Logo image
Logo image

Ce este cistoscopia? Beneficii și complicații

5 minute
Cistoscopia este o procedură sigură care este foarte utilă pentru a stabili diagnosticul oricărei boli a tractului urinar. Uneori, permite și tratamentul și evită intervențiile chirurgicale majore.
Ce este cistoscopia? Beneficii și complicații
Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2022

Cistoscopia este o procedură chirurgicală ce permite vizualizarea interiorului vezicii urinare și uretrei, adică tubul care transportă urina spre exteriorul corpului. Se realizează prin introducerea unui tub subțire cu lumină și cameră video.

Această procedură ajută la stabilirea diagnosticului. Cistoscopia, în termeni generali, este o procedură ce se realizează cu scopul de a stabili sau verifica o problemă de sănătate la nivelul vezicii urinare sau al uretrei. În unele cazuri, cistoscopia se folosește în scop terapeutic. Are loc într-o sală de testare sau în spital. În funcție de scopul procedurii, poate fi nevoie de anestezie locală, sedare sau anestezie generală.

Ce este cistoscopia?

Some figure
Cistoscopia permite determinarea prezenței bolilor în tractul urinar.

Cistoscopia este o procedură chirurgicală care permite explorarea vezicii urinare , a uretrei și a orificiilor dinspre uretere. Acestea din urmă sunt tuburile prin care urina trece de la rinichi în vezică. Manevra se efectuează cu un instrument numit cistoscop.

Cistoscopul este un tub care are o cameră la un capăt. Este conectat la un sistem video. Acesta este introdus în corp și transmite imagini către un monitor. Acest lucru permite detectarea sau monitorizarea diferitelor probleme ale tractului urinar.

Cistoscopul poate fi rigid sau flexibil. Modelul este ales în funcție de obiectivul procedurii, care este aproape întotdeauna cel de explorare. Cu toate acestea, există momente în care tehnica poate fi folosită pentru a trata anumite probleme, fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală majoră.

Descoperiți: Urina tulbure sau închisă la culoare: 11 cauze posibile și tratamentul lor

Ce rol are?

Cistoscopia este efectuată pentru a diagnostica, monitoriza sau trata patologiile vezicii urinare sau ale uretrei. Motivele pentru care medicul solicită această procedură sunt unul sau mai multe dintre următoarele:

  • Diagnosticarea de boli ale vezicii urinare sau ale uretrei. Este vorba despre afecțiuni precum cistita, calculii, cancerul, etc.
  • Diagnosticarea prostatei mărite. Îngustarea uretrei la trecerea prin glanda prostatică este un semn al prostatei mărite.
  • Investigarea cauzelor anumitor semne sau simptome. Cistoscopia poate ajuta la stabilirea cauzei unor probleme cum ar fi incontinența, durerea la urinare, vezica urinară hiperactivă și hematuria sau sângele în urină.
  • Tratarea bolilor. Folosind această procedură, pot fi introduse instrumente speciale pentru tratarea patologiilor.

Proceduri care pot fi efectuate

În timpul cistoscopiei, pot fi efectuate diferite proceduri pentru a trata o boală deja detectată:

  • Îndepărtarea transuretrală a tumorii vezicii urinare. Permite extragerea micilor tumori care se află în vezica urinară.
  • Îndepărtarea cheagurilor sau a pietrelor vezicii urinare.
  • Ureteroscopia. Se realizează prin încorporarea unui instrument numit ureteroscop. De obicei, procedura se folosește pentru a verifica dacă există ceva care blochează fluxul de urină.
  • Pielografia retrogradă. Tuburile flexibile sunt introduse prin uretere și ajung în rinichi. Se injectează o substanță de contrast pentru a vedea există ceva care blochează fluxul de urină.
  • Plasarea, înlocuirea sau îndepărtarea stenturilor ureterale. Stenturile sunt dispozitive care mențin ureterele deschise. Prin cistoscopie, acestea pot fi introduse, înlocuite sau îndepărtate.
  • Injecțiile cu botox. Botoxul este injectat în vezică pentru a reduce spasmele și incontinența.

Pregătirea pentru cistoscopie

Informați medicul cu privire la toate medicamentele și suplimentele folosite. Cu o săptămână înainte de cistoscopia, aspirina, vitamina E, multivitaminele, remediile pe bază de plante și suplimentele alimentare trebuie eliminate (în lipsa altor recomandări medicale).

