Logo image
Logo image

Ce este erotomania și cum se manifestă această tulburare?

4 minute
Erotomania este o iluzie romantică ce implică o persoană cu care este puțin probabil să apară o relație reală. Știți care sunt expresiile acestor fantezii de dragoste?
Ce este erotomania și cum se manifestă această tulburare?
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Probabil că ni s-a părut vreodată că cineva este îndrăgostit de noi. Relațiile interumane sunt complexe; uneori interpretăm greșit „semnalele” pe care ni le dau oamenii. Acestea fiind spuse, este timpul să aflăm ce este erotomania și ce legătură are aceasta cu dragostea.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că această tulburare de personalitate este cunoscută și sub denumirea de „sindrom Clerambault”, în semn de recunoaștere a psihiatrului francez Gaëtan Gatian de Clérambault (descoperitorul acestei patologii). Persoana afectată crede irațional că cineva este îndrăgostit de ea.

Este vorba despre o detașare de realitate care devine din ce în ce mai intensă. Astfel, chiar și atunci când nu există dovezi, pacienții au convingerea că sunt doriți romantic de altcineva. Care sunt posibilele cauze? Cum este abordat sindromul? Vom detalia mai jos.

Ce este erotomania și cum se manifestă această tulburare?

Erotomania apare ca o alterare a realității. Cei afectați idealizează sentimentele altora față de ei. Din cauza acestei concepții greșite, pot apărea diverse complicații.

1. Hărțuirea

Agresiunea este produsul iluziei. Prin urmare, urmăritorul nu este conștient de faptul că modul în care se comportă este dăunător victimei. Eforturile constante de stabilire a contactului sunt motivate de intenția de a arăta celeilalte persoane că „sentimentul de dragoste” este reciproc.

Citiți și: Ce sunt modelele mentale?

Some figure

2. Comportament nesăbuit

În încercările lor de a contacta persoana dorită, pacienții acționează disproporționat. Ei nu măsoară riscurile. De exemplu, sunt capabili să pătrundă ilegal pe proprietatea altcuiva.

3. Depresie

Acești pacienți tind să devină deprimați deoarece nu reușesc să stabilească contactul cu persoana dorită. De exemplu, trimit mai multe mesaje directe pe rețelele sociale și nu primesc răspuns. Aceste cazuri apar mai ales atunci când persoanele care fac obiectul dorinței sunt vedete.

Cauze și factori de risc

Iluziile acestei tulburări de personalitate pot fi un simptom al bolilor psihice. Cu toate acestea, sunt implicate și patologii care implică tulburări cognitive, cum ar fi Alzheimer. Vom vedea în detaliu factorii de risc care pot provoca această tulburare.

1. Utilizarea drogurilor

Consumul de substanțe precum alcoolul sau drogurile produce alterări ale sistemului nervos central. Prin urmare, pacienții cu dependențe de acest tip sunt expuși riscului de a experimenta iluzii.

2. Fanatism

Trebuie luat în considerare fanatismul exacerbat. Cu alte cuvinte, oamenii care tind să fie îndrăgostiți de vedete sunt o populație cu risc. Filmul „Mizerie” spune povestea unei femei care răpește un scriitor față de care dezvoltase o obsesie.

3. Stimă de sine scăzută

Oamenii cu probleme de stimă de sine tind să-i glorifice pe ceilalți. După cum am stabilit în cazul anterior, fanatismul duce la obsesie. Mai exact, un pacient cu o stimă de sine scăzută poate prezenta iluzii romantice.

4. Complex de superioritate

Contrar credinței populare, persoanele cu complex de superioritate au o stimă de sine scăzută. Prin urmare, încearcă să ascundă acest fapt, afișând o atitudine complet opusă. Deseori înțeleg greșit comportamentul altor oameni.

Prin urmare, tind să creadă că sunt admirate sau iubite de ceilalți. În acest caz, devine mai evident că există o amăgire. De obicei, acești oameni sunt respinși în mod direct.

Tratament pentru erotomanie

Tratamentul pentru tulburările delirante nu este simplu. Persoanele afectate prezintă o rezistență puternică la procesul terapeutic. Nu știu că au o problemă și iau iluziile în serios.

În raport cu problema expusă, cel mai bun tratament este cel care combină psihoterapia cu medicamentele psihotrope. Medicamentele trebuie recomandate numai de către un psihiatru. Psihologul joacă un rol de susținere, ajutând pacienții să vadă realitatea.

Terapia cognitiv-comportamentală este una dintre cele mai utilizate tehnici în erotomanie. Acest model terapeutic se caracterizează prin interogarea pacientului prin dialog socratic. Pe măsură ce sesiunile progresează, oamenii pot ajunge singuri la concluziile corecte.

Citiți mai mult: Cauze, simptome și tratamente pentru hipotimie

Some figure

În ce fel este erotomania influențată de rețelele de socializare?

Conform unor studii, expunerea constantă la social media intensifică sindromul Clerambault. Acest lucru are sens, deoarece oamenii au acum un nivel mai ridicat de acces la viața intimă a vedetelor. În consecință, apare un fals sentiment de apropiere.

Rețelele de socializare oferă posibilitatea de a vedea viața vedetelor în timp real. În plus, acum este posibil să trimiteți mesaje celebrităților preferate, facilitându-se astfel hărțuirea cibernetică.

Cu toate acestea, în absența unui răspuns din partea persoanei care face obiectul dorinței, apare frustrarea. Pacienții se refugiază în fanteziile lor pentru a atenua disconfortul de a fi ignorați de cei pe care îi admiră și își doresc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Valadas, M.T.T.R.T., Bravo, L.E.A. De Clérambault’s syndrome revisited: a case report of Erotomania in a male. BMC Psychiatry 20, 516 (2020). https://doi.org/10.1186/s12888-020-02921-5
  • Valadas, Maria Teresa Tavares Rodrigues Tomaz, and Lucilia Eduarda Abrantes Bravo. “De Clérambault’s Syndrome Revisited: A Case Report of Erotomania in a Male.” BMC Psychiatry 20.1 (2020): n. pag. BMC Psychiatry. Web.
  • Ghosh, T., & Chowdhary, M. (2021). De Clerambault Syndrome: Current Perspective. In Anxiety Disorders – The New Achievements. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.92121
  • Seeman, Mary V. “Erotomania and Recommendations for Treatment.” Psychiatric Quarterly 87.2 (2016): 355–364. Psychiatric Quarterly. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.