Utilizările sulpiridei și efectele secundare asociate acesteia
Bolile psihice, cum ar fi schizofrenia și anxietatea, pot afecta considerabil viața oamenilor. Din fericire, există medicamente care ajută la reglarea nivelului neurotransmițătorilor din creier. Unul dintre medicamentele folosite în aceste situații este sulpirida. Descoperiți utilizările sulpiridei și efectele secundare asociate acesteia!
Sulpirida este un medicament cu proprietăți neuroleptice, cu efect asupra dopaminei. Ajută la tratamentul psihozei. Este considerată unul dintre antipsihoticele clasice, aparținând grupului benzamidelor. Studiile arată că are mai puține efecte adverse decât alți compuși din același grup.
Care sunt utilizările sulpiridei?
Dopamina este un neurotransmițător responsabil de reglarea mai multor funcții din creier, cum ar fi comportamentul, cunoașterea și motivația. Creșterea sau scăderea nivelului său în diferite regiuni ale creierului generează diverse patologii.
Sulpirida este un antagonist al receptorilor dopaminei din creier. Aceasta înseamnă că medicamentul blochează receptorii, împiedicând dopamina să se lege de aceștia. Sulpirida reduce nivelurile neurotransmițătorului din creier, atenuând astfel simptomele unor afecțiuni psihice.
Una dintre principalele patologii generate de modificarea nivelului de dopamină este psihoza. Psihozele sunt tulburări de sănătate mintală în care oamenii pierd contactul cu realitatea și au iluzii sau halucinații. Principala utilizare clinică a sulpiridei este tratamentul schizofreniei.
Studii multiple demonstrează eficacitatea compusului în reducerea simptomelor schizofreniei, în special a simptomelor negative. Sulpirida s-a dovedit utilă și în tratarea altor patologii de diferite tipuri, printre care se remarcă următoarele:
- Anxietate
- Tulburare obsesiv-compulsivă
- Vertij
- Somatizări neurotice
- Depresie care nu răspunde la tratamentul convențional
- Fobii
Citiți și: 4 mituri despre ibuprofen
Cum se administrează sulpirida?
Sulpirida poate fi administrată pe cale orală sub formă de capsule, tablete sau soluții. Este disponibilă și sub formă de injecții intramusculare. Medicamentul poate fi luat în orice moment al zilei, deși este mai bine înainte de mese.
Doza necesară va depinde de patologia care trebuie tratată și de calea de administrare. Tratamentele cu sulpiridă pentru nevroză și vertij sunt similare. Oamenii ar trebui să ia 50 până la 100 miligrame de medicament la fiecare 8 ore. Doza necesară pentru controlul simptomelor este de aproximativ 150 – 300 miligrame pe zi.
Pe de altă parte, tratamentul schizofreniei și al psihozei implică doze mult mai mari. Oamenii ar trebui să consume între 100 și 400 miligrame de compus la 6 ore. Doza zilnică necesară poate varia între 400 și 1600 miligrame.
Injecțiile cu sulpiridă intramusculară sunt utilizate în tratamentul psihozelor acute și cronice. Acestea fac parte din abordarea inițială și trebuie administrate cel puțin 2 săptămâni. Doza va varia între 2 și 8 fiole pe zi.
Care sunt efectele secundare ale sulpiridei?
Toate medicamentele comercializate în prezent sunt capabile să genereze efecte nedorite. Efectele adverse ale sulpiridei sunt frecvente, dar moderate. De obicei, acestea sunt limitate la sistemul nervos central, sedarea și somnolența fiind cele mai frecvente.
Consumul acestui medicament poate avea efecte și asupra sistemului cardiovascular. Sulpirida este capabilă să genereze hipotensiune posturală și diferite tipuri de aritmii. De asemenea, este asociată cu creșterea în greutate, vederea încețoșată, gura uscată, constipația, erupțiile cutanate și formarea trombilor.
