Ce este ginsengul, cum se folosește și ce beneficii are
Ce este ginsengul? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Dacă da, află că ginsengul este o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile sale regeneratoare. Acesta este una dintre cele mai bune surse de energie fizică, dar și mintală.
Consumul de ginseng este o opțiune mai bună decât băuturile energizante, care nu sunt benefice sistemului nervos.
Află din acest articol ce este ginsengul, cum se folosește și care sunt beneficiile oferite. Cu siguranță vei fi uimit/ă de numărul mare de afecțiuni pe care le combate. Oboseala, stresul, anxietatea și depresia sunt doar câteva dintre ele. În plus, acest remediu nu are efecte secundare.
Ce este ginsengul?
Ginsengul este o plantă foarte populară, mai ales în medicina tradițională chinezească și, în prezent, în Statele Unite. Acesta este bogat în complexul de vitamine B și în minerale, cum ar fi fier și zinc.
Există mai multe specii de ginseng. Toate au proprietăți terapeutice asemănătoare, însă cel mai cunoscut este ginsengul roșu, chinezesc sau asiatic (Panax ginseng). Acesta are o formă asemănătoare cu a mătrăgunei.
Mai există o specie destul de cunoscută, și anume ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus), frecvent întâlnit în această regiune de pe teritoriul Rusiei. Acesta este util îndeosebi la combaterea radiațiilor. În orice caz, ambele specii oferă beneficiile prezentate mai jos.
Beneficiile ginsengului
Adaptogen tonic
Consumul de ginseng stimulează corpul în diverse moduri, însă fără să afecteze sistemul nervos, așa cum fac sucurile acidulate, băuturile alcoolice și cafeina. Ceaiul de ginseng îți îmbunătățește randamentul, fără să provoace suișuri și coborâșuri. Prin urmare, această băutură combate:
- Stresul fizic și psihic, mai ales la studenți și sportivi.
- Anxietatea și depresia ușoară, întrucât este o plantă adaptogenă. Ginsengul reglează funcțiile organismului și nivelul de energie.
- Oboseala ușoară și accentuată.
- Starea de slăbiciune și anemia.
Alte proprietăți benefice
Ginsengul luptă și împotriva altor probleme de sănătate, cum ar fi:
- Semnele îmbătrânirii, deoarece conține antioxidanți puternici.
- Durerile de cap.
- Menopauza (în special ginsengul siberian).
- Hipertensiunea și hipotensiunea.
- Problemele cu memoria, capacitatea de concentrare și învățarea, întrucât îmbunătățește circulația sângelui în creier.
- Imunitatea slăbită.
- Problemele cardiovasculare, deoarece îmbunătățește circulația și scade colesterolul mărit.
- Hiperglicemia, prevenind rezistența la insulină.
- ADHD.
- Disfuncția erectilă și problemele de fertilitate la bărbați (ginsengul asiatic).
Îți recomandăm să citești și:
Cum se folosește
- Ginsengul se găsește în farmacii sau magazine naturiste sub formă de capsule sau tablete. Poți folosi și rădăcina în sine pentru a prepara ceaiuri medicinale.
- Este foarte important să consumi ginsengul dimineața. În caz contrar, te poți confrunta cu tulburări de somn.
- Nu consuma acest remediu pe perioade lungi, fără pauze. Un tratament de una – două săptămâni este cea mai bună opțiune. De exemplu, îl poți urma atunci când te pregătești pentru o competiție sportivă sau o perioadă stresantă. Dacă trebuie să continui tratamentul, fă o pauză de două săptămâni, apoi reia-l.
- Nu consuma doze foarte ridicate, deoarece pot cauza o stare de agitație.
- La fel ca în cazul oricărui remediu natural, este indicat să discuți cu un medic înainte de a începe tratamentul, dacă ai anumite probleme medicale sau nelămuriri.
- Consumul de ginseng nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și nici copiilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Attele, A. S., Wu, J. A., & Yuan, C. S. (1999). Ginseng pharmacology: Multiple constituents and multiple actions. Biochemical Pharmacology. https://doi.org/10.1016/S0006-2952(99)00212-9.
- Choi Y. E. (2007). Ginseng. In Biotechnology in Agriculture and Forestry. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71711-9_8
- Geng, J. S., Dong, J. C., Ni, H., Wu, T., Jiang, K., & Wang, G. H. (2009). Ginseng for cognition. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007769/full
- Kang S, Min H. Ginseng, the “immunity boost”: the effects of Panax ginseng on immune system. Journal of Ginseng Research. Octubre 2012. 36 (4): 354-368.