Ce este parafimoza?
Ce este parafimoza? Aceasta este o afecțiune în care prepuțul penisului adoptă o dispoziție anatomică anormală. Prepuțul este un pliu de piele care se extinde peste vârful penisului, cunoscut și sub numele de gland. Acesta acoperă penisul.
Atunci când un pacient are parafimoză, prepuțul este prins în spatele glandului și nu poate reveni la poziția inițială. Aceasta este o urgență medicală, deoarece sângele penisului nu se poate scurge în fluxul sanguin.
Este important să nu confunzi parafimoza cu fimoza. Această din urmă afecțiune se referă la excesul de piele care împiedică retragerea completă. Fimoza este fiziologică la sugari. Cu toate acestea, în mod normal, fimoza dispare cu timpul și retragerea devine normală.
Îți recomandăm să citești:
Ce este parafimoza și de ce apare?
Parafimoza apare atunci când prepuțul duce la scăderea fluxului de sânge către penis. Există mai multe lucruri care o pot provoca:
- Dezvoltare incompletă (cum este cazul bebelușilor),
- Retragerea forțată a prepuțului care formează o cicatrice fibroasă,
- Un prepuț strâmt,
- Circumcizie incompletă,
- Traumă a penisului,
- O infecție cauzată de igiena precară sau un corp străin (cum ar fi un piercing), etc.
Care sunt semnele și simptomele parafimozei?
Evident, incapacitatea de a trage înapoi prepuțul este semnul cheie al apariției parafimozei. Pacientul resimte durere și inflamație ori de câte ori încearcă să facă acest lucru. Dacă starea persistă timp de câteva ore, sângele se colectează și pielea devine albăstruie din cauza fluxului sanguin restricționat.
Deoarece este o problemă foarte evidentă, medicii o tratează adesea la timp. Este rar ca un pacient să meargă la camera de urgență cu gangrenă avansată, deoarece parafimoza este o afecțiune extrem de dureroasă.
Diagnosticul este foarte simplu, deoarece o examinare fizică a penisului va fi suficientă. Deoarece medicii nu au nevoie de niciun alt test, pot începe tratamentul imediat. Un examen fizic permite un diagnostic corect.
Te-ar putea interesa:
Tratamentul parafimozei
Acum că am aflat ce este parafimoza și care sunt cauzele și simptomele sale, să vedem ce este de făcut pentru a scăpa de durere.
Tratamentul parafimozei va depinde de severitatea afecțiunii. Dacă este descoperită timpuriu, probabil că va fi suficientă manipularea manuală a țesutului prepuțului umflat.
Pentru a facilita procesul, medicii administrează calmante. De asemenea, puteți aplica gheață pe zona umflată. Dacă inflamația nu se reduce, un specialist poate extrage sângele cu un ac fin sau creând un gradient de presiune care facilitează scurgerea acestuia.
În plus, medicii pot face o mică fanta în prepuț pentru a-l elibera. Această procedură este cunoscută sub numele de „fanta dorsală”, deoarece eliberează prepuțul și îi permite să revină la poziția inițială.
Cu toate acestea, dacă starea este mai severă, pacientul poate necesita o intervenție chirurgicală. Circumcizia este o tehnică chirurgicală care are ca scop îndepărtarea prepuțului.
Prin eliminarea pielii care acoperă glandul, parafimoza nu mai poate apărea. Cu toate acestea, medicii trebuie să se asigure că prepuțul este îndepărtat complet pentru a preveni formarea de cicatrici după operație.
În plus, dacă pacientul are o infecție, medicul îi va administra antibiotice cât mai curând posibil. În cel mai rău caz, dacă infecția este răspândită, puroiul va trebui să fie drenat și va trebui să fie aplicat frecvent un unguent cu antibiotice.
Prognosticul este excelent dacă afecțiunea este surprinsă la timp. Dacă suferi de un disconfort, îți recomandăm să mergi la camera de urgență pentru a fi consultat cât mai curând posibil. Timpul este esențial când vine vorba de parafimoză.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hayashi, Y., Kojima, Y., Mizuno, K., & Kohri, K. (2011). Prepuce: Phimosis, Paraphimosis, and Circumcision. The Scientific World JOURNAL. https://doi.org/10.1100/tsw.2011.31
- Simonis, K., & Rink, M. (2014). Paraphimosis. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_65
- Phimosis and paraphimosis. (2017). In Congenital Anomalies of the Penis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43310-3_38
- Manual MSD. (2019) Fimosis y parafimosis. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/salud-masculina/trastornos-del-pene-y-de-los-test%C3%ADculos/fimosis-y-parafimosis
- Revista Chilena de Pediatría. (1987). Evolución Natural del prepucio. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v58n2/art10.pdf
- Rev Cubana Med Gen Integr vol.28 no.1 Ciudad de La Habana ene.-mar. 2012. Un método práctico de reducción manual sin dolor para la parafimosis de larga evolución (2009- 2011). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252012000100007
- Arch. Esp. Urol. vol.61 no.6 jun./ago. 2008. Necesidad de circuncisión o dilatación del prepucio. Estudio de 1.200 niños. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0004-06142008000600006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.