Studiile au arătat că aportul acestui medicament crește riscul de a suferi de sindrom extrapiramidal și hiperprolactinemie. În condiții normale, dopamina inhibă secreția unui hormon numit prolactină. Prin inhibarea receptorilor de dopamină, nivelurile de prolactină din sânge cresc.
Contraindicații
Una dintre principalele probleme este hipersensibilitatea la principiul activ sau la excipienții medicamentului. Administrarea medicamentului poate declanșa o reacție alergică care pune viața în pericol.
Consumul acestui medicament este contraindicat în timpul sarcinii. Este capabil să traverseze placenta și laptele matern și poate genera efecte nedorite asupra bebelușului.
În plus, sulpirida este contraindicată și în alte boli:
- Tumori dependente de prolactină, cum ar fi cancerul de sân
- Feocromocitom
- Tulburări cardiovasculare care implică prelungirea intervalului QT.
Există circumstanțe care pot modifica efectele medicamentului. În acest sens, ar trebui să fim atenți la persoanele cu insuficiență renală. Pacienții cu convulsii, accidente vasculare cerebrale și tromboembolisme trebuie, de asemenea, să fie prudenți.
Interacțiunea sulpiridei cu alte medicamente
Multe medicamente sunt capabile de reacții încrucișate cu alți compuși. Astfel, oamenii ar trebui să fie extrem de atenți atunci când iau sulpiridă împreună cu alte substanțe medicamentoase.
Una dintre interacțiunile medicamentoase majore ale sulpiridei este cu levodopa. De fapt, consumul simultan este contraindicat. Ambele medicamente acționează asupra acelorași receptori din creier.
O altă substanță care interacționează cu sulpirida este grapefruitul sau sucul de grapepfruit. Acesta este un inductor enzimatic, adică stimulează enzimele hepatice și crește metabolismul medicamentelor. Medicamentul va avea un timp de înjumătățire mai scurt.
În plus, există anumite combinații care pot genera efecte adverse. Un exemplu este alcoolul, care poate spori efectul sedativ al medicamentului.
În plus, anumiți compuși pot crește riscul de aritmii, sindrom extrapiramidal și hipotensiune arterială, printre care se remarcă următoarele:
- Beta-blocante
- Antagoniști ai canalelor de calciu
- Diuretice
- Unele antiaritmice
- Săruri de litiu
- Antidepresive precum imipramina
Antiacidele cu săruri de magneziu sau aluminiu scad biodisponibilitatea medicamentului. Astfel, sulpirida trebuie consumată cu cel puțin 2 ore înainte de acestea pentru a evita interacțiunile.
Un medicament util cu interacțiuni multiple: utilizările sulpiridei
Sulpirida este un medicament foarte util în tratamentul psihozelor și al unor nevroze. Este, de asemenea, util în tratarea altor afecțiuni, cum ar fi vertijul și depresia.
Din păcate, are mai multe efecte secundare, precum și diferite interacțiuni medicamentoase. În acest sens, este esențial să nu consumați sulpiridă fără prescripție medicală. Informațiile oferite în acest articol au scop informativ și în niciun caz nu vor înlocui opinia unui specialist. Respectați indicațiile medicului privind utilizările sulpiridei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lai EC, Hsieh CY, Kao Yang YH, Lin SJ. Detecting potential adverse reactions of sulpiride in schizophrenic patients by prescription sequence symmetry analysis. PLoS One. 2014 Feb 27;9(2):e89795.
- Wang J, Sampson S. Sulpiride versus placebo for schizophrenia. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Apr 11;(4):CD007811.
- Soares BG, Fenton M, Chue P. Sulpiride for schizophrenia. Cochrane Database Syst Rev. 2000;(2):CD001162.
- Danilov DS. [Possibilities in using sulpiride in the treatment of psychotic disorders]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2012;112(6):91-7.
- Lai EC, Chang CH, Kao Yang YH, Lin SJ et al. Effectiveness of sulpiride in adult patients with schizophrenia. Schizophr Bull. 2013 May;39(3):673-83.
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–. Sulpiride. 2021 Aug 16.