10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie
 

10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie

Ambliopia afectează unul dintre ochi. Citiți mai departe și aflați cum să o identificați și ce exerciții puteți face pentru a trata ochiul leneș!
10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 25 decembrie, 2022

Ochiul leneș sau ambliopia este o afecțiune în care vederea este mai slabă la unul dintre ochi. Incidența sa este estimată la 3 din 100 de copii. Afecțiunea apare și la adulți. Ochiul leneș se degradează în timp dacă nu este îngrijit corespunzător. Descoperiți 10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie!

Exercițiile ajută la întărirea mușchilor ochiului leneș. De asemenea, creierul este antrenat pentru control, astfel încât cei doi ochi să lucreze împreună mai eficient.

Ce este ochiul leneș sau ambliopia?

În momentul în care ne naștem, simțul văzului începe să evolueze și să se maturizeze în interacțiunea cu mediul. Se estimează că dezvoltarea sa este completă la 4 ani. Desigur, acest lucru depinde de maturizarea fiecărui copil. Nu vedem doar cu ochii. Deși aceștia captează și transmit imaginile, cortexul vizual este responsabil de procesare și interpretare.

Stimularea acestei zone este vitală în primii ani de viață. Dacă ceva interferează cu acest proces, va afecta dezvoltarea și modul în care cortexul și ochii lucrează împreună. Uneori, acest lucru se întâmplă în mod neuniform sau asimetric, iar creierul nu poate recunoaște semnalele de la ambii ochi în mod egal. Un ochi leneș este o scădere a acuității vizuale doar pe o parte.

Un ochi a cărui capacitate este mai mică decât cea normală cu cel puțin 20% este considerat ambliopic. Potrivit National Eye Institute (NIH), 3 din 100 de copii au această afecțiune.

Trebuie clarificat faptul că persoanele cu ambliopie nu sunt leneșe. Nu este vina lor ce se întâmplă cu ochii, deoarece nu pot controla funcționarea acestora.

Medic ce recomandă exerciții pentru persoanele cu ochi leneș
Problemele de vedere la copii trebuie rezolvate din timp pentru a evita complicațiile viitoare.

Simptomele ochiului leneș

Ambliopia poate trece neobservată. În consecință, simptomele ochiului leneș sunt adesea greu de detectat.

Semnele clasice includ următoarele:

  • Percepție slabă a adâncimii, estimarea distanței până la diverse obiecte fiind dificilă
  • Tendința de strângere a ochilor pentru a vedea mai bine
  • Înclinarea capului pe partea ochiului leneș
  • Imposibilitatea de a distinge detaliile

Diagnostic și tratament pentru ochiul leneș

Odată cu trecerea timpului, percepția creierului va depinde din ce în ce mai mult de ochiul puternic, în timp ce ochiul leneș se va deteriora și mai mult. Aceasta este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la copii.

Diagnosticarea precoce și tratamentul acestei probleme pot preveni complicațiile. În ceea ce privește abordările, acestea depind în mare măsură de cauza sau factorul implicat. De obicei, se recomanda ochelarii sau lentilele de contact. Dacă există și cataractă, este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Următorul pas este reantrenarea creierului. Se folosește un plasture care acoperă ochiul puternic, forțând folosirea celui slab. Unii oameni au nevoie de plasture câteva ore pe zi, în timp ce alții vor avea nevoie de el permanent. Acest lucru îi poate face pe copii să se simtă inconfortabil.

Se pot folosi și picături pe bază de atropină. Acestea au aceeași funcție, limitând vederea la ochiul puternic și făcându-l pe cel slab să funcționeze. Utilizarea prelungită este asociată cu iritații, hiperemie și conjunctivită.

10 exerciții utile pentru persoanele cu ochi leneș sau ambliopie

Ca parte a tratamentului general, medicul oftalmolog poate recomanda diverse exerciții. Unele se fac în cabinet, iar altele se fac acasă.

1. Mișcarea creionului

Puteți folosi un creion, pix sau alt obiect similar. În cazul copiilor, puteți folosi un creion cu un personaj de desene animate.

Se aplică plasturele. Exercițiul constă în a ține creionul în fața ochiului leneș la distanța de un braț și a-l aduce încet cât mai aproape de nas, urmărindu-l cu atenție. Acest lucru se repetă de aproximativ 5 ori. Se recomandă 3 ședințe pe zi.

2. Frânghia Brock

Aceasta este o frânghie specială, concepută de un optometrist elvețian pe nume Brock, specialist în strabism. Frânghia este albă, de aproximativ 5 m lungime, cu mărgele mobile din lemn de diverse culori.

Obiectivul exercițiului este ca ochii să învețe să lucreze împreună, concentrându-se asupra unui obiect. Prin urmare, în acest caz nu se folosește plasturele.

Exercițiul se desfășoară după cum urmează:

  1. Un capăt al frânghiei este legat de o clanță, un cadru de fereastră sau un alt obiect staționar.
  2. Celălalt capăt este legat de degetul arătător. Acest deget este plasat chiar sub nas.
  3. Frânghia trebuie să fie întinsă.
  4. Mărgelele trebuie să fie plasate astfel: una lângă clanță, a doua la un metru de pacient și a treia la 15 cm de nas.
  5. Ochii privesc mai întâi cea mai apropiată bilă.
  6. Focalizarea este mutată pe cea din mijloc și apoi pe cea de lângă clanță.

3. Cartonașe

Puteți cumpăra sau confecționa cartonașele. Forma trebuie să fie dreptunghiulară, având aproximativ 10-12 cm lungime și 6 cm lățime.

