Ce este și cum se folosește apa micelară? - Doza de Sănătate
 

Ce este și cum se folosește apa micelară?

Multe produse de îngrijire a pielii includ apă micelară, dar oamenii știu prea puține despre beneficiile și utilizările sale. În acest articol, îți vom explica ce este apa micelară și cum o poți folosi.
Ce este și cum se folosește apa micelară?

Ultima actualizare: 23 decembrie, 2020

Soluția micelară a câștigat în ultima vreme destul de multă importanță în rutinele de îngrijire a pielii. Utilizarea acesteia ca produs de curățare a pielii a crescut și este, de asemenea, un ingredient obișnuit în multe produse pentru ten. Ce este și cum se folosește apa micelară?

Succesul acestui produs cosmetic se regăsește în curățarea eficientă pe care o generează. În plus, apa micelară lasă pielea moale și fină, ceea ce este minunat! Citește mai departe pentru a descoperi mai multe detalii despre apa micelară!

Ce este soluția micelară?

Apa micelară, numită și soluție micelară, este unul dintre cele mai populare produse pentru îngrijirea și curățarea feței. Este considerată un produs dermato-cosmestic, deoarece este o formulă pe care o poți cumpăra din farmacii și este destinată pielii.

Formula sa include agenți tensioactivi ușori care generează micele. Aceasta este o formulă chimică care se bazează pe unirea moleculelor la capetele lor hidrofuge.

Micelele au funcția de a se lega de murdăria de pe suprafața pielii. Apoi, combinate cu apă, acestea îndepărtează impuritățile solubile în apă și grăsimi.

Pe lângă agenții tensioactivi, acest tip de produs conține și o varietate de componente suplimentare, cum ar fi agenții hidratanți, astringenți sau emolienți. Aceste substanțe conferă apei micelare și alte proprietăți, aceasta devenind unul dintre cele mai complexe produse cosmetice de pe piață.

Particule de apă micelară
Principiul chimic al acestui produs este formarea micelelor care se atașează la murdărie.

Care sunt utilizările sale?

Apa micelară lasă pielea moale și este foarte eficientă în îndepărtarea murdăriei, a machiajului și a grăsimilor. Aceasta ajută la curățarea porilor în timp ce tonifică pielea.

Apa micelară este un produs fără alcool și, potrivit articolelor din revista JAAD, ajută la hidratarea pielii în timp ce ameliorează iritația și inflamația. În acest fel, ne putem menține pielea moale, suplă și fină.

De obicei, industria cosmetică vinde acest tip de produs în raport cu tipul de piele pe care va fi utilizat. Există ape micelare pentru diferitele tipuri de piele, care pot fi clasificate ca normale sau eudermice, uscate sau alipice, grase, îmbătrânite, mixte sau deshidratate.

Este esențial să putem recunoaște tipul de piele pentru a alege apa micelară potrivită. Având în vedere că acest lucru nu este mereu simplu, nu este o idee rea să mergi la dermatolog pentru a afla care este compoziția ta dermică pentru a găsi produsul perfect pentru ten.

Cum se folosește apa micelară?

Igiena adecvată și îngrijirea pielii se bazează pe aplicarea diferitelor produse pe piele în rutina de zi cu zi. În mod ideal, o rutină de curățare ar trebui utilizată cel puțin de două ori pe zi.

Prima rutină ar trebui pusă în practică dimineața pentru a curăța pielea de celule descuamate în timpul nopții și de uleiul generat în timpul somnului. Rutina nocturnă de la sfârșitul zilei este o altă oportunitate de a implementa acest tip de îngrijire pentru a îndepărta machiajul și murdăria care s-a acumulat pe parcursul zilei.

Apa micelară înlocuiește toate produsele anterioare într-o rutină de îngrijire a pielii. Cu alte cuvinte, este o substanță capabilă să ofere curățare, tonificare și hidratare. Prin urmare, apa micelară reduce timpul de care ai de obicei nevoie pentru îngrijirea pielii.

