Ce este neuroplasticitatea creierului?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Neuroplasticitatea creierului, cunoscută și sub denumirea de plasticitate cerebrală, este una dintre cele mai semnificative descoperiri despre corpul uman. Aceasta este capacitatea creierului de a se schimba și de a se adapta la noi comportamente sau experiențe.
Până de curând, oamenii de știință au crezut că circuitele neuronale se formează și se schimbă doar în timpul copilăriei. Cu alte cuvinte, au crezut că este imposibil ca acestea să se modifice sau să apară noi conexiuni la maturitate pe baza experiențelor sau învățării.
Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că neuronii creierului uman se pot regenera constant. De fapt, ei fac acest lucru nu numai din punct de vedere anatomic, ci pot forma și noi conexiuni. Acest concept este cunoscut în mod obișnuit ca „neuroplasticitate”. Deși pare simplu, este ceea ce permite creierului să se recupereze după anumite leziuni sau tulburări.
În acest articol, îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre neuroplasticitatea creierului.
Ce este neuroplasticitatea creierului?
În trecut, oamenii de știință credeau că țesutul nervos se putea schimba doar la începutul vieții. Aceștia considerau că este imposibil ca țesutul cerebral să se recupereze. Însă, în ultimii ani, cercetătorii au descoperit că nu este deloc așa.
Neuroplasticitatea este capacitatea neuronilor de a se regenera. Această recuperare este atât anatomică, cât și funcțională. De fapt, este un proces care implică multe reacții biochimice și metabolice. De asemenea, plasticitatea cerebrală ne arată faptul că acest organ are un mare potențial de adaptare.
Neuroplasticitatea se referă la modul în care sistemul nostru nervos trebuie să formeze noi conexiuni. În plus, creierul face acest lucru ca răspuns la noi stimuli și informații sau pentru a vindeca daunele apărute în vechile conexiuni.
Oamenii de știință au început să observe acest aspect în anul 1960. Aceștia au acordat atenție mai multor cazuri în care anumiți adulți au suferit accidente vasculare cerebrale. De fapt, au observat că, la un moment dat după producerea leziunilor, mulți păreau să-și revină. Apoi, au început să efectueze diferite teste imagistice și de stimulare pentru a demonstra faptul că există neuroplasticitate. Oamenii de știință cercetează încă toate aspectele acestui fenomen.
Citește mai mult:
Cum funcționează neuroplasticitatea creierului?
Sinapsa este zona în care neuronii comunică între ei. Atunci când ne naștem, există doar un număr limitat de sinapse per neuron în cortexul cerebral. De fapt, specialiștii cred că există aproximativ 2.500 de sinapse. Cu toate acestea, pe măsură ce anii trec, acest număr crește la aproape 10.000 de sinapse per neuron.
Acest lucru se întâmplă deoarece, pe măsură ce creștem, experimentăm și învățăm comportamente diferite. Toate acestea determină formarea de noi conexiuni cerebrale și le întărește pe cele existente. De asemenea, acest lucru înseamnă că sinapsele nefolosite mor.
Grație neuroplasticității cerebrale, sinapsele se pot forma sau regenera de-a lungul vieții. De fapt, acest lucru se întâmplă prin diferite mecanisme moleculare și chimice. Prin urmare, de fiecare dată când înveți lucruri noi, sinapsele se întăresc sau chiar se înmulțesc.
Cele mai importante lucruri care se întâmplă în acest caz sunt:
- Excitabilitatea neuronală este recuperată deoarece echilibrul dintre ionii din interiorul și exteriorul neuronilor este restabilit.
- Părțile neuronului care au fost deteriorate se regenerează, în special axonul.
- Are loc recuperarea circuitelor care nu erau active.
Aceste reacții sunt foarte complicate. Cu toate acestea, rezultatul este crearea unui număr mai mare de conexiuni în creier.
Citește mai mult:
Importanța acestei descoperiri
Neuroplasticitatea creierului este importantă în primul rând pentru terapie. Având habar de existența acestui proces, cercetătorii au descoperit faptul că multe leziuni ale creierului sunt de fapt tratabile. Prin urmare, prin crearea de noi conexiuni, creierul poate restabili anumite funcții.
De exemplu, cercetătorii studiază acest lucru la persoanele cu leziuni traumatice. Însă există și alte boli pe care medicii le-ar putea trata folosindu-se de neuroplasticitatea creierului:
- Tulburarea obsesiv-compulsivă
- Anumite tipuri de schizofrenie
- Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție
- Anxietatea și depresia
Sperăm că specialiștii vor continua să descopere și mai multe lucruri interesante. La urma urmei, cunoașterea informațiilor despre creier poate ajuta la îmbunătățirea tratamentelor pentru numeroase boli.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Costandi, M. (2016). Neuroplasticity. MIt Press.
- Virginia Garcés-vieira, M., & Camilo Suárez-escudero, J. (2014). Neuroplasticidad: aspectos bioquímicos y neurofisiológicos Neuroplasticity: Biochemical and neurophysiological aspects. Rev CES Med (Vol. 28).
-
Demarin, V., & MOROVIĆ, S. (2014). Neuroplasticity. Periodicum biologorum, 116(2), 209-211.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.