Ce este iarba japoneză sau gazonul japonez și cum se îngrijește?
Vă puteți imagina combinația dintre mantia verde intens a unui gazon uniform cu tonurile de roz, galben și alb ale florilor? Pare o grădină ideală și este foarte simplu de realizat. Trebuie doar să știți ce este iarba japoneză sau gazonul japonez și cum se îngrijește.
Gazonul japonez este din ce în ce mai folosit. Acest lucru se datorează ușurinței de plantare, întreținerii simple pe care o necesită și, mai ales, culorilor pe care le oferă grădinii.
Ce este iarba japoneză sau gazonul japonez?
Gazonul japonez este o combinație de iarbă și diverse flori colorate. Prin urmare, rezultatul este o grădină uniformă în care culoarea verde abundă.
Florile folosite au diverse culori. Unele dintre ele sunt maci sau margarete, dar opțiunile sunt multiple. Iarba japoneză oferă un aspect foarte plăcut spațiilor verzi și poate fi văzută în diverse grădini private și publice.
În plus, gazonul japonez se cultivă ușor. Obținerea unei grădini colorate este foarte simplă, deoarece acest gazon are o creștere uniformă.
Iarba japoneză acoperă suprafețele fără a lăsa spații goale, având și o mare rezistență la toate tipurile de climă. Cu toate acestea, preferă temperaturile calde sau tropicale.
Principalele caracteristici ale gazonului japonez
Compoziție
Întrucât este un amestec de semințe, gazonul japonez poate înflori în multe culori. În general, se folosesc semințe de mac, narcise, gura leului și margaretă. Prin urmare, gazonul se îmbină cu nuanțe de galben, portocaliu, verde, roșu și alb.
Descoperiți și: Cultivarea florii de lotus acasă
Înălțime
Această combinație colorată de flori și iarbă poate atinge o înălțime de până la 50 de centimetri. De obicei, oscilează între 30 și 50 de centimetri.
Plantarea și înflorirea ierbii japoneze
Deși este o iarbă cu rezistență mare la diferite climate și perioade ale anului, dezvoltarea sa optimă are loc în medii temperate. Înflorirea are loc între iulie și octombrie, așa că se recomandă însămânțarea între lunile aprilie și iunie.
Înflorirea tinde să aibă loc la aproximativ două luni după plantare.
Gazonul japonez crește uniform, acoperind întreg spațiul. Din acest motiv, este adesea folosit în grădinile ornamentale sau pe terenurile de sport.
Zonă și mod de cultivare
Nu este necesar să îndepărtați toată iarba existentă. Gazonul japonez este o plantă foarte versatilă. In plus, se poate cultiva în orice sector al grădinii, de preferat în zone în care nu trebuie tuns pentru mult pentru a nu afecta florile.
Cum se îngrijește iarba japoneză?
Plantarea de iarbă japoneză este foarte simplă. Este suficient să aveți instrumentele de bază și un set de semințe.
1. Cumpărați semințele
Din ce în ce mai mulți oameni folosesc acest tip de gazon. Gazonul japonez este disponibil în multe pepiniere, magazine de grădinărit sau portaluri de internet.
Nu necesită niciun proces înainte de plantare, cu excepția seturilor care vin cu tablete compacte de substrat de nucă de cocos. În acest caz, trebuie să umpleți un recipient cu apă și să le înmuiați.
2. Înțepați solul
Nu este necesar să vă agitați prea tare, dar trebuie să generați fisuri în sol pentru ca semințele să pătrundă în mod optim.
3. Cultivați semințele
Nu trebuie să puneți semințele de gazon la mare adâncime. Este suficient să le introduceți la 1 cm adâncime și să le acoperiți bine cu pământ.
4. Mențineți umiditatea
Pentru a favoriza germinarea, solul trebuie menținut umed prin irigare delicată cu aspersoare. Irigarea prin pulverizare împiedică mișcarea semințelor și, mai presus de toate, împiedică inundarea solului.
5. Verificați temperatura
În timpul procesului de germinare, temperatura este foarte importantă. În mod ideal, ar trebui să fie în jur de 25 de grade Celsius. Evitați zonele cu soare direct în mod constant.
Cel mai important lucru este să evitați anotimpurile reci și schimbările bruște de temperatură. Semințele trebuie protejate de vremea rece, mai ales în primele două săptămâni de la plantare.
Recomandăm: Varza ornamentală: sfaturi pentru cultivare și culori vii
Întreținerea gazonului japonez
Îngrijirea zilnică a gazonului japonez este foarte simplă. Odată crescută, iarba japoneză este foarte rezistentă la diferite condiții meteorologice și nu necesită multă întreținere.
- Tundere. Nu este necesar să o tăiați frecvent, deoarece florile pot fi afectate.
- Irigare. Udați-o sporadic, cu excepția cazului în care este secetă. În acest caz, creșteți frecvența irigării.
- Temperatură. Iarba japoneză rezistă foarte bine oricărei temperaturi, cu excepția înghețului. De asemenea, suportă seceta, atât timp cât frecvența irigațiilor este crescută.
- Iarna. Este normal ca gazonul să se îngălbenească dacă este ger. Acesta își revine primăvara.
Gazonul japonez pentru o grădină superbă
Iarba japoneză creează o atmosferă colorată și veselă. Cu doar câțiva pași pentru cultivare și o îngrijire foarte simplă, veți avea o grădină superbă și funcțională, fără locuri neacoperite de vegetație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arango, Anthony, Ascencios, David, Meza, Karem, & Pino, Edwin. (2021). Efecto de la frecuencia de riego en la calidad del césped americano utilizando sistema de riego por goteo subterráneo controlado vía internet. Idesia (Arica), 39(3), 21-31. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292021000300021
- Galli, M., Carponi, M. S., Reinoso, P. D., Laurencena, M. I., Butus, M., & Scorciapino, C. (2007). Césped deportivo: comportamiento del cultivar AZ-1 de Pennisetum clandestinum Hochst. ex Chiov. (kikuyo). Paraná, Entre Ríos, Argentina. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, XXXIX(2),81-90.[fecha de Consulta 29 de Enero de 2023]. ISSN: 0370-4661. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382837654010
- Jáuregui Vera, M. Á. (2017). Factores de riego en tres especies de césped en las áreas verdes de la UNALM. Universidad Nacional Agraria La Molina. Universidad Nacional Agraria La Molina. Retrieved from http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/20.500.12996/3365
- Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines [en línea]. Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/459
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.