De preferință, cartonașele vor fi albe. Pe lungime se vor desena trei cercuri echidistante (diametrul pornește de la 2,5 cm și ajunge la 1 cm). Un cartonaș va avea cercuri verzi, altul cercuri roșii.

Cartonașele se așază vertical pe fiecare parte a nasului, cu cercurile mici la nivelul ochilor și cu cele mai mari în jos. Încercați să priviți cercurile mari. Mențineți focalizarea pentru câteva momente (numărând până la 5). Apoi, treceți la cercurile din mijloc și, în final, la cele mici. Scopul este utilizarea simultană a ambilor ochi.

4. Lectură

Beneficiile lecturii sunt celebre. Ajută la reducerea nivelului de stres, îmbogățește vocabularul, crește concentrarea, întârzie sau reduce deteriorarea cognitivă, favorizează dezvoltarea empatiei, etc. Cititul zilnic ajută la antrenarea ochiului leneș (folosind plasturele).

5. Cărți de colorat

Copiilor le place să coloreze și aceasta este o modalitate bună de a-i motiva să facă exerciții pentru ochiul leneș, concentrându-se pe imagini atractive. La început, plasturele trebuie plasat pe ochiul puternic.

6. Lucru manual

O altă modalitate prin care copiii își pot antrena ochiul leneș este lucrul manual. Activități precum tăierea, lipirea, coaserea și înșirarea mărgelelor ajută la dezvoltarea creativității, concentrării și coordonării ochi-mână.

7. Jocuri video

În ciuda faptului că jocurile video sunt adesea criticate, ele dezvoltă coordonarea ochi-mână, stimulează imaginația, promovează concurența sănătoasă și încurajează dorința de perfecționare.

Într-un studiu din 2011 s-a constatat că sunt foarte benefice pentru adulții cu ochi leneș. În plus, există jocuri video care presupun folosirea ochelarilor și care sunt concepute pentru a forța ambii ochi să funcționeze în același timp.

Copii care se joacă pe consolă
Folosirea jocurilor video poate fi utilă pentru a stimula ochiul leneș. Nu orice joc este util. Consultați un specialist în domeniu.

8. Jocuri de societate

Beneficiile jocurilor de societate sunt diverse: îmbunătățirea concentrării și a abilităților cognitive și strategice, colaborarea, respectarea regulilor și acceptarea înfrângerii ca parte a vieții, gestionarea frustrării, etc.

Există jocuri de societate potrivite pentru ochiul leneș, deoarece necesită antrenarea acuității vizuale. Acestea includ asamblarea puzzle-urilor.

9. Cuvinte încrucișate și scrabble

Cuvintele încrucișate, sudoku, scrabble… toate necesită concentrare vizuală, așa că sunt activități excelente pentru antrenarea ochiului leneș.

10. Sporturi și jocuri cu mingea

Sporturile și jocurile în care se folosesc instrumente, precum mingi și rachete, ajută la antrenarea acuității vizuale și coordonării ochi-mână și la dezvoltarea segmentelor motorii mari. Plasturele trebuie purtat tot timpul.

Prognosticul ochiului leneș

Aceste exerciții pentru ochi leneș fac parte dintr-un plan de tratament. Pot fi benefice și pentru alte afecțiuni, cum ar fi strabismul.

După începerea exercițiilor, ambliopia se ameliorează. Cu toate acestea, rezultatele vor fi vizibile în timp. Chiar și atunci când există îmbunătățiri notabile, trebuie să faceți exerciții fizice pentru a evita recidiva.

În general, exercițiile sunt mai eficiente dacă sunt începute mai devreme. Corecția completă este posibilă dacă tratamentul începe înainte de vârsta de 7 ani.

Totuși, aceste exerciții pentru ochi leneș nu sunt întotdeauna suficiente pentru a elimina afecțiunea. Prin urmare, sunt combinate cu utilizarea de plasturi și ochelari.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Capetillo O, Triana I, Martínez Legón Z, Roche S, Broche A. Frecuencia de la ambliopía en escolares. Rev Cubana Pediatr. 2011;  83(4): 372-381.
  • Carrión Ojeda C, Gálvez Quiroz F, Morales de la Cruz J, et al. Ametropía y ambliopía en escolares de 42 escuelas del programa “Escuelas Saludables” en la DISA II, Lima. Perú, 2007-2008. Acta méd. peruana. 2009;  26(1): 17-21.
  • Coco-Martin M, Piñero D, Leal-Vega L, et al. The potential of virtual reality for inducing neuroplasticity in children with amblyopia. Journal of Ophthalmology. 2020; 2020:1-9. doi: 10.1155/2020/7067846
  • Li J, Thompson B, Deng D, Chan L, Yu M, Hess R. Dichoptic training enables the adult amblyopic brain to learn. Current Biology. 2013; 23(8): R308-R309. doi:10.1016/j.cub.2013.01.059
  • Papageorgiou E, Asproudis I, Maconachie G, Tsironi E, Gottlob I. The treatment of amblyopia: current practice and emerging trends. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2019; 257(6):1061-1078. doi:10.1007/s00417-019-04254-w
  • Serrano J, Gaviria Bravo M. Estrabismo y ambliopía, conceptos básicos para el médico de atención primaria. MedUnab. 2011: 14(2). DOI: https://doi.org/10.29375/issn.0123-7047.
  • Solano S. Plasticidad cerebral del córtex visual. Valladolid: Universidad de Valladolid, 2019.
  • Tailor V, Bossi M, Greenwood JA, Dahlmann-Noor A. Childhood amblyopia: current management and new trends. Br Med Bull. 2016; 119(1): 75-86. doi:10.1093/bmb/ldw030

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.