Ce este hipomania și cum se manifestă această tulburare?
 

Ce este hipomania și cum se manifestă această tulburare?

Hipomania poate fi confundată cu mania din tulburarea bipolară, dar există unele diferențe. În acest articol, le vom descoperi.
Ce este hipomania și cum se manifestă această tulburare?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este hipomania? Hipomania împărtășește anumite trăsături cu mania, unul dintre simptomele tulburării bipolare care determină persoanele diagnosticate să experimenteze niveluri ridicate de energie și euforie. Cu toate acestea, hipomania are o durată mai scurtă și poate apărea din cauza anumit tip de tulburare mintală.

Academia Regală Spaniolă (RAE) menționează definiția: „grad ușor de psihoză maniaco-depresivă” sau „euforie moderată”. Tratamentul va depinde de factorul declanșator.

Ce este hipomania și cum se manifestă această tulburare?

Simptomele hipomaniei sunt similare cu cele ale maniei, doar că în acest caz au o durată mai scurtă în timp. De ce spunem similare și nu identice? Deoarece hipomania nu provoacă psihoză, lucru care se poate întâmpla în manie.

Pentru a explica toate simptomele care ne permit să detectăm hipomania, ne vom baza pe Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM-V). Hipomania trebuie să dureze cel puțin 4 zile consecutive și să aibă următoarele semne:

  • Multă energie și euforie
  • Somn mai puțin decât de obicei
  • Stima de sine crescută într-un mod excesiv
  • Gânditul și vorbitul mult mai repede decât de obicei
  • Comportamente impulsive față de activități periculoase
  • Activități intense în sfera socială, de muncă sau sexuală

Persoana cu hipomanie se schimbă radical și nu mai este cine a fost. Dar episodul nu este atât de grav încât să provoace o perturbare semnificativă a vieții. Nu necesită spitalizare.

Tânăr care simte ce este hipomania

Cauze și factori de risc ai hipomaniei

Cauzele apariției sunt legate de tulburarea de bază, precum bipolaritatea. Ele sunt, de asemenea, legate de timp și sezonalitate, prezentând uneori tipare. Unele cazuri de hipomanie au fost observate la persoanele care luau medicamente pentru depresie.

În plus față de aceste cauze, factorii de risc ai hipomaniei includ:

  • Stres prelungit
  • Depresie
  • Schimbări în obiceiurile de somn
  • Intoxicație cu droguri sau abuz de alcool

Cum poate fi diagnosticată hipomania?

Diagnosticul nu este ușor. După cum am menționat la început, simptomele trebuie să se manifeste cel puțin 4 zile. În mod similar, persoana în cauză trebuie să prezinte cel puțin trei dintre simptomele pe care le-am enumerat.

După diagnostic, va începe tratamentul. Medicul poate solicita ajutorul unui psiholog sau psihiatru pentru a determina originea hipomaniei.

Medic care explică ce este hipomania

Tratamentul hipomaniei

Pentru tratamentul tulburării, psihoterapia este o opțiune excelentă. De asemenea, dacă este vorba despre tulburarea bipolară, este importantă administrarea unui anumit medicament.

În multe cazuri, acest lucru nu este necesar. Schimbarea stilului de viață poate ajuta foarte mult în hipomanie atunci când aceasta nu este legată de tulburări precum cele menționate.

Mâncatul bine și echilibrat, o igienă bună a somnului, exerciții fizice în fiecare zi… toate aceste schimbări pot ajuta la menținerea hipomaniei sub control. Cu toate acestea, apariția sa nu poate fi prevenită.

De asemenea, este recomandat să țineți un jurnal. Acest lucru vă va permite să știți în ce situații apare hipomania și care sunt declanșatorii posibili.

Înțelegere și îngrijire

Acum că știți care sunt diferențele dintre manie și hipomanie, veți putea înțelege mai bine oamenii care suferă de această problemă. Nu este un lucru ușor. Episoadele hipomaniacale afectează pacientul, care nici măcar nu știe de ce i se întâmplă acest lucru. Fiți mai toleranți și mai înțelegători!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-Castillo, I., Fernández-Mayo, L., Serrano-Drozdowskyij, E., Carmona, R., Martín-Calvo, M. J., Ovejero, S., … & Baca-García, E. (2012). Detección precoz de episodios de hipomanía en pacientes con trastorno afectivo. Revista de Psiquiatría y Salud Mental5(2), 89-97.
  • Pinto, A. P., Álvarez, R. F. P., Hernández, G. O., López, L. G., & Ramos-Quiroga, J. A. (2021). Manía e hipomanía inducida por fármacos: análisis de un caso de manía inducida por lamotrigina. Revista de neurología72(10), 368-370.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.