, îndepărtând toată murdăria. Decojiți-l și spălați-l din nou. Tăiați-l în bucăți mici pe lungime.
  • Topiți untul ghee într-o tigaie la foc mediu. Adăugați sare și piper când untul este lichid. Adăugați bucățile de salsify.
  • Gătiți până când rădăcina se rumenește, întorcând bucățile din când în când pentru a asigura gătirea uniformă.
  • Când se rumenește, scoateți tuberculul pe o farfurie și puneți mărar deasupra înainte de consum.
Salsify poate fi consumat ca aperitiv sau poate fi servit alături de orice carne sau pește.

Salsify, un tubercul sănătos

Salsify este un aliment care se remarcă prin concentrația sa de micronutrienți, carbohidrați complecși și fibre. Este ușor de gătit și se servește ca acompaniament pentru alte alimente, cum ar fi carnea și peștele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Real Food Encyclopedia. Salsify. (n.d.). Foodprint. Available in https://foodprint.org/real-food/salsify/#:~:text=Salsify%20is%20not%20exactly%20a,of%20protein%2C%20calcium%20and%20iron.
  • Broers VJV, Van den Broucke S, Luminet O. Determinants of prebiotic vegetable consumption: the extended theory of planned behaviour. Arch Public Health. 2020 May 13;78:27. doi: 10.1186/s13690-020-00408-z. PMID: 32435478; PMCID: PMC7218641.
  • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol;28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029.
  • Yeo SK, Ooi LG, Lim TJ, Liong MT. Antihypertensive properties of plant-based prebiotics. Int J Mol Sci. 2009 Aug 10;10(8):3517-3530. doi: 10.3390/ijms10083517. PMID: 20111692; PMCID: PMC2812835.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.