Consecințele hipertensiunii arteriale asupra corpului
 

Consecințele hipertensiunii arteriale asupra corpului

Consecințele tensiunii arteriale crescute sunt numeroase și se manifestă pe termen lung. De la osteoporoză, la accidente vasculare cerebrale, un control slab al hipertensiunii duce la apariția multor afecțiuni. Află mai multe în acest articol!
Consecințele hipertensiunii arteriale asupra corpului

Ultima actualizare: 09 aprilie, 2022

Consecințele hipertensiunii arteriale (sau tensiunii arteriale crescute) sunt grave și cronice. Această afecțiune crește semnificativ riscul de boli de inimă, encefalopatie, boli renale și altele. Estimările indică faptul că o șesime din populația lumii suferă de hipertensiune. De asemenea, 1 din 4 adulți cu vârsta peste 18 ani este hipertensiv în cele mai afectate țări din lume.

În ciuda datelor alarmante, doar 1 din 5 persoane cu hipertensiune țin problema sub control. După cum îți poți imagina, tensiunea arterială crescută este un factor declanșator important al mai multor tulburări ce se manifestă pe termen lung.

Citește mai departe pentru a afla mai multe informații despre modul în care tensiunea arterială crescută afectează corpul uman!

Ce este și care sunt consecințele hipertensiunii arteriale asupra corpului?

Principala caracteristică a hipertensiunii este tensiunea crescută în artere. De obicei, există următoarele două valori:

  • Tensiunea sistolică este presiunea maximă exercitată de sânge asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă. Valoarea limită pentru a exclude hipertensiunea este de 140 milimetri coloană de mercur (mmHg), iar valoarea normală este de 120 mmHg. O persoană care are peste 180 mmHg necesită asistență medicală imediată.
  • Tensiunea diastolică este presiunea arterială măsurată atunci când ventriculii inimii se relaxează. Valoarea normală este egală cu sau mai mică de 80 mmHg. Hipertensiunea apare la 90 mmHg, iar 120 mmHg reprezintă un motiv pentru a merge la camera de primiri urgențe.

Așadar, limita este de 140/90 mmHg. Portalul HHS Public Access indică faptul că 95% dintre pacienți au hipertensiune arterială esențială eterogenă. Există multe elemente declanșatoare și factori genetici și de mediu.

Potrivit Fundación Española del Corazón, hipertensiunea arterială ucide 7,5 milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume. Această valoare reprezintă 13% din totalul deceselor anuale la nivel global.

1. Efectele tensiunii arteriale crescute asupra inimii și sistemului circulator

Pereții arterelor se deteriorează din ce în ce mai mult pe măsură ce boala progresează. Clinica Mayo subliniază faptul că, de obicei, dezvoltarea acestei afecțiuni este tăcută în stadiile incipiente. Totuși, efectele sale sunt devastatoare.

Arterele

Din cauza presiunii continue, pereții arterelor se slăbesc în timp, iar diametrul lor scade din pricina depunerii de lipide și acumulării de trombocite. Acest proces este ceea ce numim ateroscleroză și este adesea cauza majorității accidentelor vasculare cerebrale ischemice și altor probleme circulatorii.

În plus, hipertensiunea arterială duce la dezvoltarea anevrismelor. Biblioteca Națională de Medicină din SUA definește aceste formațiuni ca fiind o lărgire anormală a pereților arteriali. Acestea seamănă cu un ciorchine de struguri.

Unele anevrisme sunt congenitale, în timp ce altele se dezvoltă din cauza fumatului, hipertensiunii sau nivelului ridicat de colesterol. Anevrismele se pot rupe și inunda țesuturile din jur cu sânge sau, alternativ, pot să nu provoace probleme și să rămână neobservate.

Anevrismul aortic rupt este mortal. De fapt, 80% din pacienți mor din cauza acestuia – jumătate dintre aceștia chiar înainte de a ajunge la spital.

Parte din sistemul circulator uman
Un anevrism este o dilatare a vaselor de sânge care complică circulația și prezintă riscul de rupere.

Inima

Hipertensiunea arterială generează hipertrofie cardiacă. Inima trebuie să pompeze mai mult pentru a trimite sânge la toate țesuturile din cauza îngustării și deteriorării arteriale. Ca orice mușchi suprasolicitat continuu, țesutul cardiac se îngroașă la modul patologic.

În cazurile cele mai severe, inima nu numai că se îngroașă, ci camerele sale se și dilată. Prin urmare, devine din ce în ce mai dificil pentru acest organ să pompeze sânge, apărând diverse boli de inimă de natură hipertensivă. În plus, hipertensiunea are ca rezultat angina pectorală, insuficiența cardiacă, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

2. Consecințele hipertensiunii arteriale asupra creierului și sistemului nervos

Sociedad Argentina de Hipertensión Arterial oferă informații interesante care corelează creierul cu hipertensiunea arterială. Fluxul total de sânge către creier poate fi ușor redus la pacienții hipertensivi, ceea ce se poate traduce prin pierderea memoriei pe termen lung.

