Ce este și care sunt utilizările penicilinei?
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Penicilina este un medicament antibiotic derivat din ciuperca Penicillium. Această mare descoperire din lumea medicinei este atribuită lui Alexander Fleming, un bacteriolog scoțian. El a descoperit penicilina în 1928. Cu toate acestea, experții au reușit să o producă la scară largă doar 10 ani mai târziu. Cei responsabili de această sarcină au fost, printre alții, biochimistul Ernst Boris Chain și patologul Howard Florey. În acest articol, vom discuta despre utilizările penicilinei în tratamentul bolilor.
Penicilina este un antibiotic care aparține familiei beta-lactamelor (β-lactamelor). Acest antibiotic are un spectru larg de acțiune și este eficient împotriva multor tipuri de bacterii, cum ar fi pneumococii, streptococii, Clostridium tetani (care declanșează tetanosul) și meningococul, printre altele.
Spunem că penicilina a fost o descoperire uimitoare în lumea medicinei deoarece, atunci când a fost descoperită, a contribuit la eradicarea mai multor boli care erau mortale pentru pacienții din acea epocă. Acestea includ sepsisul, gonoreea și chiar scarlatina.
Cu toate acestea, specialiștii din domeniul medical au abuzat considerabil de administrarea penicilinei și a derivaților săi sintetici și semisintetici descoperiți de-a lungul timpului. Drept urmare, bacteriile au devenit rezistente la aceste antibiotice. Aceasta este o problemă gravă de sănătate la nivel mondial. Astăzi, experții continuă să investigheze noi mecanisme de acțiune și alternative terapeutice pentru a combate bacteriile rezistente.
Ce sunt antibioticele beta-lactamice?
În general, acest tipuri de antibiotice au spectru îngust, deoarece sunt eficiente numai împotriva bacteriilor gram-pozitive. (Cu toate acestea, penicilina are un spectru larg).
Aceste medicamente se administrează pe cale orală și parenterală. De asemenea, sunt foarte sigure, deoarece posibilele efecte secundare se limitează la reacțiile de hipersensibilitate. Totuși, aceste reacții trebuie ținute sub controlat, deoarece pot provoca șoc anafilactic.
Mai mult, deși antibioticele beta-lactamice pot trece bariera placentară, medicii le pot prescrie femeilor însărcinate datorită profilului de siguranță excelent pe care l-au demonstrat în studiile clinice.
În general, aceste antibiotice au numeroase utilizări.
Citește mai mult:
Tipuri de antibiotice beta-lactamice
Printre grupele care alcătuiesc această familie de antibiotice, putem găsi:
- Penicilină
- Cefalosporină
- Monobactamele, care luptă împotriva bacteriilor gram-negative
- Carbapenem
Care sunt utilizările penicilinei?
Penicilina este o substanță care ucide și inhibă înmulțirea bacteriilor. Din acest motiv, experții o consideră un medicament bactericid. Cu toate acestea, poate distruge doar microorganismele care cresc și se înmulțesc, nu și pe cele care sunt inactive.
Mai mult, așa cum am menționat mai sus, penicilina aparține grupului de antibiotice β-lactamice. Această familie de medicamente inhibă sinteza structurii peretelui celular bacterian, care este esențială pentru viața bacteriilor. Penicilina ucide aceste microorganisme.
În acest scop, penicilina inhibă procesul de transpeptidare și, în cele din urmă, previne sinteza peptidoglicanului. În general, antibioticul trebuie să pătrundă în interiorul celulei și, odată ajuns acolo, să se lege de proteinele bacteriene.
Reacții adverse: alergia la penicilină
Deși penicilina este relativ sigură, poate provoca mai multe efecte secundare. Printre acestea, există hipersensibilitatea sau alergia la penicilină. Deși acesta este cel mai semnificativ efect secundar, severitatea sa variază de la pacient la pacient. Simptomele includ:
- Erupții cutanate episodice
- Urticarie
- Șoc anafilactic
Alte reacții pe care le poate declanșa acest medicament sunt tulburările gastrointestinale, cum ar fi diareea, greața și vărsăturile, precum și infecțiile suplimentare, cum ar fi candidoza.
Citește mai mult:
Utilizările penicilinei: concluzie
Descoperirea penicilinei a fost foarte importantă în medicină. Acest medicament a ajutat la eradicarea multora dintre bolile mortale ale vremii.
Cu toate acestea, abuzul de penicilină, precum și alte descoperiri, au dus la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Așadar, aceste antibiotice și-au pierdut semnificativ eficacitatea. Prin urmare, este nevoie de noi medicamente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ligon, B. L. (2004). Penicillin: Its Discovery and Early Development. Seminars in Pediatric Infectious Diseases, 15(1), 52–57. https://doi.org/10.1053/j.spid.2004.02.001
- Kardos, N., & Demain, A. L. (2011, November). Penicillin: The medicine with the greatest impact on therapeutic outcomes. Applied Microbiology and Biotechnology. https://doi.org/10.1007/s00253-011-3587-6
- Lobanovska, M., & Pilla, G. (2017). Penicillin’s discovery and antibiotic resistance: Lessons for the future? Yale Journal of Biology and Medicine, 90(1), 135–145.
- Gaynes, R. (2017). The discovery of penicillin—new insights after more than 75 years of clinical use. Emerging Infectious Diseases, 23(5), 849–853. https://doi.org/10.3201/eid2305.161556
- Macy, E. (2018). Penicillins. In Drug Allergy Testing (pp. 103–113). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-48551-7.00010-9
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.