Ce este și care sunt utilizările lanolinei? - Doza de Sănătate
 

Ce este și care sunt utilizările lanolinei?

Beneficiile cerii de lanolină sunt legate de sănătate și îngrijirea pielii. De exemplu, poate ajuta la diminuarea ridurilor și la vindecarea buzelor crăpate. Află mai multe în acest articol!
Ce este și care sunt utilizările lanolinei?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Glandele sebacee ale mamiferelor producătoare de lână, în special oile, secretă o ceară capabilă să hidroizoleze și să protejeze pielea de umiditate. Aceasta se numește ceară de lanolină și este extrasă în timpul tăierii lânii. În plus, împiedică rănirea animalului în timpul tunderii. Ce este și care sunt utilizările lanolinei?

Adesea considerată o grăsime animală, lanolina este o substanță inodoră, gălbuie, a cărei textură seamănă cu vaselina. Deși are utilizări diferite, este cunoscută pentru faptul că este hidratantă și poate fi utilizată pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele.

Mai jos, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre lanolină!

Utilizările lanolinei

Utilizările lanolinei pe buze

Cunoscută pentru efectul său de hidratare, ceara de lanolină este hipoalergenică și are efect bacteriostatic. Cu alte cuvinte, deși nu poate ucide bacteriile, aceasta le oprește reproducerea. În acest fel, bacteriile mor fără să se înmulțească.

În mod similar, acționează ca un emolient, o substanță care reduce calusurile, înmoaie și protejează pielea și combate eczemele.

Prin urmare, utilizările lanolinei sunt diverse. Este folosită în industria farmaceutică și cosmetică. În general, o poți găsi în:

  • Creme de uz medical și cosmetic (creme hidratante, demachiante, loțiuni pentru bărbierit, produse anti-îmbătrânire, creme pentru erupții cutanate și multe altele)
  • Produse de machiaj precum rujuri, pudre de față și multe altele
  • Produse și remedii pentru tratarea scalpului uscat
  • Săpunuri și detergenți
  • Produse pentru lustruirea pielii sau pantofilor
  • Suplimentele cu vitamina D

Utilizările și beneficiile lanolinei pentru piele

După cum poți vedea, lanolina este un emolient celebru care poate trata pielea uscată și deshidratată. Un studiu publicat în Clinical Medicine & Research a arătat că poate reduce pierderile de apă din piele cu 20 – 30%. Poate hidrata, înmuia și îmbunătăți aspectul zonelor aspre și solzoase.

Însă acestea nu sunt singurele beneficii pe care această ceară naturală le poate oferi pielii. Îți vom arăta și alte beneficii ale lanolinei pentru tegument.

Reduce ridurile

Atât uleiul de lanolină, cât și alcoolul sunt ingrediente comune în cremele anti-îmbătrânire. Mulți oameni cred că lanolina ar putea fi eficientă în reducerea ridurilor și a liniilor fine. Deși există puține dovezi științifice, aceste efecte sunt asociate cu faptul că lanolina poate reține de două ori greutatea sa în apă. Acest lucru adaugă volum pielii și combate semnele îmbătrânirii.

Tratează uscăciunea părului

Datorită acțiunii sale emoliente care previne căderea părului, uleiul de lanolină poate ajuta la tratarea părului uscat. Aplic-o pe părul ud sau umed. Dacă părul este uscat, nu va exista umezeală de reținut. În plus, va trebui să-ți speli părul cu un șampon pentru curățare profundă sau cu oțet de mere din cauza texturii ceroase a acestui ulei. În acest fel, nu vei avea urme de produs în păr.

Tratează buzele uscate

La fel ca în cazul pielii și părului uscat, uleiul de lanolină tratează buzele crăpate și uscate. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Applied Oral Science, crema cu lanolină a tratat cu succes buzele uscate ale oamenilor care făceau chimioterapie.

În mod similar, această ceară poate pătrunde în straturile buzelor mai bine decât alte substanțe care ajung doar la bariera exterioară. De asemenea, poate fi aplicată bebelușilor cu buzele uscate. Cu toate acestea, este mai bine să discuți cu medicul pediatru înainte de a face acest lucru.

Vindecă sfârcurile crăpate

Sfârcurile crăpate apar frecvent în timpul procesului de alăptare. Din acest motiv, unii specialiști recomandă aplicarea de lanolină în această zonă pentru a ameliora durerea și a opri sângerarea.

