Ce sunt modelele mentale? Explicații științifice și sfaturi
 

Ce sunt modelele mentale?

Modelele mentale sunt alcătuite din gânduri, idei și credințe care corespund fiecărei persoane. Dar sunt influențate și de context.
Ce sunt modelele mentale?

Ultima actualizare: 07 septembrie, 2021

Cât ar dura să începem mereu de la zero atunci când luăm o decizie sau găsim o soluție? Pentru a rezolva acest lucru, există modelele mentale, care sunt instrumente care servesc la evaluarea unei situații și  luarea unei decizii cu privire la aceasta.

Conform lui Greca și Moreira (2001), un model mental este o construcție internă formată dintr-un set de reguli, instrucțiuni și secvențe logice care sunt folosite pentru a interpreta realitatea. Le folosim cu toții și au un scop practic.

Cum se construiesc modelele mentale?

Modelele mentale sunt construite din mai multe componente:

  • Gânduri
  • Experiențe anterioare
  • Ipoteze
  • Valori
  • Credințe

A priori, acest lucru indică faptul că fiecare persoană sau grup are propriile modele mentale. Acest lucru poate fi verificat printr-un exemplu simplu: dacă cerem unor persoane diferite să deseneze un copac sau o casă, rezultatele vor fi cu siguranță diverse. Acest lucru se datorează faptului că percepția lor asupra acestor obiecte este diferită.

Unul dintre acești oameni își imaginează mărul din curtea casei bunicii și îl asociază cu copilăria. Altă persoană își amintește pinii unui peisaj montan. Pe lângă experiențele personale, există influență din partea societății, culturii și contextului în care trăim.

Persoane care analizează modelele mentale
Fiecare persoană are propriile modele mentale, care au fost dezvoltate de-a lungul vieții și continuă să fie construite.

Cum folosim modelele mentale?

Modelele mentale sunt modele de gândire și sentimente care se bazează pe experiențe anterioare și servesc drept îndrumare. Ele ne ajută să interpretăm o situație, să dăm sens realității, să luăm decizii.

Faptul că sunt tipare înseamnă că sunt repetitive, deci este important să adaptăm acel model mental unic în funcție de situația sau întrebarea care ni se pune.

Trebuie să ne gândim întotdeauna la modelele mentale în interacțiune. Mintea conectează constant informații noi cu ceea ce știe deja.

Cum schimbăm modelele mentale?

Modelele mentale au enormul avantaj de a permite economii în gândire. Ne fac să apelăm la propriile construcții și cunoștințe anterioare, facilitând acțiunea.

Totuși, acest aspect poate avea și un dezavantaj: ne bazăm întotdeauna pe același lucru. De aceea, este bine să ne reînnoim modelele mentale, să le îmbogățim și să le construim continuu.

Pentru aceasta, câteva recomandări sunt următoarele:

  • În primul rând, trebuie să fim conștienți de avantajele pe care ni le aduc modelele mentale, dar și de limitările lor. Aceasta înseamnă că trebuie să știm întotdeauna că este posibil să ne lipsească elemente pentru a analiza un scenariu.
  • Este bine să fim încurajați să punem întrebări incomode, punând în evidență căile obișnuite ale gândurilor prin gândirea alternativă.
  • Trebuie să fim clari cu privire modul în care gândim și să acceptăm că este una dintre multele posibilități. Nimeni nu deține adevărul absolut.
  • Un instrument foarte util pentru a găsi diferite puncte de vedere asupra unei situații este brainstorming-ul.
  • Este bine să ne întrebăm ce pierdem și ce câștigăm.

Exemple de modele mentale

În toate domeniile vieții, aplicăm modele mentale. La fel și în diferite domenii, de la viața personală, la locul de muncă. Prin urmare, au apărut instrumente practice.

Unul dintre ele are legătură cu modelul 80/20. Ideea este că, atunci când căutăm o soluție, trebuie să luăm în considerare 80% din recomandările obișnuite. Restul de 20% rămân pentru creativitate, gândire alternativă și alte idei neobișnuite. Acesta este un model care este utilizat pe scară largă la locul de muncă.

Un alt exemplu este arborele decizional sau hărțile conceptuale. Este util să creăm scenarii cu privire la consecințele posibile. Acest lucru ne va permite să analizăm aspecte pe care poate nu ni le-am imaginat.

Specialist în modelele mentale
Modelele mentale pot fi aplicate la locul de muncă pentru a promova productivitatea.

Cu cât diversitatea este mai mare, cu atât mai bine

Așa cum am discutat la început, modelele mentale funcționează ca scurtături atunci când căutăm un răspuns. Din acest motiv, este important să încercăm întotdeauna să accesăm diferite surse de informații și să abordăm și alte opinii.

În acest fel, modelele noastre mentale se vor construi pe voci multiple. Nu trebuie uitat că modelele mentale sunt versiuni simplificate, la care trebuie adăugate informații și nuanțe specifice.

În cele din urmă, este important să reținem că modelele mentale sunt construcții. Aceasta înseamnă că se pot schimba. Pentru bunăstare, este important să pariem pe modele mentale funcționale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Johnson-Laird, P. N. (2010). «Mental models and human reasoning». Proceedings of the National Academy of Sciences (vol. 43, núm. 107, págs. 18.243-18.250).
  • Moreira, M. A., Greca, I. M., & Palmero, M. L. R. (2002). Modelos mentales y modelos conceptuales en la enseñanza & aprendizaje de las ciencias. Revista brasileira de Pesquisa em Educação em Ciências2(3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.