Vederea tunel sau caleidoscopică: ce este și care este tratamentul ei?
 

Vederea tunel sau caleidoscopică: ce este și care este tratamentul ei?

Vederea tunel sau caleidoscopică micșorează câmpul vizual. Aflați de ce apare și cum se tratează!
Vederea tunel sau caleidoscopică: ce este și care este tratamentul ei?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 octombrie, 2022

Vederea tunel sau caleidoscopică este un fenomen în care capacitatea de a percepe anumiți stimuli vizuali este afectată. Percepția elementelor aflate la periferia câmpului vizual scade.

Vederea tunel sau caleidoscopică poate fi cauzată de afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul, retinita pigmentară sau dezlipirea retinei. Pot exista și alte cauze, inclusiv psihologice, deoarece vederea tunel a fost asociată și cu stresul.

Ce este vederea tunel sau caleidoscopică?

Vederea ne oferă informații despre elementele din jur. De obicei, avem tendința de a ne concentra pe ceea ce este chiar în fața noastră. Totuși, dacă ceva se mișcă sau se schimbă într-un loc din apropiere, vom observa acest lucru datorită vederii periferice.

Se estimează că ochii noștri acoperă până la 180° fără mișcarea capului. Vederea centrală acoperă doar 30° în mijloc.

În anumite situații, unghiul vederii poate fi modificat. În cazul vederii tunel, percepția periferică scade. Senzația este ca și cum am privi printr-un tub.

Deși nu există probleme de focalizare asupra obiectelor din față, câmpul vizual este restrâns. Unii oamenii nu observă acest lucru până nu închid un ochi.

Femeie cu probleme de vedere
Problemele de vedere sunt variate, dar pierderea vederii periferice are simptome specifice care nu sunt întotdeauna recunoscute.

Simptome asociate

Vederea tunel este adesea un semn al anumitor patologii. Pot exista și alte simptome asociate:

  • Vedere periferică întunecată sau difuză
  • Senzație de vertij în spații deschise
  • Împiedicarea de obiecte sau oameni
  • Întoarcerea capul pentru o vedere mai bună
  • Dificultăți de deplasare atunci când există oameni în jur
  • Vizibilitate redusă pe timp de noapte sau în zonele slab iluminate, la fel ca în cazul pacienților cu astigmatism

Dacă vederea caleidoscopică apare brusc, pacientul poate experimenta suferință sau panică. Dacă acest lucru se întâmplă treptat, apar adaptări.

Cauzele vederii tunel

Pot exista diverse cauze, atât fiziologice, cât și psihologice.

Glaucom

Este o afecțiune a ochilor caracterizată printr-o creștere a presiunii intraoculare. Afectează nervul optic, care este cel care trimite informațiile către creier. Conform cercetărilor, pierderea vederii din cauza glaucomului este descrisă ca o scădere a percepției periferice.

Dezlipire de retină

Dezlipirea de retină poate fi cauzată de traumatisme sau asociată cu diverse boli, precum diabetul sau ateroscleroza. Apar diverse tulburări de vedere. Pe lângă vederea tunel, pot exista lumini, umbre, pete gri, fulgere plutitoare, etc.

Accidentul vascular cerebral (ACV)

Accident vascular cerebral are numeroase consecințe, provocând hemiplegie (paralizie pe o parte a corpului), hemipareză (scăderea controlului motor), dificultăți de vorbire și memorare și pierderea vederii periferice.

Migrenă

Există diferite fenomene vizuale care apar odată cu migrena. De exemplu, apar așa-numitele aure, adică lumini și forme care nu există în realitate. Unii oameni experimentează temporar vederea tunel.

Factori psihologici

Au fost descrise modificări legate de stres care afectează atenția și percepția. Printre acestea se află și fenomenul vederii tunel. Acesta poate avea la bază hipervigilența specifică, înțeleasă ca atenția selectivă la anumiți stimuli considerați o potențială amenințare.

