Ce este și care care sunt simptomele chistului Baker?
 

Ce este și care care sunt simptomele chistului Baker?

Chistul Baker este o colecție de lichid care provoacă o umflătură în partea din spate a genunchiului. De obicei, nu provoacă simptome.
Ce este și care care sunt simptomele chistului Baker?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2022

Chistul Baker este o acumulare anormală de lichid sinovial. A fost menționat pentru prima dată în 1840 de Adams, dar Baker a fost cel care a publicat o descriere amănunțită despre acesta. De aici rezultă numele acestei patologii. Care sunt simptomele chistului Baker și cum este diagnosticat?

Nu există suficiente date pentru a stabili prevalența exactă a acestei boli, deoarece procentul variază în funcție de tehnica de diagnosticare utilizată. Prin urmare, se estimează că chistul Baker este prezent la un segment al populației care variază între 5 și 38%.

Unele studii indică faptul că chistul Baker apare la 26% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 31 și 50 de ani. De asemenea, apare la 53% dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 51 și 90 de ani. Cu toate acestea, nu există un consens cu privire aceste valori.

Ce este chistul Baker?

Femeie care experimentează simptomele chistului Baker

 

Chistul Baker, sau chistul popliteu, este o acumulare anormală de lichid articular sau lichid sinovial în partea din spate a genunchiului. În acest loc, se formează o umflătură care provoacă uneori un oarecare disconfort.

Dacă genunchiul nu funcționează corect sau are o problemă, se produce mai mult lichid sinovial. Acest proces este cunoscut sub denumirea de „efuziune articulară”. Excesul de lichid se acumulează și dă naștere chistului Baker.

Lichidul sinovial sau lichidul articular are rolul de a lubrifia genunchiul. Acesta începe să se acumuleze deoarece membrana sinovială, care este un strat ce căptușește articulația , este slăbită. Chistul se formează în spatele genunchiului, într-o zonă cunoscută din punct de vedere tehnic sub numele de „fosă popliteală”.

Care sunt cauzele chistului Baker?

După cum am menționat mai sus, producția în exces de lichid sinovial apare atunci când există o problemă cu genunchiul. Acest lucru se poate întâmpla la orice vârstă, așa că trebuie să acordați întotdeauna atenție problemelor articulare.

În cazul tinerilor, chistul Baker apare adesea ca urmare a unui traumatism. De obicei, apare după o leziune a ligamentelor genunchiului sau o ruptură de menisc. În foarte puține cazuri este rezultatul uzurii articulațiilor.

În cazul persoanelor în vârstă, cea mai frecventă cauză a acestei patologii sunt procesele inflamatorii sau degenerative. De obicei, există boli precum artrita reumatoidă sau osteoartrita.

Care sunt simptomele chistului Baker?

Bărbat cu durere de genunchi

De obicei, chistul Baker nu prezintă niciun simptom. Arată doar ca o umflătură în spatele genunchiului. Este moale la atingere, de parcă ar fi umplut cu apă. În unele cazuri, se poate rupe; în acest caz, provoacă durere, inflamație și un hematom.

Unii oameni pot avea o anumită rigiditate sau dificultăți la îndoirea genunchiului. Atunci când chistul comprimă venele sau nervii, durerea poate fi frecventă și poate provoca anumite dificultăți de mers. Durerea puternică poate apărea și după exerciții fizice.

Este foarte important să mergeți la medic dacă nodulul apare pe spatele genunchiului. Poate fi un chist Baker, dar și un cheag de sânge. În unele cazuri, este vorba despre tromboza venoasă profundă.

Ce trebuie să rețineți despre chistul Baker

Chistul Baker este diagnosticat adesea la examinarea fizică de rutină. Uneori, se face un test de transiluminare, care implică aplicarea unei lumini pe umflătură; aceasta va dezvălui conținutul lichid.

Chistul Baker nu este considerat o afecțiune gravă. De obicei, nu necesită tratament, ci se corectează cauza care duce la apariția sa, fie că este vorba despre o leziune sau o boală.

Dacă există simptome deranjante, se alege intervenția chirurgicală. Acest lucru este foarte rar, deoarece poate provoca deteriorarea vaselor de sânge sau a nervilor din apropiere. De asemenea, există o mare probabilitate ca chistul să reapară după intervenție.

Chistul Baker nu provoacă leziuni pe termen lung și are adesea simptome intermitente. Este foarte rar ca acesta să provoace limitări. De obicei, problema se ameliorează în timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rojas, C. I. L. I. A. (2011). Estudio del líquido sinovial. Guías procedimientos en Reumatol, 41-47.
  • Chávez-López, M. A., Naredo, E., Acebes-Cachafeiro, J. C., de Miguel, E., Cabero, F., Sánchez-Pernaute, O., … & Aceves-Ávila, F. J. (2007). Agudeza diagnóstica del examen físico de rodilla en la artritis reumatoide: estudio clínico y sonogr‡ fico del derrame articular y quiste de Baker. Reumatología Clínica, 3(3), 98-100.
  • De Miguel, E., Cobo, T., & Martín-Mola, E. (2004). Quiste de Baker: prevalencia y enfermedades asociadas. Rev Esp Reumatol, 31(10), 538-542.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.