Ce este sindromul accentului străin?
Există un număr mare de tulburări legate de vorbire, iar unele dintre ele sunt foarte frecvente. Pe de altă parte, există și forme mai rare și ciudate, cum ar fi sindromul accentului străin. Ești interesat/ă să știi ce este și ce îl provoacă? Citește mai departe pentru a afla!
Sindromul accentului străin
Aceasta este o tulburare ciudată a vorbirii. Prima referință pe care o avem despre aceasta datează din 1907. Pacientul pronunță cuvintele cu un accent diferit de cel nativ, făcând să pară că vorbești cu cineva dintr-o altă țară.
Sindromul accentului străin nu limitează doar pronunția cuvintelor, ci poate afecta și sintaxa și vocabularul. Mai mult, există rapoarte care susțin că lungimea propozițiilor este, de asemenea, afectată. În mod ciudat, în multe cazuri, accentul nou adoptat provine dintr-o țară pe care persoana respectivă nici măcar nu a vizitat-o vreodată.
Cauzele sindromului accentului străin
Mult timp, profesioniștii au asociat acest sindrom doar cu probleme neurologice. De obicei, există situații care cauzează leziuni ale creierului, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, au existat și cazuri de sindrom pe care specialiștii le-au atribuit unei origini psihiatrice sau mixte.
Cauze neurologice
Acesta este principalul factor declanșator al sindromului. Nu știm care este mecanismul exact care îl provoacă. Diverse tehnici de observare neurologică au arătat deteriorarea diferitelor zone ale creierului: zona motorie și de limbaj a emisferei dominante.
Pe lângă accidentele vasculare cerebrale, există și alte situații care pot afecta aceste zone ale creierului, printre care vrem să evidențiem următoarele:
- Leziuni la cap
- Anevrisme
- Scleroză multiplă
- Tumori cerebrale
Vezi și:
Cauze psihiatrice
În ultimii ani, s-au raportat pacienți cu sindromul accentului străin care nu prezintă semne de leziuni cerebrale. Aceștia aveau afecțiuni psihiatrice sau psihologice, demonstrând faptul că această tulburare este mai complexă decât am crezut.
În acest sens, printre principalele boli mintale asociate specialiștii menționează psihozele, tulburările de conversie, tulburarea bipolară și schizofrenia. În cazul specific al psihozei, noul accent adoptat va persista pe tot parcursul atacului. Apoi, dispare pur și simplu.
Cauze mixte
La început, pacientul are leziuni neurologice și ulterior dezvoltă o tulburare psihiatrică. Așadar, nu putem stabili o cauză specifică. Este o pierdere a identității și dezvoltarea unei noi personalități.
În acest moment, merită subliniat faptul că o variantă a sindromului este legată de dezvoltare și creștere. Există dovezi ale cazurilor în care pacienții cu această tulburare nu prezintă leziuni cerebrale sau tulburări psihologice.
Simptomele sindromului accentului străin
Acest sindrom curios se caracterizează printr-o variație a pronunției individului și este posibil ca acesta să nu observe modificarea. În astfel de cazuri, pot exista deficite segmentare și prozodice:
- Deficite segmentare: este posibil să apară o modificare mai importantă a vocalelor, deoarece pacienții tind să mărească sau să scadă timpul de pronunțare a acestora. Pe de altă parte, pot exista modificări foarte subtile ale consoanelor și erori în pronunție.
- Deficite prozodice: ne referim la o schimbare a ritmului și a intonației diferitelor cuvinte și fraze. Putem observa, de asemenea, o reducere a timpului dintre silabe și o inversare a intonației frazelor.
Diagnostic
Oamenii care suferă de acest sindrom nu observă variația dialectului. Prin urmare, constatarea este făcută de un terț. Diagnosticul oficial trebuie stabilit de un specialist. Poate fi dificil din cauza faptului că există o mulțime de tulburări similare.
Pentru a stabili un diagnostic corect, specialistul va verifica istoricul medical al persoanei, istoricul familial și expunerea sa la o limbă străină. De asemenea, trebuie să exploreze temeinic mușchii folosiți pentru vorbire, deoarece aceștia sunt adesea afectați.
În multe cazuri, pentru a căuta o leziune neurologică, pacientul va necesita un examen imagistic care să observe creierul și comportamentul acestuia. RMN-urile și tomografiile axiale sunt foarte utile.
Vezi și:
Tratament pentru sindromul accentului străin
În majoritatea cazurilor, modificările pronunției dispar de la sine după câteva zile sau săptămâni, deci nu este necesară intervenția medicală. Cu toate acestea, există cazuri de sindrom care nu dispar și pot persista ani de zile.
Specialiștii consideră această tulburare specială ca fiind o alterare motorie cu leziuni neurologice, pentru care folosesc terapii specifice. În primul rând, specialistul se concentrează pe problema neurologică sau psihologică care stă la baza tulburării.
În plus, specialiștii au demonstrat eficiența terapiilor lingvistice în sindromul accentului străin. Acestea au ajutat pacienții să-și recupereze accentele native. Un studiu efectuat la Universitatea din Malaga a demonstrat eficacitatea includerii donepezilului în tratament.
Repercusiuni asupra celor afectați
În ciuda faptului că sindromul nu reprezintă un pericol pentru viața pacienților, acesta poate avea repercusiuni psihologice și sociale uriașe din cauza dificultății de comunicare. La urma urmei, devine dificil să înțelegem ce spun acești oameni.
Cu toate acestea, este important să nu ignorăm prezența bolii. Sindromul accentului străin poate fi o indicație a unui tip de tulburare neurologică sau psihologică subiacentă. Ca atare, cel mai bine să consultăm un specialist cât mai curând posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mato Díaz R, Ricart Menéndez R, Sotomayor Álvarez M, Méndez Amador T. Síndrome del acento extranjero: presentación de caso. GENOINFO. 2018;13(1).
- Asogwa K, Nisenoff C, Okudo J. Foreign Accent Syndrome, a Rare Presentation of Schizophrenia in a 34-Year-Old African American Female: A Case Report and Literature Review. Case Reports in Psychiatry. 2016;2016:1-5.
- Reeves R, Burke R, Parker J. Characteristics of psychotic patients with foreign accent syndrome. Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences. 2007;19(1):70-76.
- Vares González E. Un nuevo caso de síndrome del acento extranjero ligado al desarrollo. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología. 2015;35(2):77-83.
- Buentello García R, Martínez Rosas A, Cisneros Franco J, Alonso Vanegas M. Síndrome del acento extranjero. Archivo de Neurociencia de México. 2011;16(3).
- Checa Moreno A, Quevedo Blasco.Revisión sistemática en el Síndrome del Acento Extranjero: intervención y terapia del lenguaje. Revista Iberoamericana de Psicología y Salud. 2017;8(1):1-8.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.