Ce este linea nigra care apare în timpul sarcinii?
Ce este linea nigra? O dungă închisă la culoare care apare frecvent în timpul sarcinii. Aceasta se întinde pe verticală, de la osul pubian până la buric. La unele persoane, dunga poate fi acoperită de firișoare de păr corporal. În general, linea nigra este mai pronunțată la femeile cu o nuanță mai închisă a pielii.
Linea nigra este asociată cu schimbările hormonale care au loc în corpul unei femei în timpul sarcinii. Astfel, aceasta devine mai pronunțată în a patra sau a cincea lună de sarcină, însă nu este în niciun fel dăunătoare.
Întrucât linea nigra este absolut inofensivă, trebuie să eviți produsele de albire și să folosești mereu o loțiune de protecție solară când ieși afară. Nerespectarea celor două „reguli” poate face dunga și mai închisă la culoare.
Îți recomandăm și:
Ce este linea nigra și ce superstiții sunt asociate acesteia?
Unele persoane știu deja ce este linea nigra și ce superstiții se învârt în jurul acestui „semn”. Mulți oameni încă mai cred mitul foarte răspândit conform căruia linea nigra indică sexul bebelușului.
Conform tradiției, dacă linia este mai închisă la culoare deasupra buricului, vei avea o fetiță. În caz contrar, bebelușul este băiețel.
Deși în anumite cazuri predicțiile s-au adeverit, nu există date științifice care să confirme legătura dintre linea nigra și sexul fătului. Sunt doar superstiții care s-au răspândit de-a lungul anilor.
Cum să diminuezi linea nigra
În primul rând, este important de menționat că apariția acestei dungi închise la culoare nu poate fi prevenită în totalitate. Cu toate acestea, poți lua anumite măsuri pentru a-ți proteja pielea în timpul sarcinii, contribuind astfel la diminuarea vergeturilor.
Iată ce strategii trebuie să pui în aplicare pentru a-ți menține pielea sănătoasă în cele nouă luni de sarcină:
- Menține hidratată pielea de pe sâni și abdomen pe toată durata sarcinii.
- Caută loțiuni bogate în vitamina E.
- Aplică loțiunea de două ori pe zi, masând pielea cu mișcări circulare. Îți poți ruga partenerul să te ajute cu masajul. Masajul va fi foarte relaxant.
- Hidratează-te de-a lungul întregii zile. Bea puțină apă din jumătate în jumătate de oră. Mergi la baie atunci când îți vine să urinezi. Nu ține urina.
- Consumă alimente bogate în vitaminele A, C și E. Acestea mențin elasticitatea pielii și o ajută să se regenereze.
De obicei, linea nigra dispare de la sine după aproximativ trei luni de la naștere. Dacă dunga nu dispare și observi că ți-au apărut și pete închise pe față, mergi la medicul dermatolog.
De ce ar trebui să apreciezi linea nigra?
Acum că ai aflat ce este linea nigra, probabil îți pui o întrebare firească: „De ce ar trebui să apreciez această dungă negricioasă de pe corpul meu?” Ei bine, află că există numeroase motive. Linea nigra este un semn al sarcinii, o perioadă specială din viața unei femei. În plus, chiar dacă ție nu ți se pare așa, multe persoane susțin că această dungă este foarte frumoasă.
Linea nigra simbolizează viață, geneză, începuturi. Nu te rușina să o arăți celor din jur. De fapt, ar trebui să fii mândră că o ai. Această dungă arată perfect pe burta ta. În ziua de azi, având la dispoziție o imensă platformă digitală, poți găsi diverse idei creative și distractive privitoare la această linie mistică.
Unele femei își pictează abdomenul, pornind de la dunga din centru. Alte persoane evidențiază lungimea liniei. Cele mai îndrăznețe scriu diverse citate interesante pe ea. Această dungă este locul ideal pentru a-ți nota ceva pe burtă. Nu uita să faci și o poză! Când copilul tău va crește mai mare, sigur se va amuza copios văzând cum mama lui se distra în timp ce îl purta în pântece.
Linea nigra nu este singurul semn al sarcinii. Mameloanele se închid la culoare și îți pot apărea pete pe față. Acestea dispar, de obicei, la câteva luni de la naștere.
Fii recunoscătoare!
După ce ai aflat ce este linea nigra, sperăm să te mândrești cu acest semn distinctiv de pe pielea ta. Nu uita că dunga de pe abdomenul tău este o „pecete” a fertilității tale. Fii recunoscătoare pentru copilul pe care îl porți în burtică și prețuiește semnele pe care le imprimă în pielea ta această experiență minunată.
Ce zici, poți spune acum că știi ce este linea nigra? Atunci nu ezita să împărtășești aceste informații partenerului, rudelor și prietenelor tale care urmează, la rândul lor, să devină mămici.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rath, A. M., Attali, P., Dumas, J. L., Goldlust, D., Zhang, J., & Chevrel, J. P. (1996). The abdominal linea alba: An anatomo-radiologic and biomechanical study. Surgical and Radiologic Anatomy. http://doi.org/10.1007/BF01627606
- Naraynsingh, V., Maharaj, R., Dan, D., & Hariharan, S. (2012). Strong linea alba: Myth or reality? Medical Hypotheses. http://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.11.004
- Guerra Tapia, A. (2013). Embarazo y piel. Cambios fisiológicos y trastornos con repercusión estética. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://www.actasdermo.org/es-embarazo-piel-cambios-fisiologicos-trastornos-articulo-13028741
- Fernández Barriga, Nuria (2017). Mitos en el embarazo. Realidad científica. Universidad de Valladolid. Facultad de Enfermería de Valladolid. https://uvadoc.uva.es/handle/10324/24483.
- Yanez Contreras, J. B. (2016). Tesis. Recuperado a partir de http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/34201