Ce este metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii? - Doza de Sănătate
 

Ce este metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii?

Durerea este una dintre cele mai mari probleme ale nașterii. Cu toate acestea, prin educație și cunoștințe, aceasta poate fi redusă și gestionată cu mai puțin stres. În acest articol, descoperă metoda Bonapace de pregătire a nașterii!
Ce este metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Travaliul este o experiență dureroasă. Contracțiile musculare și presiunea asupra colului uterin și a vaginului forțează limitele corpului femeii și provoacă dureri intense. Metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii este o nouă tehnică care încearcă să reducă în mod natural durerile travaliului.

Metoda Bonapace a fost creată în Quebec, Canada de Julie Bonapace, expertă în terapia durerii. Această metodă este un proces educațional pentru a învăța cum să gestionezi tehnicile de reducere a durerii în timpul travaliului, fără a fi nevoie de tratament farmacologic sau intervenții medicale.

Conform studiilor efectuate de Dr. Bonapace la Universitatea din Québec, metoda Bonapace reduce intensitatea durerii și disconfortului la naștere cu 45%.

Metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii: cele 3 mecanisme

Metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii
Metoda Bonapace este o formă de pregătire a nașterii care urmărește reducerea durerii fără intervenție medicală sau farmacologică.

Metoda Bonapace constă în trei mecanisme principale:

  1. În primul rând, controlul sistemului nervos central, care include respirația, relaxarea și distragerea atenției pentru a modula durerea.
  2. În al doilea rând, stimularea nedureroasă, cum ar fi masajul ușor al spatelui între contracțiile travaliului. Analgezia creată prin masajul ușor se bazează pe teoria Gate Control.
  3. În cele din urmă, controlul durerii, care urmărește să producă o ușoară durere în alte zone ale corpului pentru a estompa durerea travaliului. Atunci când creierul caută sursa noii dureri, eliberează endorfine în tot corpul, cu excepția zonei noi. Endorfinele ameliorează durerile cauzate de naștere.

Medicul specialist evaluează durerea femeii la fiecare 15 minute în timpul nașterii pentru a ști ce tehnică ar trebui să aplice.

Învățând în cuplu

În cadrul metodei Bonapace, formarea și participarea tatălui sunt esențiale, deoarece acesta o ajută pe mamă să-și controleze respirația și este însărcinat cu masarea și aplicarea presiunii pe spate, mâini și picioare.

Pentru a învăța să folosească tehnicile metodei Bonapace, mama și tatăl încep să studieze și să se antreneze de la 6 luni de sarcină. Cursurile constau în 8 ore de predare a metodei Bonapace și 8 ore de informații cu privire la metodele tradiționale de naștere, sarcină și refacere.

Metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii: 10 sfaturi

Educaţie

Gravidă relaxată
O parte importantă a metodei este informarea, deoarece aceasta permite atât tatălui, cât și mamei să afle modalitatea adecvată de a naște în fiecare caz.

Cu cât există mai multe cunoștințe despre sarcină și naștere, cu atât este mai ușor de gestionat durerea. Dr. Bonapace recomandă utilizarea mai multor tehnici, deoarece nevoile mamei se pot schimba în timpul nașterii.

Sprijinul partenerului sau al unei persoane apropiate

Studiile arată faptul că femeile care au o persoană de încredere de partea lor suferă mai puține dureri și au nevoie de mai puține tratamente farmacologice sau intervenții medicale decât cele care nasc singure. Pregătirea acelei persoane este esențială, deoarece aceasta va fi sprijinul mamei în timpul procesului de naștere. De asemenea, a avea pe cineva care știe ce să facă în orice moment ajută la creșterea încrederii și la reducerea stresului.

Activitatea în timpul travaliului

Durerea ajută la reglarea corpului și facilitează trecerea bebelușului prin pelvis. Atunci când acea durere dispare odată cu administrarea de analgezice sau anestezice, senzația și comunicarea fizică dintre mamă și bebeluș se pierd.

Mantre

Fată care meditează
În timpul pregătirii nașterii, tehnicile de relaxare și meditație sunt bazele pentru gestionarea durerii.

Mantrele ajută relaxare și concentrare. De fapt, „ohm-ul” ajută la respirație și deschide diafragma, ceea ce creează spațiu în pelvis pentru trecerea bebelușului.

Masaj

Atunci când se creează o senzație stimulatoare în zona dureroasă, semnalele de durere care sunt transmise creierului sunt blocate. Masajele pentru spate, coapse și picioare ajută la relaxarea întregului corp.

Apă

La temperatura potrivită, apa ajută la relaxarea mușchilor. Efectele apei asupra corpului blochează semnalele de durere care sunt trimise către creier. Astfel, experții recomandă băi în apă în toate etapele sarcinii și chiar în timpul travaliului.

Gheață

Pumn cu cuburi de gheață
Gheața ia durerea din sistemul nervos, stimulând eliberarea de endorfină.

Când încep contracțiile, poți pune mâinile sau picioarele într-un recipient umplut cu gheață și apă. Durerea „minoră” cauzată de gheață ajută la eliberarea endorfinelor care acționează ca un calmant al durerii. Prin urmare, durerea cauzată de contracții va scădea imediat.

Acupunctură

Mai multe studii au dovedit efectele calmante ale acupuncturii. În metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii, acupunctura este utilizată atunci când durerea este mai intensă pentru a crea un al doilea punct dureros.

Vorbitul cu sine

Gândurile creează emoții care afectează corpul. A vorbi cu tine însăți te va ajuta să-ți reduci stresul.

Tehnica de libertate emoțională

Această tehnică combină medicina tradițională chineză și psihologia. Aceasta constă în aplicarea acupuncturii pe anumite puncte specifice în timp ce îți exprimi emoțiile și explici durerea din momentul nașterii. Acest lucru reduce nivelul cortizolului, hormonul cauzator de stres.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Evaluation of the Bonapace Method: a specific educational intervention to reduce pain during childbirth Julie Bonapace, Nils Chaillet, Isabelle Gaumond, Émilie Paul-Savoie, and Serge Marchand. Département des Sciences de l’Éducation, Université du Québec en Abitibi-Témiscamingue, Rouyn-Noranda, Québec, Centre de Recherche de l’Hôpital Sainte-Justine, Université de Montréal, Montréal, Québec, Département de chirurgie, Faculté de Médecine et des Sciences de la Santé, Université de Sherbrooke, Sherbrooke, Québec. (2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/
  • The Bonapace Method. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772779/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.