Ce este curling-ul și care este istoria sa? - Doza de Sănătate
 

Ce este curling-ul și care este istoria sa?

Curling-ul este un sport de iarnă foarte simplu, dar totuși provocator. Citește mai departe pentru a afla totul despre curling, inclusiv istoria sa și regulile de joc!
Ce este curling-ul și care este istoria sa?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este curling-ul? Alături de schi, patinaj și snowboard, curlingul este un sport de iarnă. De asemenea, poți practica acest sport pe piste artificiale concepute pentru acesta.

Este nevoie de puțină putere și de o anumită abilitate, precum și de mult spirit de echipă, precizie și strategie. Acesta este unul dintre motivele pentru care curling-ul se numește uneori „șah pe gheață”.

Efectuarea oricărui tip de activitate fizică în timpul iernii este benefică, deoarece corpul arde mai multe calorii. La urma urmei, oamenii tind să fie sedentari în acest sezon al anului.

Ce este curling-ul și care este istoria sa?

Nu există un acord cu privire la originile denumirii „curling”. Numele sportului ar putea fi legat de verbul „curl”. A fost numit și „jocul răcnet”. Majoritatea surselor sunt de acord că jocul a apărut în Scoția.

Deși nu există o dată exactă a apariției, experții cred că a fost jucat pentru prima dată în secolul al XVI-lea. Experții au descoperit multe artefacte care au legătură cu acest sport. De exemplu, au găsit o piatră de curling gravată cu anul 1511.

Acest sport a fost menționat pentru prima dată într-un document în anul 1540. Există câteva adnotări în latină care îi aparțin lui John McQuhin. Picturile artistului flamand Pieter Brueghel cel Bătrân înfățișează scene ale unui sport similar.

Oamenii practicau acest sport pe un iaz sau lac înghețat. În 1716, a fost construită prima pistă la Kilsyth Curling Club din Scoția. Mărimea și greutatea pietrelor varia de la 1.8 la 10 de kilograme.

Curlingul a ajuns în America în 1807 grație imigranților scoțieni care au fondat Royal Montreal Curling Club în acest oraș canadian. În secolul al XX-lea, a devenit un sport olimpic.

Persoană cu o piatră de curling
Pietrele pe care jucătorii le folosesc pentru acest sport au propria istorie. Experții au găsit obiecte antice care îndeplineau această funcție.

Totul despre curling: metoda de joc

Acum că am aflat ce este curling-ul, să vedem și care sunt regulile de joc.

Curlingul este un sport de echipă pe care îl poți practica pe un patinoar dreptunghiular îngust. Acesta trebuie să aibă aproximativ 44 de metri lungime și 4.6 metri lățime.

Două echipe formate din patru jucători concurează. Fiecare jucător aruncă două pietre per rundă (ceea ce înseamnă că sunt aruncate opt pietre per rundă). Ei pot folosi mături sau perii pentru a modifica traiectoria pietrelor. Principiul este similar cu cel al bowlingului, deoarece scopul este de a duce pietrele cât mai aproape posibil de „casă”, care se află la celălalt capăt al patinoarului.

Jucătorii fiecărei echipe lovesc pietrele în ordine, alternativ cu cei din cealaltă echipă. Pentru a-și atinge obiectivul, jucătorii pot folosi diferite tipuri de lovituri:

  • Aducerea pietrei cât mai aproape de casă
  • Eliminarea: o lovitură dură pentru a scoate pietrele adversarului din joc
  • Protejarea pietrelor proprii, astfel încât echipa adversă să nu le lovească

Pietrele care sunt mai apropiate de centru sunt numărate. Dacă cele care urmează după centru aparțin echipei adverse, se va lua în calcul un singur punct.

Jocul are un număr fix de runde. Un meci poate avea 8 – 10 runde. Echipa cu cele mai multe puncte câștigă. Dacă echipele sunt la egalitate la final, trebuie jucat un meci suplimentar.

În prezent, există o limită de timp pentru lovituri. Fiecare echipă are la dispoziție până la 60 de minute pentru toate loviturile.

Echipele

În curling, fiecare echipă este formată din patru jucători. Fiecare jucător are propriul rol specific:

Prim jucător

Acesta este jucătorul care aruncă primul. Cu alte cuvinte, aruncă prima și a doua piatră. Putem spune că aruncarea sa este cea mai ușoară, deoarece nu există alte pietre de care să țină cont. Dar rolul lui este foarte important, întrucât locul în care ajung pietrele va determina restul jocului.

Odată ce jucătorul își termină aruncările, trebuie să-și ajute coechipierii, măturând gheața pentru a facilita alunecarea.

Secund

După cum sugerează și numele, acest jucător aruncă a doua pereche de pietre. El aruncă a treia și a patra piatră. După ce termină, mătură sau ajută la curățarea gheții pentru coechipierii care vin la rând.

Al treilea jucător

Pe lângă aruncarea pietrelor a cincea și a șasea și măturarea gheții, acesta ține scorul și ajută la proiectarea strategiei. Acest jucător este vice-căpitanul echipei. De fapt, când căpitanul trebuie să arunce, al treilea jucător îndeplinește funcțiile acestuia, îndrumându-i pe cei care mătură.

Căpitan

Acesta este cel mai important jucător. În general, este cel mai experimentat. El definește strategia, indicând aruncările și zonele ce trebuie șlefuite. Din moment ce trebuie să arunce ultimele două pietre, are sarcina cea mai dificilă. Pista este plină și trebuie să fie foarte atent.

Echipament

Pe lângă pietre și mături, sunt utilizate și alte echipamente. Dar principalele sunt:

  • Pietre. Cântăresc aproximativ 4.5 kilograme. Există două seturi de opt pietre pentru fiecare echipă, de culori diferite. Sunt fabricate din granit solid. Au un mâner unghiular în partea de sus.
  • Mătură. Folosită pentru a mătura suprafața gheții în calea pietrei, ajutând-o să se miște și sporindu-i viteza.
  • Glisor. Este o talpă pe care jucătorii o așază sub încălțăminte pentru a-i ajuta să alunece.

Nu există reguli oficiale sau indicații cu privire la glisoarele pe care trebuie să le folosească fiecare jucător. Doar campionatele au anumite reguli.

Ce este curling-ul jucat iarna
Casa este ținta către care jucătorii direcționează pietrele.

Contraindicațiile curling-ului

Mai presus de toate, curlingul este un joc de strategie. De fapt, unele studii menționează luarea deciziilor ca un factor important în acest sport.

Nu există limită de vârstă sau condiție fizică. Este un sport de care oricine se poate bucura, deoarece oferă atât beneficii fizice, cât și psihologice. Cu toate acestea, la fel ca în toate activitățile sportive, jucătorii trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita accidentările. Se pot produce căderi deoarece suprafața este alunecoasă. De asemenea, jucătorii trebuie să fie atenți la pietre.

Curlingul este contraindicat în anumite cazuri. De exemplu, dacă ai dureri lombare acute, aplecatul pentru a lovi pietrele ar putea agrava problema.

Conform mai multor studii, persoanele cu astm și alergii ar trebui să fie atente atunci când practică sporturi de iarnă, deoarece s-ar putea supune anumitor riscuri.

Acum ai aflat ce este curling-ul. Ți-ar plăcea să concurezi?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
  • Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
  • Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
  • Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de   acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
  • Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
  • Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.