Specialiștii cred că această ceară poate reda umiditatea mameloanelor. Deci, femeile care alăptează pot cumpăra ceară de lanolină 100% pură și rafinată. Ai grijă, deoarece lanolina care nu este pură poate provoca reacții alergice la sugari.

Femeie care alăptează un bebeluș

Alte beneficii ale lanolinei pentru piele

Există și alte modalități prin care lanolina poate contribui la îngrijirea pielii. Iată câteva idei interesante:

  • Înmoaie rugozitățile de pe coate și călcâie: pielea uscată provoacă rugozități în zone precum tălpile și coatele. În plus, celulele moarte se pot acumula. Poți folosi ceara de lanolină pentru a le înmuia și a îndepărta pielea moartă.
  • Tratează erupția de scutec: umezeala scutecelor poate provoca iritații și inflamații pe pielea bebelușilor. Din fericire, lanolina servește ca tampon între umiditate și pielea sugarilor.
  • Vindecă arsurile minore: ceara de lanolină este asociată cu ameliorarea și îngrijirea rănilor cauzate de foc și căldură.
  • Accelerează vindecarea rănilor: lanolina are proprietăți de vindecare, care pot accelera vindecarea rănilor și a leziunilor.

Sub ce formă o poți găsi

Datorită proprietăților și beneficiilor sale pentru sănătate, poți găsi lanolină într-o mare varietate de prezentări comerciale. Acestea includ:

  • Lanolină pură (ceara de calitate nu are mai mult de 0,25% apă)
  • Ulei de lanolină
  • Alcool lanolinic
  • Creme de uz medical și cosmetic (creme hidratante anti-îmbătrânire, pentru erupții de scutec, pentru sfârcurile crăpate, printre altele)
  • Produse de înfrumusețare (balsamuri de buze, măști, demachiante și multe altele)
  • Săpunuri, șampoane, balsamuri și geluri de duș

Prevenție și contraindicații

Pentru persoanele fără alergii, lanolina este sigură pentru consum și utilizare topică. Cu toate acestea, ingerarea unor cantități mari din această ceară, care este utilizată pentru a produce vitamina D, este dăunătoare. Poate fi toxică și tinde să se acumuleze în intestine. În general, lanolina poate provoca reacții alergice și intoxicații alimentare. În continuare, vom explica aceste scenarii.

Alergie la lanolină

Deoarece lanolina este principala cauză a alergiilor la lână, persoanele cu această afecțiune ar trebui să o evite. Această ceară este un sensibilizant al pielii; cu alte cuvinte, este o substanță care declanșează o reacție alergică atunci când atinge pielea.

Cu toate acestea, alergiile la lanolină sunt foarte rare. Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Dermatology, doar 1,7% din cele 25.000 de persoane predispuse la alergii aveau semne ale acestei afecțiuni. Cele mai frecvente simptome ale unei reacții alergice sunt umflarea ochilor, buzelor și gâtului, erupția cutanată și problemele de respirație.

Otrăvire cu lanolină

Intoxicația cu lanolină poate avea loc în mai multe moduri. De exemplu, s-ar putea întâmpla prin înghițirea din greșeală a uleiului sau folosirea în exces a unui balsam de buze și înghițirea acestuia prin linsul buzelor. Simptomele includ diaree, vărsături, erupții cutanate, inflamație și roșeață a pielii.

Ce trebuie să reții despre utilizările lanolinei

Lanolina este o ceară naturală care se obține de la animale care produc lână. Aceste mamifere o produc în glandele sebacee pentru a proteja lâna de umiditate, precum și pentru a preveni rănile în timpul tunsului.

Este inclusă în produsele de uz medical și cosmetic, cum ar fi cremele, șampoanele, săpunurile și detergenții. În mod similar, servește ca ingredient în produsele de lustruit pielea și cremele pentru pantofi.

Are multe beneficii pentru sănătate și îngrijirea pielii. Unii cred că poate reduce ridurile, trata buzele uscate, vindeca sfârcurile crăpate și reduce uscăciunea părului și a scalpului.

Persoanele cu alergii la lână nu ar trebui să o utilizeze, deoarece poate declanșa o serie de simptome neplăcute. Nu o consuma în exces, deoarece acest lucru ar putea cauza otrăvirea cu lanolină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
  • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
  • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
  • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.