Ce este granulomul anular?
Ce este granulomul anular? Granulomul anular este o afecțiune inflamatorie care apare pe piele. Numele său provine din faptul că provoacă umflături circulare. Aceste umflături roșii în relief dispar, în mod, normal de la sine.
Adevărul este că granulomul anular nu este o afecțiune foarte frecventă. Poate afecta pe oricine, dar apare mai des la copiii cu vârsta de aproximativ 10 ani. Medicii nu sunt siguri de cauză, dar, potrivit datelor statistice, acesta afectează mai mult femeile decât bărbații.
Această afecțiune nu provoacă în mod normal disconfort. Cu toate acestea, este foarte vizibilă, ceea ce o transformă adesea într-o problemă estetică. În plus, unii oameni experimentează multă mâncărime din cauza umflăturilor.
Cercetătorii încă studiază granulomul anular, dar se pare că este legat de unele infecții, chiar și neoplasme. În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre granulomul anular pentru a-l putea identifica.
Ce este granulomul anular?
Așa cum am menționat deja, granulomul anular este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii. Acesta constă în formarea de umflături roșii, ridicate, în formă de inel. În general, apare pe mâini și picioare.
În realitate, deși știm că afectează mai mult femeile și tinerii, nu cunoaștem cauza exactă a acestuia. Chiar și așa, există anumiți factori care îl pot declanșa. De exemplu, poate fi un efect secundar al anumitor medicamente.
O altă cauză posibilă este mușcătura sau înțepătura unor insecte și poate fi chiar o reacție la unele vaccinuri. De asemenea, granulomul anular este legat de infecții, cum ar fi hepatita. Însă este important să reții că nu este o boală contagioasă.
Deși granulomul anular dispare în mod normal după doi ani fără tratament, este important să îl studiezi bine. Oamenii de știință încearcă să vadă dacă este legat și de alte afecțiuni sistemice.
Se pare că granulomul anular este asociat cu anumite boli tiroidiene și diabet. Anumite procese cancerigene pot chiar să provoace dezvoltarea acestuia. În aceste cazuri, în mod normal, există mai multe erupții pe tot corpul, care nu răspund bine la tratament.
Citește mai mult:
Ce simptome provoacă granulomul anular?
Granulomul anular, pe lângă umflături, nu provoacă alte simptome. Aceste leziuni pot avea culori diferite, de la albastru, la culoarea pielii și până la roșu. Toate apar în formă de inel și se extind spre exterior, având centrul ușor scufundat.
Umflăturile sunt sensibile la atingere, dar nu provoacă durere. Cu toate acestea, pot provoca probleme estetice sau mâncărime, m ai ales atunci când există multe umflături pe tot corpul.
În plus, experții clasifică granulomul anular în diferite grupuri:
- În primul grup, avem granulomul anular localizat, care este cel mai frecvent tip. În mod normal, apare pe mâini și picioare, iar leziunile pot avea o lățime de până la 5 centimetri (2 inch).
- Există, de asemenea, un granulom anular generalizat, care este tipul care se răspândește pe tot corpul.
- Și, în cele din urmă, avem granulomul subcutanat. În acest caz, umflăturile sunt mici și dure și în mod normal nu sunt roșii.
Cum se tratează granulomul anular?
Granulomul anular cauzează leziuni ușor de identificat, ceea ce înseamnă că, în mod normal, este ușor de diagnosticat. Cu toate acestea, în cazul în care există vreo îndoială, dermatologii solicită o biopsie a pielii pentru a confirma afecțiunea. Așa cum am menționat anterior, umflăturile dispar de la sine după un timp.
Afecțiunea durează, în mod normal, maxim doi ani. Prin urmare, nu trebuie neapărat să tratezi granulomul anular. Însă este adevărat că poate fi enervant din punct de vedere estetic sau din cauza mâncărimii.
Există anumite opțiuni de tratament pe care le poți utiliza dacă ai aceste probleme. În unele cazuri, poți utiliza creme cu corticosteroizi care ajută leziunile să dispară mai repede. Dacă granulomul anular nu răspunde la terapia topică, medicul îți poate injecta corticosteroizi.
În alte cazuri, medicii folosesc tehnici de fototerapie pentru a trata granulomul anular. Atunci când leziunile se răspândesc mult și sunt foarte generalizate, aceștia pot prescrie medicamente orale. Cel mai important lucru este să mergi la medic și să-l lași să decidă care sunt cele mai bune opțiuni de tratament.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Granuloma anular – Trastornos de la piel – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved February 13, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-la-piel/hipersensibilidad-y-trastornos-cutáneos-inflamatorios/granuloma-anular
- Fernandez-Anton-Martinez, M. D. C., Avilés Izquierdo, J. A., Baniandrés, O., & Suárez Fernández, R. (2012). Granuloma anular generalizado: Un reto terapéutico. Nuestra experiencia en 12 pacientes. Piel, 27(10), 543–548. https://doi.org/10.1016/j.piel.2012.07.016
- Navarro-Hernández, Cipactli Ariel, et al. “Granuloma annulare: A dermatological challenge.” Dermatología Revista Mexicana 62.3 (2018): 221-232.