Sursa menționată anterior consideră faptul că hipertensiunea este principalul factor de risc vascular modificabil al demenței. În plus, așa cum am menționat mai sus, reducerea fluxului sanguin duce la apariția accidentului vascular cerebral ischemic. De fapt, acest lucru reprezintă cauza a 80% din cazurile de AVC.

În această situație, neuronii care primesc sânge din artera blocată sau îngustată nu sunt alimentați cu oxigenul de care au nevoie. Prin urmare, ei mor în câteva minute. De asemenea, este posibil ca hipertensiunea să genereze un accident vascular cerebral hemoragic din cauza anevrismelor despre care am vorbit mai sus.

3. Hipertensiunea arterială și vederea

După cum indică Biblioteca Națională de Medicină din SUA, consecințele hipertensiunii arteriale pot cuprinde leziuni ale vaselor de sânge care irigă retina. Poate că nu știi acest lucru, dar retina este responsabilă de proiectarea imaginilor pe nervul optic. Acesta le transportă la creier. Prin urmare, deteriorarea retinei poate fi dăunătoare vederii.

De exemplu, dacă ochiul nu primește suficient sânge, nervul optic se va atrofia ireversibil. Deteriorarea acestui nerv nu poate fi remediată, așadar singurul tratament posibil este prevenția.

În plus, hipertensiunea provoacă și leziuni ale vaselor de sânge fragile din jurul retinei. Mai mult, crește permeabilitatea acestora, iar sângele se scurge. O persoană cu hipertensiune arterială poate prezenta hemoragii și revărsări oculare care vor deteriora permanent țesuturile inundate.

4. Consecințele hipertensiunii arteriale asupra sistemului urinar

După cum afirmă site-ul Go Red for Women, hipertensiunea arterială este a doua cauză de insuficiență renală la nivel mondial. Hipertensiunea arterială îngustează și întărește vasele de sânge din nefroni (unități de bază ale rinichilor). De obicei, acest lucru este dovedit de un eveniment clinic cunoscut sub numele de proteinurie. O persoană cu această afecțiune excretă proteine prin urină.

Nivelurile de proteine din urină mai mari sau egale cu 300 mg în 24 de ore denotă insuficiență renală persistentă. În plus, vasele renale deteriorate nu pot filtra substanțele reziduale pe care corpul trebuie să le elimine. După cum îți poți imagina, acumularea de agenți toxici în organism se poate manifesta în multe feluri.

Medic care ține în mână un desen cu rinichi
Proteinuria, un indiciu biochimic, apare atunci când hipertensiunea arterială afectează rinichii.

5. Alte afecțiuni asociate

Efectele hipertensiunii asupra organismului nu se opresc la afectarea sistemului renal. Următoarea listă conține alte complicații generate de prezența acesteia:

  • Probleme la nivelul aparatului locomotor. Afectarea rinichilor permite calciului să treacă în urină și să fie eliminat în mod greșit. Astfel, pentru a compensa deficitul de calciu din sânge (hipocalcemie), celulele osoase pot recurge la resorbția țesutului osos. Acest lucru duce la osteoporoză.
  • Sistemul respirator. Reducerea diametrului arterelor poate încuraja dezvoltarea trombilor. În plus, trombul devine embol dacă se desprinde și începe să călătorească prin sânge. Apoi, atunci când embolul ajunge într-un vas critic din plămâni și împiedică fluxul sanguin, apare afecțiunea cunoscută sub numele de embolie pulmonară.
  • Probleme sexuale. Penisul necesită un flux sanguin rapid și eficient pentru a obține o erecție. După cum îți poți imagina, hipertensiunea arterială duce la disfuncție erectilă la bărbați.

Află care sunt cele mai bune Exerciții pentru persoanele cu hipertensiune

Două modalități de prevenire a consecințelor hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea necesită tratament pe două fronturi: farmacologic și comportamental.

Dacă ești hipertensiv, scăderea tensiunii arteriale nu va apărea doar prin schimbarea stilului de viață. Prin urmare, poate fi necesar să iei medicamente antihipertensive, cum ar fi diureticele sau beta-blocantele, pentru tot restul vieții.

În afară de tratamentul medicamentos, ameliorarea simptomelor este în mâinile pacientului. Sunt necesare exerciții fizice regulate, pierderea în greutate în cazul supraponderalității, renunțarea la fumat, evitarea situațiilor stresante și terapia psihologică.

Trebuie să știi că nu ești singur în lupta împotriva consecințelor hipertensiunii arteriale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.