Ce este testul GGT și ce înseamnă modificările?
 

Ce este testul GGT și ce înseamnă modificările?

Testul GGT constă în măsurarea enzimei gamma glutamil transpeptidază din sânge pentru a vedea dacă există leziuni ale țesutului hepatic sau ale căilor biliare.
Ce este testul GGT și ce înseamnă modificările?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 30 martie, 2023

Testul GGT sau testul gamma-glutamil transpeptidază este utilizat pentru a diagnostica problemele hepatice. Constă în măsurarea concentrației enzimei gama-glutamil transpeptidază în sânge. Nivelul acesteia tinde să se modifice atunci când ficatul sau căile biliare au un anumit tip de leziune.

Testul GGT este un parametru nespecific, deoarece este crescut și în anumite boli osoase sau la alcoolici. În ciuda nespecificității sale, permite detectarea precoce a multor patologii. În plus, este un test simplu și accesibil. Cum se realizează?

Ce este testul GGT?

Testul GGT constă în măsurarea nivelului enzimei gamma glutamil transpeptidază în sânge. După cum explică Kids Health, această enzimă este produsă în diferite părți ale corpului, dar preponderent în ficat și vezica biliară.

În sânge și în alte organe, nivelurile sunt de obicei minime. Prin urmare, atunci când se observă o concentrație mare, este posibil să existe o boală. Testul GGT anormal indică faptul că enzima se scurge din ficat în sânge.

Ficatul sau căile biliare prezintă leziuni. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că nivelul este variabil. De exemplu, la bebeluși, este mai mare imediat după naștere. Cu cât concentrația în sânge este mai mare, cu atât este mai importantă afectarea ficatului.

Când este necesar testul GGT?

Simptome de icter
Creșterea transaminazelor din sânge, împreună cu alte manifestări clinice, ajută la diagnosticarea bolilor hepatice.

Testul GGT ajută la detectarea bolilor hepatice. De asemenea, servește la diagnosticarea acelor patologii care afectează vezica biliară și căile biliare. De fapt, este utilizat în mod specific pentru a descoperi daunele apărute ca urmare a consumului de substanțe toxice sau droguri.

Testul este indicat atunci când apar simptome caracteristice anumitor patologii. Un exemplu este icterul, adică pigmentarea gălbuie a pielii și a membranelor mucoase. Este produs de acumularea de bilirubină, care nu poate fi eliminată de ficat.

Alte simptome care pot duce la efectuarea acestui test sunt următoarele:

  • Urină închisă la culoare
  • Scaune foarte clare (acolie)
  • Greață și vărsături
  • Durere abdominală

Afectarea ficatului sau a căilor biliare

Testul GGT poate detecta leziunile ficatului sau ale căilor biliare. Nivelurile de gamma glutamil transpeptidază sunt primele care cresc dacă există un blocaj în această zonă.

Din acest motiv, este considerat unul dintre cele mai sensibile teste legate de patologiile căilor biliare. Face parte din așa-numitul panou hepatic, ce reunește diverse teste care măsoară cele mai importante enzime hepatice (transaminaze).

Cele mai relevante transaminaze, pe lângă GGT, sunt alanina aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST). De asemenea, în aceste analize sunt incluse și fosfataza alcalină și bilirubina. Fiecare dintre ele tinde să crească mai mult în anumite boli.

Ca și în cazul testului GGT, acești parametri sunt nespecifici. Cel mai important lucru este că, dacă fosfataza este mare, poate fi din cauza unei probleme osoase sau biliare. În acest caz, dacă testul GGT este normal, este posibil să existe o deteriorare în sistemul osos.

Testul GGT și abuzul de alcool pe termen lung

Persoanele care consumă alcool în mod regulat tind să aibă un test GGT anormal. Nivelul enzimei crește. Prin urmare, testul GGT este un test care ajută la depistarea persoanelor care abuzează de alcool.

Cum se realizează?

Testul GGT este foarte ușor de efectuat. Potrivit unei publicații de la Spitalul San Diego, nu este necesară o pregătire prealabilă. În ciuda acestui fapt, este indicat ca pacientul să postească cel puțin 8 ore înainte de test.

Medicul poate oferi indicații specifice. De exemplu, vi se poate cere să evitați anumite medicamente sau alcoolul înainte de test. Acest test se efectuează prin obținerea unei probe de sânge venos. Prin urmare, purtarea unui tricou facilitează prelevarea probei.

Suprafața pielii se curăță cu un antiseptic. Pentru a facilita găsirea venei, în jurul brațului este plasată o bandă elastică. Se introduce acul. De obicei, proba este obținută din interiorul cotului. Sângele este colectat într-un flacon pentru a fi transportat la laborator. Banda elastică este îndepărtată de pe braț. Zona de puncție este presată și acul este îndepărtat.

Obținerea rezultatelor și riscurile

Sângele este dus la laborator și procesat. Rezultatele se obțin rapid, în doar câteva ore. Dacă se observă modificări, vor fi necesare mai multe teste.

În general, este o procedură simplă, sigură și practică. La fel ca în cazul oricărui test de sânge, pot apărea unele probleme. De exemplu, poate exista o vânătaie mică în zona puncției.

Pacienții pot fi amețiți și pot leșina în timpul obținerii sângelui. În mod similar, poate exista durere în zona în care a fost introdus acul. Totuși, acestea sunt efecte secundare autolimitate și minore.

Ce înseamnă rezultatele?

Medic ce recomandă testul GGT
Testele de laborator trebuie revizuite și interpretate de către medicul primar.

Enzima gamma glutamil transpeptidază are concentrații foarte scăzute în sânge. De obicei, este între 0 și 30 de unități internaționale pe litru (UI/L). După cum am văzut, rezultatele se obțin în câteva ore.

După cum arată Lab Test Online, testul poate fi anormal dacă nivelul de GGT este ridicat. Concentrația mare indică faptul că există o afecțiune hepatică sau biliară.

În plus, cu cât concentrația este mai mare, cu atât deteriorarea este mai gravă. De exemplu, această situație apare în boli precum hepatita și ciroza. Această creștere poate fi observată și în alte patologii. Unele dintre ele sunt următoarele:

  • Sindromul metabolic
  • Pancreatita
  • Diabetul
  • Insuficiența cardiacă
  • Abuzul de toxine sau medicamente

Testul GGT normal exclude aproape sigur bolile hepatice. Problema principală este că, întrucât este nespecific, vor fi necesare teste suplimentare.

Puteți chiar să alegeți să repetați testul, deoarece creșterea acestei enzime poate fi tranzitorie: de exemplu, atunci când consumați alcool.

Ce să rețineți despre testul GGT

Testul GGT este un test de sânge care măsoară nivelul enzimei gamma glutamil transpeptidază. Aceasta este produsă în principal în ficat și vezica biliară. În sânge, din punct de vedere fiziologic, nivelul este aproape nedetectabil. Atunci când concentrația crește, există leziuni ale organelor menționate. Cu toate acestea, este un test foarte nespecific. De obicei, necesită teste suplimentare pentru a găsi cauza și un anumit diagnostic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.