Ce este chemoza conjunctivală și cum afectează ochii?
Chemoza conjunctivală este un semn de iritare a ochilor. Este un proces inflamator cu evoluție benignă, care afectează conjunctiva, o membrană aproape transparentă care se află la suprafața exterioară a globului ocular. Aceasta acoperă atât sclera (partea albă a ochiului), cât și interiorul pleoapelor.
De obicei, această afecțiune este legată de reacții alergice sau infecții oculare. Cu toate acestea, există și alte cauze posibile. Dezavantajul este că, dacă nu este tratată corespunzător, poate deveni severă și poate afecta vederea sau capacitatea de a închide ochiul.
Ce este chemoza conjunctivală?
Chemoza conjunctivală este o inflamație a membranei mucoase care căptușește globul ocular. Potrivit publicației Mount Sinai, apariția sa este legată de alergii, infecții, leziuni sau complicații ale intervențiilor chirurgicale oculare.
Din acest motiv, nu este o boală propriu-zisă, ci mai degrabă un simptom. Se poate manifesta unilateral sau bilateral. De asemenea, nu este contagioasă și poate apărea la persoane de toate vârstele și de orice sex.
Conjunctiva este membrana care căptușește sclera și suprafața interioară a pleoapelor. Când apare chemoza, iritația face ca aceasta să devină umflată și edematoasă. Acesta este motivul pentru care ochiul seamănă cu o veziculă mare plină cu lichid.
Chemoza este adesea limitată la pliul ochiului. Problema este că, de multe, procesul inflamator ajunge la cornee. Aceasta din urmă permite focalizarea adecvată a razelor de lumină.
Când corneea este afectată, vederea are de suferit. Această afecțiune poate deveni recurentă și cronică, mai ales atunci când este legată de procese alergice. De aici rezultă importanța tratamentului adecvat.
Descoperiți: Cum afectează ecranele ochii?
Care sunt simptomele chemozei conjunctivale?
Vision Center explică faptul că chemoza determină acumularea de lichid în pleoape și mucoasa ochilor. Ca urmare a acestui fapt, apar și alte simptome, cum ar fi durerea și mâncărimea, care se intensifică la închiderea și deschiderea ochilor. Alte manifestări clinice sunt următoarele:
- Ochi care curg
- Lăcrimare excesivă
- Înroșirea și iritarea ochilor
- Diplopie (vedere dublă)
- Vedere încețoșată
- Senzație de corp străin în ochi
Dacă inflamația devine severă, ochiul ajunge să semene cu o veziculă. Unii pacienți nu pot închide complet pleoapa. Afecțiunea avansează spre cornee, iar acuitatea vizuala scade.
Cauzele chemozei conjunctivale
Chemoza conjunctivală nu este o boală propriu-zisă. Este o reacție inflamatorie care poate apărea din mai multe motive. Cele mai frecvente cauze ale sale sunt următoarele:
- Leziuni oculare. Acestea au la bază contactul cu agenți agresivi, cum ar fi produsele chimice, particulele de praf, etc. Un alt factor cauzal este frecarea agresivă a ochilor.
- Procese infecțioase. Unul dintre vinovați este conjunctivita, care este cauzată de viruși sau bacterii.
- Reacții alergice
- Angioedem. Reprezintă formarea unui edem sub piele, membranele mucoase sau țesuturile submucoase.
- Boala Graves
- Probleme tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul
Alte cauze posibile
Uneori, chemoza conjunctivală este un semn asociat cu retenția de lichide. Când o persoană suferă de edem sever, este posibil ca simptomele să ajungă la ochi.
Deși este un caz rar, o tumoare apărută în partea periorbitală a ochiului poate genera chemoza conjunctivală. Același lucru se întâmplă dacă există o alterare a fluxului de lichide oculare. Această problemă poate apărea chiar și într-un climat foarte uscat.
Cum este diagnosticată chemoza conjunctivală?
Pentru a diagnostica chemoza conjunctivală, este esențial ca medicul să efectueze un examen fizic adecvat. În plus, trebuie să știe când a debutat, ce alte simptome au apărut, dacă a existat un factor declanșator, etc.
Medicul oftalmolog analizează roșeața sclerei și partea interioară a pleoapelor. Ruperea și inflamarea sacului conjunctival sunt semne caracteristice.
Tratamente pentru chemoza conjunctivală
Tratamentul chemozei conjunctivale va depinde de cauză. Prin urmare, este esențial să existe un diagnostic corect. În caz contrar, este posibil ca starea să se înrăutățească și vederea să fie afectată.
De obicei, este suficient un tratament medical adecvat. Când cauza este o infecție bacteriană, cum ar fi conjunctivita bacteriană, se prescriu picături pentru ochi cu antibiotice. Dacă originea este virală, se folosesc alte tipuri de picături pentru ochi.
Se recomandă aplicarea de comprese reci pe ochi. Când există reacții alergice, se recomandă utilizarea medicamentelor antihistaminice. Acestea pot fi achiziționate, de obicei, fără prescripție medicală și minimizează reacția organismului la alergenul în cauză.
Descoperiți: 10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie
Poate fi prevenită această problemă oculară?
Deși nu este întotdeauna posibil, de multe ori chemoza conjunctivală poate fi prevenită. De exemplu, se recomandă evitarea contactului ochilor cu agenții agresivi sau infecțioși. Este important să folosiți protecție ori de câte ori vă aflați într-un mediu „periculos”, cum ar fi în locurile cu vânt și particule care pot pătrunde în ochi.
Pentru a evita infecțiile, este esențial să nu atingeți ochii cu mâinile murdare. Îngrijiți lentilele de contact conform instrucțiunilor furnizorului.
Persoanele care suferă de alergii trebuie să încerce să stea departe de substanța care le provoacă reacția. În caz contrar, trebuie să aibă mereu la îndemână medicamente antihistaminice.
Ce trebuie să rețineți?
Chemoza conjunctivală este o afecțiune care provoacă adesea durere, inflamație oculară, incapacitatea de a închide ochii și chiar distorsiunea vederii. De cele mai multe ori, este asociată cu reacțiile alergice sau infecțiile.
Este important să consultați întotdeauna un specialist dacă aveți simptome oculare. Acesta vă va prescrie tratamentul adecvat în funcție de cauza chemozei conjunctivale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chemosis. (s. f.). Mount Sinai Health System. https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/chemosis
- Chemosis. (2022, 17 agosto). Vagelos College of Physicians and Surgeons. https://www.vagelos.columbia.edu/departments-centers/ophthalmology/education/digital-reference-ophthalmology/cornea-and-external-diseases/non-infectious/chemosis
- Chemosis in the Eye: Causes, Symptoms & Treatment. (2022, 12 diciembre). Vision Center. https://www.visioncenter.org/conditions/chemosis/
- Quemosis Conjuntival: Síntomas y Tratamiento – Área Oftalmológica. (n.d.). Retrieved February 20, 2021, from https://areaoftalmologica.com/cornea/quemosis-conjuntival/.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.