Cercetătorii au descoperit celulele care duc la recidivă în cancerul de colon
 

Cercetătorii au descoperit celulele care duc la recidivă în cancerul de colon

Eduard Batlle și echipa sa de cercetători au descoperit celulele care provoacă metastaze în cancerul de colon. Ce înseamnă descoperirea pentru tratamentul cancerului?
Cercetătorii au descoperit celulele care duc la recidivă în cancerul de colon
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 februarie, 2023

Oamenii de știință spanioli au publicat recenta lor descoperire despre celulele canceroase în revista Nature. Conform rezultatelor unui studiu, putem identifica acea parte a tumorilor originale care mai târziu poate să genereze o metastază sau o recidivă în cancerul de colon.

Echipa condusă de Eduard Batlle de la IRB Barcelona cercetează de ceva vreme probleme legate de cancer, metastaze și imunoterapie. Această nouă descoperire ofere speranță pentru supraviețuirea pacienților. Cancerul de colon este o problemă globală de sănătate publică. Este a doua cea mai letală neoplazie de pe planetă.

De ce contează atât de mult o recidivă în cancerul de colon?

Când un pacient este diagnosticat cu acest tip de cancer, începe etapa de planificare a tratamentului. În funcție de starea sa și de tabloul clinic, se va stabili dacă se vor efectua doar intervenții chirurgicale, intervenții chirurgicale cu radioterapie, intervenții chirurgicale cu radioterapie și chimioterapie sau tratamente cu medicamente biologice sau imunomodulatoare.

După eliminarea tumorii, apare teama de recidivă. Se estimează35% dintre pacienți prezintă o metastază mai târziu în viață. Deci, este clar că recidivele sunt o teamă pentru pacienții și o preocupare pentru echipele medicale. Cum pot fi prevenite metastazele? Se poate face ceva pentru a îmbunătăți rata de supraviețuire?

Confruntați cu aceste întrebări, oamenii de știință spanioli de la IRB Barcelona și-au propus să detecteze acele celule din spatele recidivelor.

Cu aproximativ cinci ani în urmă, ne-am gândit să studiem această etapă a procesului despre care există foarte puține informații.

Celulele care duc la recidivă în cancerul de colon
Există celule tumorale care sunt capabile să se detașeze pentru a călători în alte organe. Acesta este începutul metastazelor.

Descoperirea oamenilor de știință spanioli despre cancerul de colon

În noiembrie 2022, revista Nature a publicat articolul Metastatic recurrence in cancer colorectal sures from residual EMP1 + cells. Titlul ne arată ceva ce am menționat mai sus: până la 40% dintre pacienții cu cancer de colon care au fost operați vor dezvolta metastaze.

De ce? Cercetătorii au descoperit că acest cancer este alcătuit din diferite tipuri de celule. Unele contribuie la creșterea tumorii primare, în timp ce altele îndeplinesc diverse funcții. Printre acestea din urmă, există un grup care nu face nimic pentru a crește dimensiunea tumorii.

Deci, de ce sunt acolo? Acest lucru nu este clar, deși s-a descoperit că au capacitatea de a se desprinde de tumora primară și de a reapărea sub formă de metastază, chiar și la ani distanță de operația pe care o fac medicii pentru a trata cancerul de colon.

Acest grup de celule a fost numit celule cu recidivă ridicată sau HRC. Când se desprind de tumora primară, HRC circulă în sânge și tind să se stabilească în ficat. Acolo rămân într-o stare aproape latentă. Medicii îndepărtează tumora primară din colon și, ani mai târziu, aceste HRC încep să se înmulțească pentru a duce la metastaze. Așa apare recidiva.

Experimentul pe șoareci

Oamenii de știință spanioli care au descoperit aceste celule au experimentat pe șoareci. La animalele la care a fost indus cancerul, specialiștii au reușit să blocheze HRC. Animalele operate nu au avut metastaze mai târziu în viață.

Odată cu blocarea sau eliminarea celulelor cu probabilitate mare de recidivă, șoarecii nu au mai avut metastaze. Acest lucru deschide ușa către viitoare tratamente promițătoare pentru a reduce riscul metastatic la om.

La ce folosește cunoașterea acestor celule?

Viitorul tratamentului cancerului pare să se afle în imunoterapie. Există două moduri principale de a face acest lucru:

  1. Prin administrarea de substanțe care blochează mecanismele celulelor tumorale
  2. Prin medicamente care sporesc acțiunea naturală a celulelor de apărare a organismului, astfel încât acestea să poată ataca eficient tumora
Eduard Batlle
Eduard Batlle, cercetător principal al acestui studiu

Oamenii de știință spanioli susțin că am putea îmbunătăți tratarea pacienților cu medicamente adecvate. Dacă am avea imunoterapie care blochează HRC, recidivele acestei patologii ar fi minime sau nu ar exista. În acest sens, în alte țări se fac diverse investigații pentru validarea medicamentelor imunomodulatoare.

Faptul că această populație de celule cu o probabilitate mare de recidivă poate fi sensibilă la imunoterapie sugerează că rezultatele studiului vor avea un impact imens asupra practicii clinice pe termen foarte scurt.

Suntem mai aproape de înțelegerea unei părți a mecanismului din spatele metastazelor cancerului de colon. Poate că ne confruntăm cu o schimbare de paradigmă în protocoalele de tratament pentru această boală. Este posibil ca în câțiva ani să fie disponibile medicamente ce pot fi administrate înainte de operație pentru a îmbunătăți prognosticul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Böckelman, Camilla, et al. “Risk of recurrence in patients with colon cancer stage II and III: a systematic review and meta-analysis of recent literature.” Acta oncologica 54.1 (2015): 5-16.
  • Cañellas-Socias, A., Cortina, C., Hernando-Momblona, X. et al. Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05402-9
  • Ganesh, Karuna, et al. “Immunotherapy in colorectal cancer: rationale, challenges and potential.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.6 (2019): 361-375.
  • Messersmith, Wells A. “NCCN guidelines updates: management of metastatic colorectal cancer.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 17.5.5 (2019): 599-601.
  • Vasquez, Liliana, et al. “Inmunoterapia en cáncer: de los inicios al premio Nobel.” Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública 37 (2020): 115-121.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.