Ce este hiperinsulinemia? - Doza de Sănătate
 

Ce este hiperinsulinemia?

Hiperinsulinemia ne arată că există modificări în corpul nostru legate de controlul glicemiei. Aceste modificări sunt potențial periculoase pentru sănătate.
Ce este hiperinsulinemia?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 iulie, 2023

Insulina este un hormon foarte important în corpul uman, deoarece reglează cantitatea de zahăr din sânge și țesuturi, astfel încât acestea să își poată îndeplini diferitele funcții. Cu toate acestea, atunci când insulina este crescută în sânge, este posibil să ne confruntăm cu hiperinsulinemie. Ce este hiperinsulinemia?

În mod normal, se cunoaște efectul lipsei de insulină în corp sau al hipoinsulinemiei, deoarece aceasta apare la persoanele cu diabet de tip 1. Există însă o lipsă de cunoștințe despre hiperinsulinemie, ceea ce îngreunează diagnosticul acesteia. Prin urmare, în acest articol vă vom explica ce este hiperinsulinemia și ce o provoacă.

Ce este insulina?

Înainte de a explica ce este hiperinsulinemia, vom analiza modul în care funcționează insulina. Insulina este un hormon sintetizat și stocat de celulele beta ale pancreasului.

După ce mâncăm, alimentele sunt fragmentate în substanțe mici, capabile să treacă prin intestin și să ajungă în sânge. Una dintre aceste substanțe este glucoza, care este zahărul fundamental pe care corpul nostru îl folosește pentru a produce energie și a-și îndeplini funcțiile.

Când glucoza ajunge în sânge, aceasta trece prin pancreas, activând celulele beta care eliberează insulina stocată. Această insulină trece în sânge și direcționează glucoza către țesuturi, astfel încât să poată fi utilizată. Insulina este responsabilă pentru menținerea nivelurilor corecte de glucoză.

Glicemia sau nivelul glicemiei

Nivelurile normale de glucoză în sânge pe nemâncate sunt cuprinse între 70-110 mg/dl. Dacă zahărul din sânge este prea mare sau prea scăzut, poate provoca probleme grave de sănătate. Nivelurile anormale de glucoză sunt cunoscute ca:

Ce este hiperinsulinemia?

Nu există o definiție specifică a hiperinsulinemiei. Este adesea descrisă ca mai multă insulină decât în ​​mod normal în sânge. Cauzele sunt diverse și le explicăm mai jos:

Rezistența la insulină

Rezistența la insulină devine tot mai frecventă în ultimii ani, având în vedere creșterea numărului de persoane care suferă de diabet de tip 2.

Când există un control slab al zahărului timp de ani de zile, nivelul de insulină crește pentru a transporta excesul în țesuturi și pentru a menține nivelul sanguin stabil. Cu toate acestea, corpul se va obișnui să folosească cantități mai mari de insulină. Prin urmare, nu va răspunde la cantități mai mici, ceea ce va crea rezistență.

Pentru a compensa rezistența, corpul va genera și mai multă insulină decât va circula în sânge. Apoi, vom avea de-a face cu o hiperinsulinemie cu hiperglicemie.

Tumorile producătoare de insulină

O cauză mai puțin frecventă a hiperinsulinemiei sunt tumorile producătoare de insulină, numite și insulinoame. Insulinoamele sunt tumori dificil de diagnosticat, deoarece sunt de dimensiuni mici și sunt dificil de văzut la testele imagistice. Aproximativ 10% din insulinoame sunt maligne.

Sunt tumori derivate din celulele beta ale pancreasului care produc și eliberează multă insulină în sânge. Această hiperinsulinemie face ca toată glucoza să fie transportată în țesuturi și să nu existe glucoză în sânge, adică apare hipoglicemia.

Hipoglicemia este o situație gravă. Poate da multe simptome, cum ar fi:

  • Nervozitate
  • Tremurături
  • Palpitații
  • Transpiraţie
  • Iritabilitate
  • Foame
  • Paloare

Dacă hipoglicemia este foarte gravă, aceasta poate afecta creierul, care este consumatorul principal de glucoză și poate provoca modificări precum:

Prin urmare, este o tumoare care trebuie îndepărtată pentru a evita aceste simptome. De asemenea, insulina este un factor de îngrășare. Localizarea insulinomului este de obicei pancreasul, dar există persoane care pot avea tumori care nu se află în poziția lor obișnuită, adică ectopice; acest lucru face diagnosticul mai dificil. Din fericire, insulinoamele sunt rare.

Medic care explică ce este hiperinsulinemia

Insulina externă

O altă cauză a hiperinsulinemiei este excesul de insulină injectată. Se poate întâmpla în două cazuri:

  • O persoană cu diabet care injectează din greșeală mai multă insulină decât trebuie. Acest lucru provoacă hipoglicemie care, după cum am explicat anterior, este foarte gravă.
  • Hipoglicemie factică: Persoana se autoinjectează cu insulină fără a avea diabet. Acest lucru apare în celebrul sindrom Munchausen, în care persoana se auto-medichează sau se rănește pentru a părea bolnavă.

Această insulină nu este produsă de organism, ci este externă.

Sfaturi importante despre hiperinsulinemie

Dacă aveți hiperinsulinemie, puteți avea rezistența la insulină, ceea ce implică faptul că veți avea mult zahăr în sânge. Această hiperglicemie este periculoasă, deoarece va provoca diabet și va afecta sistemul cardiovascular. În plus, așa cum am spus anterior, insulina este un factor de îngrășare și este propice creșterii tumorilor.

Prin urmare, trebuie să vă controlați glicemia și să duceți o viață sănătoasă. Dacă nu există un control bun al zahărului, medicul vă va recomanda anumite tratamente. Pe de altă parte, dacă aveți simptome de hipoglicemie, ar trebui să consultați medicul, având în vedere gravitatea acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rojas, J., Bermúdez, V., Leal, E., Cano, R., Luti, Y., Acosta, L., Finol, F., Aparicio, D., Arraiz, N., Linares, S., Rojas, E., Canelón, R., & Deisiree, S. (2008). Insulinorresistencia e hiperinsulinemia como factores de riesgo para enfermedad cardiovascular. Archivos Venezolanos de Farmacologia y Terapeutica.
  • Cipriani-Thorne, E., & Quintanilla, A. (2011). Diabetes mellitus tipo 2 y resistencia a la insulina. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v21i3.1126
  • Catherine A.P Crofts1, Caryn Zinn1, Mark C Wheldon, G. M. S. (2015). Hiperinsulinemia (y resistencia a la insulina) – Artículos – IntraMed. Intra Med.
  • Maiz, A. (2005). El síndrome metabólico y riesgo cardiovascular. Boletín La Esc. Med.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.