Logo image
Logo image

Ce este prevenția cuaternară?

4 minute
Discuția despre prevenția cuaternară este dificilă pentru medici și adesea necunoscută pacienților. Practic, este vorba de a fi prudenți și conștiincioși în utilizarea resurselor medicale. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre acest concept important!
Ce este prevenția cuaternară?
Ultima actualizare: 13 iunie, 2021

Prevenția cuaternară este subiectul multor discuții în domeniul medical. Mulți profesioniști nu sunt în favoarea utilizării acesteia ca ghid pentru politicile de sănătate publică, iar unii chiar îi neagă validitatea.

Adevărul este că, pe măsură ce timpul trece și apar noi progrese tehnologice, este clar că avem nevoie de prevenția cuaternară. După cum vom vedea în acest articol, disponibilitatea resurselor medicale de calitate depinde de aplicarea corectă a prevenției cuaternare.

Prevenția cuaternară este definită ca acțiunile întreprinse de către profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți pentru a evita utilizarea excesivă a resurselor medicale. Aceasta include evitarea tratamentelor excesive, evitarea practicilor inutile și oferirea de alternative etice.

Anul 1986 a fost momentul apariției prevenției cuaternare. La acea vreme, diverși cercetători vorbeau cu îngrijorare despre medicalizarea vieții de zi cu zi. Procesul a continuat, în ciuda avertismentelor.

Trebuie să clarificăm faptul că această prevenție nu vizează eliminarea disponibilității resurselor medicale. Mai degrabă, urmărește să le raționalizeze. Din acest motiv, implică și pacienți, deoarece medicii sunt doar o verigă în lanțul ce susține medicalizarea vieții cotidiene.

În cele din urmă, scopul este de a oferi pacienților securitate medicală. Niciunul dintre noi nu și-ar dori să fie supus încarcerării terapeutice sau să fie obligat să cheltuiască mai mulți bani decât este necesar.

Vezi și:

Igiena excesivă și rezistența la antibiotice

Tipuri de prevenție

Ne referim la acest concept drept prevenție cuaternară, deoarece activitățile sunt considerate eșalonate:

  • Primară: Aceasta este prevenirea care se aplică persoanelor care nu sunt încă bolnave. Scopul este prevenirea îmbolnăvirii.
  • Secundară: Diagnostic precoce. O persoană are o boală, dar nu o cunoaște, deoarece nu a dezvoltat încă simptome. Dacă o detectează la timp, prognosticul se îmbunătățește.
  • Terțiară: Avem deja de-a face cu oameni bolnavi. Medicii prescriu cel mai bun tratament disponibil pentru a evita rezultatele fatale și consecințele negative care afectează calitatea vieții.
  • Cuaternară: În sfârșit, tipul care ne interesează în acest articol este prevenția care limitează utilizarea nelimitată a resurselor medicale.
Some figure
Medicii trebuie să pună în aplicare prevenția cuaternară.

Exemple de abuz medical

Vom înțelege mai bine prevenția cuaternară cu exemple de abuz de resurse medicale. Deși este posibil să nu observăm clar acest lucru, medicalizarea a ceea ce se întâmplă în jurul nostru a devenit constantă.

Printre abuzuri se numără solicitarea unor analize în exces pentru depistarea bolilor. Uneori sunt necesare anumite teste de prevenție primară, dar altele nu au nicio bază științifică.

În schimb, problemele care ar trebui să fie cunoscute sunt infirmate în fața progresului științific. Mamografiile, de exemplu, sunt destinate femeilor de vârste precise și nu are sens să le mediatizăm excesiv și să le efectuăm în cazul femeilor foarte tinere doar din motive de îndoială. Să ne gândim și la radiațiile la care ne expun radiografiile sau tomografiile. Abuzul ar putea determina o creștere a numărului patologiilor legate de radiații.

Tratamentele medicale nu fac excepție de la această problemă. Se întâmplă frecvent ca medicii să prescrie antibiotice pentru infecțiile virale, producând astfel rezistență bacteriană și efecte adverse la pacienți. Prin apariția de efecte adverse, situația inițială, care ar fi putut fi mai simplă, se agravează și devine mai complicată.

Polimedicația este un alt exemplu. Unii oameni în vârstă iau o mulțime de pastile zilnic, care interacționează între ele fără a îmbunătăți calitatea vieții. Fiecare specialist prescrie un anumit medicament și nimeni nu verifică dacă va exista o combinație între efectele unuia și ale altuia.

Descoperă și:

Ce este bronhoscopia și la ce servește?

Some figure
Polimedicația este frecventă la adulții în vârstă, fără a lua în considerare consecințele.

Cum efectuează medicii prevenția cuaternară?

Este logic să ne întrebăm în ce constă efectiv prevenția cuaternară. O parte a sarcinii aparține medicilor și o altă parte pacienților. Acestea fiind spuse, este esențial să nu confunzi prevenția primară cu tratamentul.

Atunci când o persoană dorește să-și cunoască starea de sănătate, nu trebuie neapărat să-și ducă medicamentele la cabinetul medicului. Nici nu trebuie să treacă printr-o serie întreagă de proceduri care nu vor duce la niciun beneficiu.

Noua tehnologie nu înseamnă întotdeauna o tehnologie mai bună. Există antibiotice create în urmă cu zeci de ani, care sunt mai eficiente decât cele noi, mai ieftine și, uneori, mai dăunătoare.

Sănătatea mintală este, de asemenea, o victimă a problemei medicalizării. Există mulți copii diagnosticați cu deficit de atenție și tulburări de hiperactivitate care, în realitate, nu îndeplinesc criteriile. Drept urmare, acești copii sunt supuși unei serii de măsuri care sunt complet contraproductive.

Nu este ceva care se va schimba peste noapte, dar este o cale pe care trebuie să o urmăm. Prevenția cuaternară ne poate face mai sănătoși ca pacienți și putem pune la dispoziția tuturor resursele medicale, fără a le epuiza.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kuehlein T, Sghedoni D, Visentin G, Gérvas J, Jamoulle M. Prevención cuaternaria, actividad del médico general. [Quartäre Prävention, eine Aufgabe für Hausärzte]. Primary Care. 2010;10:350-4.
  • Gérvas, Juan. “Moderación en la actividad médica preventiva y curativa. Cuatro ejemplos de necesidad de prevención cuaternaria en España.” Gaceta sanitaria 20 (2006): 127-134.
  • Kopitowski, Karin Silvana. “Prevención cuaternaria: se pueden y se deben limitar los daños por la actividad sanitaria.” Rev. Hosp. Ital. B. Aires 33.3 (2013): 90-95.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.