Ce este criptosporidioza? Aspecte esențiale ale bolii
Ce este criptosporidioza? Aceasta este o boală parazitară. Primul caz de criptosporidioză a fost raportat în 1972. Cu toate acestea, boala a fost descrisă oficial abia în 1976 de F.A. Nime, J.D. Burek și alții. De atunci, mulți profesioniști din domeniul medical au studiat-o, deoarece este considerată o boală emergentă.
Ce este criptosporidioza?
Această boală afectează atât oamenii, cât și alte specii de animale, inclusiv păsările domestice. În anii 1970, specialiștii au descoperit faptul că criptosporidioza poate duce la moartea pacienților cu SIDA. Acest lucru a atras atenția altor experți.
Adevăratul val de studii asupra acestei boli a început în 1993. În acel an, a existat un focar în Wisconsin. Acesta a alertat societatea și guvernele cu privire la pericolul criptosporidiozei.
Experții au colectat o cantitate semnificativă de date și au dobândit cunoștințe despre boală. În acest sens, unele concepte au o relevanță deosebită. Acestea sunt cele pe care le vom împărtăși mai jos. Citește mai departe pentru a le descoperi!
Îți recomandăm:
Criptosporidioza este cauzată de un parazit
Un parazit numit Cryptosporidium provoacă criptosporidioza. Experții au descris 22 de specii ale acestuia. Cu toate acestea, în zilele noastre, specialiștii consideră că mai există doar 13.
Experții au stabilit faptul că parazitul pătrunde în celulele intestinale ale gazdei. Însă mecanismele exacte pe care le folosește pentru a le invada sunt încă necunoscute. Ceea ce știu este că nu este nevoie să invadeze celulele pentru finalizarea ciclului biologic.
Când oochisturile parazitului locuiesc într-o gazdă, acestea încep treptat să invadeze celulele epiteliale ale intestinului subțire sau ale sistemului respirator. Apoi, încep faze succesive de reproducere asexuată și sexuală. După aceea, organismul expulzează ouăle prin scaune. Apoi, poate apărea o contaminare.
Criptosporidioza este o boală ce se răspândește cu ușurință
Parazitul poate infecta multe mamifere, inclusiv vițeii și porcii. La om, transmiterea are loc de la persoană la persoană sau de la animal la om pe calea fecal-orală. La nivel generalizat, contaminarea are loc prin consumul de apă infestată.
Criptosporidioza se transmite prin fecale animale sau umane. Aceste fecale sunt purtătoare ale oochisturilor. La rândul lor, aceste oochisturi contaminează alimentele și/sau apa. Dovezile indică faptul că oochisturile sunt extrem de rezistente la metodele standard de purificare a apei.
Potențialul de contaminare este foarte mare, în special atunci când aceasta apare prin apa infestată. 400.000 de persoane au fost infectate în focarul din Wisconsin. Un studiu efectuat de experți în Statele Unite a indicat faptul că parazitul se află în 90% din apele uzate, 75% din apele râurilor și 28% din apa potabilă.
Răspunsul imun este variabil
Organismele imunocompetente, adică cele cu sisteme imune complet funcționale, nu sunt grav afectate de criptosporidioză. Răspund în mod adecvat și dobândesc o imunitate puternică împotriva reinfectării.
În schimb, dacă pacientul prezintă o lipsă de limfocite sau de gamma globulină, acesta poate suferi infecții grave sau cronice. Vârsta și starea nutrițională joacă, de asemenea, un rol important. Cele mai grave cazuri apar la copiii sub doi ani. De asemenea, diareea cauzată de criptosporidioză este o problemă foarte gravă la pacienții cu SIDA.
Citește mai mult:
Diagnosticul specializat este cel mai fiabil
Testele de rutină ale scaunelor sunt adesea nesigure când vine vorba de diagnosticarea criptosporidiozei. Expulzarea oochisturilor este intermitentă și ar fi necesare mai multe probe fecale pentru a le confirma prezența.
Cea mai indicată tehnică de diagnostic este examinarea microscopică a scaunelor. Aceasta include microscopie cu contrast de fază sau cu colorare, folosindu-se tehnici precum Ziehl-Neelsen sau Kinyoun. De asemenea, profesioniștii din domeniul medical apelează și la microscopia cu imunofluorescență.
De asemenea, poate fi efectuată o imunoanaliză enzimatică pentru a detecta antigenul Cryptosporidium în scaune. Ocazional, profesioniștii din domeniul medical solicită, de asemenea, o biopsie intestinală pentru a stabili diagnosticul.
Cel mai bun mod de combatere a bolii este prevenirea acesteia
Cea mai bună măsură preventivă pentru a evita criptosporidioza este spălarea mâinilor cu apă curentă și săpun. Fă acest lucru atunci când pregătești mâncare, înainte de a mânca, când ajungi acasă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai fost în contact cu animalele.
De asemenea, trebuie să eviți contactul cu scaunul uman sau animal sau să te speli și dezinfectezi foarte bine în cazul în care intri în contact cu acesta. De asemenea, este important să eviți consumul de apă nepotabilă. Respectarea măsurilor de igienă este esențială.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Del Coco, V. F., Córdoba, M. A., & Basualdo, J. A. (2009). Criptosporidiosis: una zoonosis emergente. Revista argentina de microbiología, 41(3), 185-196.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.