Ce este și care sunt cauzele și tratamentul hidrocistomului?
 

Ce este și care sunt cauzele și tratamentul hidrocistomului?

Hidrocistoamele sunt leziuni benigne, adesea asimptomatice, care provoacă disconfort cosmetic. Totuși, ele trebuie analizate de medic.
Ce este și care sunt cauzele și tratamentul hidrocistomului?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2022

Hidrocistomul este un chist benign al glandelor sudoripare. Poate fi ecrin sau apocrin, singur sau multiplu. Care sunt cauzele și tratamentul hidrocistomului?

Hidrocistoamele conțin lichide din glandele sudoripare prinse în interior, fără comunicare cu pielea. Ele nu se pot goli și pot crește în dimensiune pe măsură ce se acumulează mai mult lichid. Apar pe piele, mai ales pe marginea pleoapelor (în special pe pleoapa inferioară), pe obraji și pe ceafă.

Hidrocistoamele apar mai des la oamenii care trăiesc în climate calde și umede.

Care este cauza hidrocistomului?

Hidrocistomul este cauzat de obstrucția conductelor glandelor sudoripare ecrine sau apocrine. Cauza exactă a acestui blocaj este necunoscută.

Hidrocistoamele sunt asociate cu climatele calde și umede, în care este necesară o producție crescută de transpirație, care poate înfunda canalele. De asemenea, apar mai des la pacienții cu hiperhidroză, o afecțiune caracterizată prin transpirație excesivă.

În ceea ce privește cauzele hormonale, există o asociere cu boala Graves. Aceasta presupune o hiperstimulare a glandelor sudoripare din cauza creșterii nivelului hormonilor tiroidieni.

Persoană transpirată la subraț
Transpirația excesivă și persistentă favorizează blocarea canalelor glandelor sudoripare.

Hidrocistomul este asimptomatic

Pacientul ajunge la medic din cauza prezenței unui nodul chistic care provoacă disconfort estetic. Din punct de vedere clinic, hidrocistoamele sunt proeminențe în formă de cupolă, de obicei translucide, dar și de culoare roz, albastru sau maro.

Suprafața lor este netedă, iar lichidul din interior este transparent. Ele pot fi solitare sau multiple. Acestea pot măsura între 1 și 16 milimetri și pot crește sau se pot multiplica din cauza căldurii și umidității. Când sunt distribuite de-a lungul marginilor pleoapelor, par mai deschise la culoare.

Sunt mai frecvente la femei și după a patra decadă de viață. Hidrocistoamele apar rar în copilărie și adolescență.

Diagnosticul este microscopic

Diagnosticul presupune o biopsie sau examinarea precisă la microscop. Vizual, hidrocistomul poate fi confundat cu alte leziuni benigne, cum ar fi hemangioamele, limfangioamele, dacriocistita sau chistul dermic simplu.

În diagnosticul diferenţial intră şi leziunile maligne, cum ar fi carcinomul bazocelular sau melanomul. Hidrocistomul seamănă destul de mult cu carcinomul, motiv pentru care biopsia este o necesitatea pentru excluderea procesului malign.

Hidrocistoamele apocrine vs. ecrine

Hidrocistoamele ecrine sunt mai mici și au pereții mai duri. Într-o măsură mai mare, acestea tind să fie multiple. Apar mai des la femei, pe obraji și în jurul ochilor.

Hidrocistoamele apocrine sunt adesea solitare și mai mari decât precedentele. Apar pe cap și gât și în apropierea comisurilor palpebrale și marginii palpebrale.

Tratamentul hidrocistomului

În cazul hidrocistomului solitar, tratamentul este chirurgical sau prin blefaroplastie. Înainte de a încerca aceste metode, se poate încerca drenarea conținutului din cauza riscului de apariție a cicatricilor.

Îndepărtarea chirurgicală poate duce la recidive.

Când există mai multe leziuni, se recomandă aplicarea locală de atropină 1%, plus creme cu scopolamină. Pot fi utilizate și cauterizarea sau electrodesicarea peretelui, tratamentul cu laser și vaporizarea cu laser cu dioxid de carbon.

Capsula hidrocistoamelor este subțire, așadar acestea se pot rupe și sângera la examinare sau îndepărtare. În cazul în care se întâmplă acest lucru, resturile de capsulă trebuie eliminate, deoarece acestea provoacă o recidivă a leziunii.

Medic care caută tratamentul hidrocistomului
Doar analiza la microscop poate să confirme diagnosticul. Uneori, se apelează la biopsie.

Hidrocistoamele: leziuni rare care necesită evaluare medicală

Hidrocistoamele sunt leziuni chistice rare care reprezintă tumori benigne ale glandelor sudoripare. Sunt mici și translucide; chisturile cu conținut lichid pot avea o ușoară mobilitate.

Mersul la medic este important. Din cauza aspectului asemănător cu cel al leziunilor grave, precum carcinomul bazocelular, este nevoie de un diagnostic diferenţial corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.