Cu două zile înainte de procedură, tratamentele cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, trebuie oprite. Acestea pot provoca sângerare. Cu o zi înainte de cistoscopie, nu trebuie consumat niciun aliment după miezul nopții. Se pot consuma doar 350 ml de apă, cu până la 2 ore înainte de procedură.

Dacă se folosește sedarea intravenoasă sau anestezia generală, trebuie să aveți un însoțitor pentru a vă întoarce acasă. Anestezicele pot provoca somnolență sau amețeală.

Procedura

În ziua procedurii, faceți duș și spălați-vă pe dinți. Nu folosiți cosmetice sau parfumuri. De asemenea, nu trebuie să purtați bijuterii și nu este indicat să transportați obiecte de valoare. Cel mai bine este să aveți la voi doar banii necesari pentru elementele de bază.

În timpul cistoscopiei, se parcurg următorii pași:

  • Pacientul trebuie să se dezbrace și să se întindă pe pat. Dacă se folosește un cistoscop rigid, pacientul trebuie să desfacă picioarele și să flexeze genunchii. Dacă instrumentul este flexibil, poate rămâne întins.
  • Administrarea anesteziei. Se aplică un gel pentru a amorți uretra și, aproape întotdeauna, un sedativ intravenos. În unele cazuri, se va folosi anestezie generală.
  • Introducerea cistoscopului în uretră, până când ajunge în vezică.
  • Injecție salină sterilă. Se face pentru a vizualiza mai bine vezica urinară.
  • Prelevarea de probe. Dacă se descoperă o zonă anormală, se face o biopsie.
  • Alte proceduri. În unele cazuri, nu se iau probe, dar se îndepărtează o masă, un polip sau un calcul.

Cistoscopia durează între 15 și 60 de minute, în funcție de obiectiv. Odată ce procedura este încheiată, pacientul rămâne sub observație timp de câteva ore. După aceea, poate merge acasă.

După cistoscopie

Înainte de a externa pacientul, medicul trebuie să-i ofere instrucțiuni despre ceea ce poate și nu poate face. Timp de 3 zile după cistoscopie, pot exista arsuri la urinare, puțin sânge în urină și necesitatea de a merge mai des la toaletă.

De obicei, medicul prescrie analgezice și, în unele cazuri, antibiotice. Cel mai bine este să beți multă apă, mai ales în cele 2 ore de după procedură.

Plasarea unei comprese reci pe orificiul uretrei ajută la disiparea durerii. De asemenea, este indicat să faceți o baie cu apă călduță, dacă medicul nu recomandă altceva. Exercițiile intense, ridicarea greutăților sau călătoriile lungi trebuie evitate până la 1 săptămână după cistoscopie.

Evitați: 5 alimente care irită vezica urinară

Posibile riscuri și complicații

Some figure
În general, complicațiile cistoscopiei sunt minime. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul.

Complicațiile cistoscopiei sunt rare. În unele cazuri, există sângerare sau apare o infecție urinară. De asemenea, au fost raportate câteva cazuri de perforare a peretelui vezicii urinare.

Deși nu se întâmplă des, este posibil să aveți o reacție adversă la anestezice. Durerea după procedură ar trebui să fie tolerabilă. De asemenea, va exista sânge în urină, ceea ce este considerat normal timp de 3 zile după procedură.

Concluzie: cistoscopia este o procedură ce nu implică riscuri majore

Pacientul trebuie să se adreseze imediat medicului dacă după cistoscopie prezintă simptome precum febra, sângerarea roșu aprins, cheagurile în urină, urina roz mai mult de o săptămână, frisoanele, durerile la nivelul spatelui sau dificultățile la urinare.

Toate simptomele deranjante trebuie să dispară în decurs de trei zile după cistoscopie. În caz contrar, consultați medicul. Rezultatele procedurii sunt disponibile după 3 – 5 zile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Manual MSD. Cirugía. (2020). https://www.msdmanuals.com/es/hogar/temas-especiales/cirug%C3%ADa/cirug%C3%ADa
  • Lokeshwar, S. D., Rahman, S. N., Choksi, A., Press, B. H., Shaheen, D., & Soloway, M. S. (2022). Tolerabilidad del paciente durante la cistoscopia y la cauterización de tumores vesicales en consulta: análisis multivariante de los factores de riesgo. Actas Urológicas Españolas.
  • American Cancer Society. Cistoscopia. https://www.cancer.org/es/tratamiento/como-comprender-su-diagnostico/pruebas/endoscopia/cistoscopia.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.