Alte cauze

Există și alte cauze posibile:

  • Nevrită optică
  • Tumoare pe creier
  • Traumatisme cranioencefalice

Diagnosticul vederii caleidoscopice

Dacă acest fenomen a apărut de mai multe ori sau dacă persistă, este necesară o vizită la oftalmolog. Un examen vizual complet poate ajuta la determinarea cauzei. Medicul oftalmolog va aplica picături pentru a dilata pupilele și va examina partea din spate a ochilor, căutând posibile semne de dezlipire de retină sau glaucom.

Se pot face și alte teste:

  • Ecografie pentru vizualizarea retinei
  • Tomografie cu coerență optică (OCT)
  • Test de câmp vizual pentru a măsura vederea laterală
  • Tonometrie pentru măsurarea presiunii interne în ochi
Fundul de ochi
Testele oftalmologice caută cauza problemei pentru a începe tratamentul.

Opțiuni de tratament pentru vederea tunel sau caleidoscopică

În ceea ce privește tratamentul, există mai multe opțiuni, dar totul depinde de cauză. În acest sens, există următoarele opțiuni:

  • Când este asociată cu un accident vascular cerebral, situația se ameliorează de la sine. Este important să se acorde atenție posibilelor cauze ale accidentului vascular cerebral, astfel încât acesta să nu se repete.
  • Dacă vederea în tunel este cauzată de o migrenă, este temporară. Cu toate acestea, poate apărea frecvent, așa că medicul va recomanda medicamente precum analgezicele, dihidroergotamina sau antagoniștii CGRP.
  • În cazul problemelor retinei, tratamentele includ laser (fotocoagulare) sau congelare (criopexie). Pentru dezlipire, opțiunea principală este operația.
  • Pentru retinopatie, cercetările sun în curs de desfășurare. Un medicament utilizat este voretigene neparvovec-rzyl. Injectat în ochi, poate ajuta la tratarea acestuia atunci când afecțiunea are la bază gena RPE65.
  • Dacă vederea tunel este legată de glaucom, se aplică picături pentru ochi și se efectuează o intervenție chirurgicală. Daunele suplimentare pot fi prevenite sau amânate.
  • Există și terapie de reabilitare a vederii atunci când vederea tunel devine permanentă.

Poate fi prevenită vederea tunel sau caleidoscopică?

Dacă experimentați simptomele menționate mai sus, este important să mergeți imediat la oftalmolog. Deși nu toate cazurile sunt reversibile, daunele suplimentare, cum ar fi orbirea, pot fi prevenite.

Este recomandat să mergeți regulat la medic. Deși vederea tunel nu poate fi întotdeauna prevenită, factorii asociați pot fi gestionați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ayuso T, Aliseda D, Ajuria I, et al. Neuritis óptica inflamatoria. Anales Sis San Navarra. 2009;  32(2): 249-263.
  • Castillo M, González P. Estrés y ansiedad. Relación con la cognición. 11vo. Congreso Virtual de Psiquiatria. Interpsiquis. 2010: 1-42.
  • Hamel C. Retinitis pigmentosa. Orphanet J Rare Dis. 2006; 40(1): https://doi.org/10.1186/1750-1172-1-40
  • Hu C, Zangalli C, Hsieh M, et al. What do patients with glaucoma see? Visual symptoms reported by patients with glaucoma. The American Journal of the Medical Sciences. 2014; 348(5): 403-409.
  • Marcos I, Ruiz A, Borrego S, et al. Análisis molecular del gen RPE65 en 72 familias españolas con retinitis pigmentaria autosómica recesiva. Medicina Clínica. 2001;117(4): 121-123.
  • Primiani C, Hale D, Shah M, Green K. Clinical Reasoning: a 32-year-old woman with tunnel vision and back pain. Neurology. 2022; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201227.
  • Santos Lasaosa S, Belvís R, Cuadrado M, et al. CGRP en migraña: de la fisiopatología a la terapéutica Neurología: Publicación oficial de la Sociedad Española de Neurología. 2022; 37(5): 390-402.
  • Solís García J, Jordán J. Migraña. Aula de la Farmacia. 2012; 8 (93): 30-38.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.