Logo image
Logo image

Ce este terapia neuronală și cum este aplicată?

3 minute
Terapia neuronală este o terapie în plină expansiune, care caută să trateze modificările sistemului electric al corpului. Aceasta își propune să rezolve probleme complexe de sănătate, cum ar fi durerea neuropatică, prin utilizarea anestezicelor locale.
Ce este terapia neuronală și cum este aplicată?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Terapia neuronală este o tehnică care a devenit din ce în ce mai populară. Scopul său principal este tratarea bolilor cauzate de tulburări ale sistemului electric al corpului. Aceste tulburări electrice sunt cunoscute sub numele de „câmpuri de interferență”.

Există câmpuri de interferență în organe, ganglioni, piele și orice altă parte a corpului. Multă vreme, acest tip de tulburare nu a fost luat în considerare sau a fost subevaluat. În prezent, acest tratament este încă un subiect deschis în medicină și cercetare.

În acest articol, îți vom explica ce este tehnica de terapie neuronală și pentru ce se folosește.

Ce este terapia neuronală?

Terapia neuronală ajută la restabilirea funcționării normale a sistemului nervos. În acest fel, încearcă să accelereze recuperarea în multe afecțiuni care nu răspund la tratamente clasice.

Sistemul nervos este un set de celule specializate care conduc semnale electrice. Acesta este însărcinat cu direcționarea și controlul multor funcții care au loc în corpul uman. În plus, sistemul nervos ajută la menținerea echilibrului între corp și mediu.

Sistemul nervos, ca orice altă parte a corpului, este vulnerabil la leziuni sau infecții. De exemplu, traumatismele sau intervențiile chirurgicale îl pot deteriora. În general, dacă există o leziune mică, sistemul nervos poate răspunde la terapia neuronală și se poate recupera.

Cu toate acestea, atunci când leziunea este prea extinsă, ea poate deteriora permanent sistemul nervos. Dacă se întâmplă acest lucru, apar o serie de simptome neplăcute, cum ar fi durerea, care nu au o origine ușor de identificat. Este posibil ca aceste simptome să nu dispară după tratamentele tradiționale.

Aici intervine terapia neuronală. Această terapie urmărește să restabilească funcționarea normală a sistemului nervos. Terapia neuronală ajută la repararea leziunilor canalelor de transmisie. Astfel, aceasta poate opri durerea.

Citește mai mult:

Ce este terapia cu aerosoli și cum se folosește?

Some figure
Durerea neuropatică poate fi tratată prin terapia neuronală.

În ce constă tehnica terapiei neuronale?

Terapia neuronală constă în injectarea de anestezic local în zonele în care ar putea exista o leziune neuronală. În mod normal, anestezicele pe care medicii le folosesc sunt procaina și lidocaina. Aceștia injectează cantități mici diluate în ser fiziologic.

În multe cazuri, există o ameliorare rapidă a durerii. Cu toate acestea, unii oameni reacționează diferit. De exemplu, unii pacienți au mult mai multă energie, dar alții care se simt foarte obosiți zile întregi.

În mod ideal, medicul va urmări evoluția pacientului timp de o lună după injectare. Este posibil ca bolnavul să aibă nevoie de mai multe injecții pentru a obține efectele dorite.

Some figure
În cadrul terapiei neuronale, medicii injectează anestezice locale.

Ce tratează terapia neuronală?

Tehnica de terapie neuronală poate fi un tratament util pentru mai multe afecțiuni, în special în cazurile de durere cronică sau inflamație (de exemplu, durerea de spate, durerea cervicală și tendinita).

În plus, terapia neuronală poate fi de mare ajutor și în afecțiuni mai complexe, cum ar fi fibromialgia. Este utilizată chiar și pentru tratarea cazurilor de boală Crohn și a anumitor tulburări de dispoziție somatizate.

Terapia neuronală, deși pare complexă, poate fi utilizată și la copii. Pentru ca medicii să facă acest lucru, părinții trebuie să își dea consimțământul. Terapia neuronală poate trata infecțiile repetitive, cum ar fi bronșita, cistita și chiar gastroenterita.

Citește și:

Terapia cu oxigen: ce este și cum se utilizează?

Ține minte

Pentru a utiliza această terapie, trebuie să ții cont de multe lucruri. În plus, un specialist ar trebui să fie cel care se ocupă de toți pașii acesteia. Prin urmare, este important să te informezi temeinic despre această opțiune de tratament.

Medicul specialist va decide dacă trebuie să utilizezi sau nu terapia neuronală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Olarte, Diana Marcela Villamizar, and Daicy Rojas de Rangel. “Eficacia de la terapia neural en pacientes con dolor cervical o lumbar, del servicio de medicina física y rehabilitación de un centro hospitalario, 2016.” Revista Colombiana de Medicina Física y Rehabilitación 27.1 (2017): 25-37.
  • De La Torre, Faneth Toscano, and Laura Bibiana Pinilla Bonilla. “Los principios de la terapia neural desde los fundamentos del nervismo hasta la neurociencia actual.” Revista Salud UIS 44.2 (2012).
  • Vinyes, David. “Terapia Neural.” Rev Cubana Ortop Traumatol 9.3 (2005).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.