În prezent, există destul de multe controverse cu privire la clătirea apei micelare după utilizare. Este recomandat să-ți clătești fața după ce ai utilizat-o, deoarece agenții de curățare pot genera iritații în contact cu pielea, conform studiilor efectuate de Dermatologic Theraphy.

5 beneficii ale utilizării zilnice

Apa micelară nu este utilă doar pentru curățarea feței. Aceasta oferă beneficii importante care ne ajută să ne protejăm pielea. Apa micelară prezintă următoarele avantaje:

  • Hidratează: Marea majoritate a apelor micelare conțin glicerină, care ajută pielea să rămână hidratată și să nu piardă apă. Conform studiilor efectuate de Archives of Dermatological Research, glicerolul are o putere higroscopică ridicată.
  • Îndepărtează murdăria și grăsimea: Prezența micelelor oferă această proprietate, deoarece are puterea de a atrage particulele de murdărie.
  • Este eficientă pentru orice tip de piele: Are un potențial agresiv foarte scăzut, care o diferențiază de săpunuri și alte loțiuni de curățare. În plus, există variante pentru fiecare tip de piele.
  • Curăță pielea: Ajută la curățarea porilor și, deoarece este un agent blând, nu provoacă niciun tip de iritație în prezența acneei. De fapt, un studiu publicat de The Journal of Dermatology concluzionează faptul că utilizarea combinată a unui produs de curățare a feței și a cremelor hidratante este sigură și eficientă.
  • Demachiază: Acest produs este foarte portabil și ușor de utilizat. Este eficient ca produs de îndepărtare a machiajului pe care îl poți folosi oricând, chiar și fără apă curentă.
Cum se folosește apa micelară
Apa micelară este portabilă, ceea ce permite curățarea fără a fi nevoie de apă curentă.

Importanța apei micelare în rutina de îngrijire a pielii

Apa micelară este unul dintre cele mai complexe produse, ținând cont de compoziția și proprietățile sale. Oferă beneficii importante pentru frumusețe, cu puține efecte adverse și scurtarea timpului necesar îngrijirii tenului.

Apa micelară este unul dintre ingredientele cheie în igiena feței datorită gamei largi de opțiuni din care poți alege. Posibilitatea ca aceasta să fie potrivită pentru tenuri diferite și chiar opuse o transformă într-un produs foarte atractiv!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Atrux-Tallau N, Romagny C, Padois K, Denis A, Haftek M, Falson F, Pirot F, Maibach HI. Effects of glycerol on human skin damaged by acute sodium lauryl sulphate treatment. Arch Dermatol Res. 2010 Aug;302(6):435-41. doi: 10.1007/s00403-009-1021-z. Epub 2009 Dec 31. PMID: 20043170.
  • Isoda K, Seki T, Inoue Y, Umeda K, Nishizaka T, Tanabe H, Takagi Y, Ishida K, Mizutani H. Efficacy of the combined use of a facial cleanser and moisturizers for the care of mild acne patients with sensitive skin. J Dermatol. 2015 Feb;42(2):181-8. doi: 10.1111/1346-8138.12720. Epub 2014 Dec 6. PMID: 25483138.
  • Draelos Z, Hornby S, Walters RM, Appa Y. Hydrophobically modified polymers can minimize skin irritation potential caused by surfactant-based cleansers. J Cosmet Dermatol. 2013 Dec;12(4):314-21. doi: 10.1111/jocd.12061. PMID: 24305430; PMCID: PMC4285286.
  • Cerezo, Beatriz Imedio. NUEVAS TENDENCIAS EN DERMOFARMACIA: EL AGUA MICELAR, ANÁLISIS DE COMPOSICIÓN Y CONSUMO. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
  • Ananthapadmanabhan KP, Moore DJ, Subramanyan K, Misra M, Meyer F. Cleansing without compromise: the impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatol Ther. 2004;17 Suppl 1:16-25. doi: 10.1111/j.1396-0296.2004.04s1002.x. PMID: 14728695.
  • Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH. Cutaneous cleansers. Skin Therapy Lett. 2003 Mar;8(3):1-4. PMID: 12858234.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.