Logo image
Logo image

Ce este dieta FODMAP și cui se adresează?

4 minute
Dieta FODMAP este o dietă fără carbohidrați cu lanț scurt. Aceasta exclude produsele alimentare care nu sunt ușor absorbite de intestine sau care sunt complet nedigerabile. Care sunt beneficiile sale? Continuă să citești pentru a afla!
Ce este dieta FODMAP și cui se adresează?
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ai o boală intestinală? Urmarea dietei FODMAP te poate ajuta să îți îmbunătățești simptomele și chiar să le elimini. Dar ce este dieta FODMAP? În general, această dietă implică evitarea anumitor tipuri de alimente greu de digerat. Vrei să știi care sunt acestea? Dacă da, citește mai departe!

Dieta FODMAP?

Dieta Low FODMAP este promovată de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia. Acest acronim înseamnă „oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli”. Aceste substanțe aparțin unui grup de carbohidrați cu lanț scurt pe care intestinul îi absoarbe greu, iar unii oameni pur și simplu nu le pot digera.

Care este scopul acestei diete?

Fundamentul acestui tip de dietă limitează aportul de alimente care provoacă anumite simptome intestinale, cum ar fi:

  • Balonarea abdominală
  • Durerea la nivelul abdomenului inferior
  • Flatulența
  • Diareea
  • Distensia abdominală
  • Deficiența de funcționare a intestinului

De asemenea, poți utiliza această dietă pentru a îmbunătăți probleme precum:

Ce este dieta FODMAP?

Compușii FODMAP sunt prezenți în alimente care conțin fructoză, lactactani, fructani, galactani sau polioli, în principal în următoarele:

  • Grâul, secara, ceapa și usturoiul sunt bogate în fructooligozaharide.
  • Leguminoasele conțin galactooligozaharide.
  • Produsele lactate (în principal laptele) conțin lactoză.
  • Mierea, siropurile, merele și alte fructe conțin fructoză.
  • Produsele alimentare „light” conțin, de obicei, îndulcitori sintetici.
  • Perele și prunele au polioli (sorbitol, xilitol, maltitol și manitol).

Îți recomandăm:

Principalele moduri de a trata boala Crohn

Some figure
Dieta FODMAP poate ajuta la prevenirea anumitor probleme gastrointestinale.

Tipuri de alimente bogate în FODMAP ce trebuie evitate:

  • Cereale precum orezul brun, ovăzul, orzul, secara, meiul și grâul integral;
  • Leguminoase precum fasolea, năutul, mazărea, fasolea și lintea;
  • Legume precum usturoiul, anghinarea, vinetele, broccoli, ceapa, varza de Bruxelles, conopida, andivele, sparanghelul, salata, ardeiul, prazul, sfecla și ciupercile;
  • Fructe proaspete și uscate, cum ar fi cireșele, prunele, zmeura, căpșunile, merele, piersicile, pepenii galbeni, murele, pepenii verzi, strugurii, măslinele, caisele, afinele, smochinele, avocado, caisele și mango;
  • Nuci și semințe, cum ar fi migdalele, caju, alunele, arahidele, castanele, nucile românești, semințele de dovleac și fistic;
  • Lapte și derivatele sale;
  • Carne procesată;
  • Cârnați și mezeluri;
  • Zahar rafinat;
  • Băuturi precum cafeaua, berea, băuturile spirtoase, băuturile răcoritoare, ceaiul, vinul, sucurile de fructe ambalate;
  • Îndulcitori naturali precum zahărul, fructoza, siropul de agave, siropul de arțar și mierea;
  • Îndulcitori artificiali precum eritritolul, izomaltul, lactitolul, maltitolul, manitolul, sorbitolul și xilitolul.

Cum poate fi implementată?

Există trei etape pentru implementarea dietei FODMAP:

  1. Faza de restricție durează, de obicei, 6 până la 8 săptămâni și se referă la evitarea strictă a tuturor alimentelor bogate în FODMAP. Acest lucru este necesar pentru a ameliora problemele gastrointestinale.
  2. În timpul fazei de reintroducere, introdu treptat tipurile de alimente pe care le-ai evitat în etapa anterioară. Acest pas este necesar pentru a determina toleranța fiecărei persoane. Durează, de obicei, între 8 și 12 săptămâni.
  3. Apoi, după terminarea fazei de reintroducere, îți poți personaliza dieta pentru a menține varietatea alimentelor și a evita restricțiile inutile, menținând în același timp controlul asupra simptomelor.

Care sunt beneficiile dietei FODMAP?

Așa cum am menționat anterior, acest tip de dietă este recomandat în tratamentul bolilor intestinale. Are multe beneficii dovedite pentru persoanele afectate de sindromul de colon iritabil, potrivit unui studiu publicat în Gastroenterology. Acest lucru se datorează faptului că dieta FODMAP poate reduce cu 76% simptomele experimentate de pacient.

În general, dieta FODMAP reduce inflamația și durerile abdominale prin reducerea substraturilor fermentabile ale bacteriilor intestinale. De asemenea, ajută în caz flatulență și normalizează rata mișcărilor intestinale.

Îți recomandăm:

Dieta în sindromul de colon iritabil

Some figure
Urmarea dietei FODMAP poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil.

Dieta FODMAP ameliorează simptomele digestive la pacienții cu o tulburare funcțională a intestinului și la cei cu afecțiuni gastrointestinale organice. 84% dintre pacienții incluși într-un studiu au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor digestive atunci când au urmat acest plan alimentar. În plus, după faza de reintroducere, peste 80% dintre pacienți pot tolera grâul, precum și laptele integral, iar peste 70% pot tolera leguminoasele și două porții de fructe cu conținut scăzut de fructoză, toate la aceeași masă.

Dieta FODMAP are multe beneficii pentru sănătate, dar și unele dezavantaje. Așadar, ai grijă dacă suferi de constipație. Această dietă este săracă în fibre și ar putea agrava simptomele. Așadar trebuie să colaborezi cu un dietetician sau un nutriționist, deoarece aceasta este o dietă foarte strictă care necesită reintroducerea și personalizarea treptată a anumitor grupuri de alimente.

Discută cu medicul specialist pentru a obține mai multe informații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Barret JS., How to institute the low-FODMAP Diet. J Gastroenterol Hepatol, 2017.
  • Rovira Vila N., Ibañez Solano P., Angós Musgo RJ., Ibañez Betés MT., et al., Pacientes con trastorno funcional intestinal: eficacia de una dieta baja en FODMAPS para el tratamiento de los síntomas digestivos. Nutr Clin Diet Hosp, 2016. 36 (1): 64-74.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.