Hepatita la copii: cauze și simptome - Doza de Sănătate
 

Hepatita la copii: cauze și simptome

Hepatita la copii se poate manifesta prin febră, dureri de burtă și scădere în greutate. Acestea sunt simptome nespecifice, care fac ca boala să fie dificil de detectat în stadiile incipiente.
Hepatita la copii: cauze și simptome
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Hepatita la copii, ca și la adulți, constă într-o inflamație a ficatului. Ficatul este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului și acționează ca un sistem de purificare a corpului de toxine.

De asemenea, produce mai multe substanțe esențiale pentru viață, cum ar fi factorii de coagulare și este implicat în procesul de digestie. Problema este că, atunci când se inflamează, ficatul nu poate funcționa corect.

Deși incidența hepatitei la copii a scăzut datorită vaccinurilor împotriva anumitor viruși, este o problemă majoră de sănătate. Este o infecție care poate trece neobservată, dar, la un moment dat în viață, duce la complicații.

Majoritatea hepatitelor sunt cauzate de viruși care au afinitate pentru ficat. În acest articol, îți vom explica ce este hepatita la copii și care sunt cele mai frecvente cauze ale acesteia.

Ce cauzează hepatita la copii?

După cum am menționat deja, hepatita la copii este cauzată aproape exclusiv de viruși. Sunt grupați într-o familie numită viruși ai hepatitei. Cei mai importanți sunt virușii hepatitei A, B și C, deși există și alții, cum ar fi virușii hepatitei D și E, care sunt mai puțin frecvenți.

Cea mai frecventă cauză a hepatitei la copii este virusul hepatitei A (HAV). Boala pe care o produce este benignă și autolimitată. În Spania, de exemplu, aceasta afectează aproape 5% dintre copii. Acest virus se răspândește pe calea fecal-orală. De exemplu, atunci când nu ne spălăm corect pe mâini după ce folosim baia, ne putem îmbolnăvi.

Majoritatea cazurilor apar în locuri în care nu există condiții igienice bune. Atunci când consumăm apă care nu este tratată și purificată corespunzător, aceasta poate conține urme de fecale care transportă virusul.

Hepatita la copii din cauza HAV trece adesea neobservată, deoarece manifestările clinice nu sunt foarte grave. Uneori, apar focare epidemice sau există un nivel ridicat de infecție în rândul membrilor aceleiași familii.

Medic care tratează hepatita la copii
Există vaccinuri pentru unele tipuri de hepatită, dar nu pentru toate.

Virusul hepatitei B

Virusul hepatitei B (VHB) este mai grav, nu din cauza faptului că infecția produce inițial simptome mai pronunțate, ci pentru că tinde să devină cronică. Acest virus se răspândește în principal deoarece mama, în timpul sarcinii sau al nașterii, îl transmite bebelușului.

Există, de asemenea, multe cazuri în care virusul se răspândește în timpul adolescenței. Acest lucru se poate întâmpla la adolescenții care sunt dependenți de droguri injectabile precum heroina. Poate fi transmis și la efectuarea de tatuaje sau piercing-uri fără măsuri de igienă adecvate.

Virusul hepatitei C

În zilele noastre, hepatita la copii nu apare prea des din cauza virusului hepatitei C (VHC), deoarece măsurile de siguranță s-au îmbunătățit semnificativ. Acest virus se transmite și parenteral, iar marea majoritate a cazurilor provin de la mame infectate. Chiar și în această situație, este mai puțin probabil ca cei mici să fie infectați.

Cu toate acestea, hepatita virală C tinde să devină cronică. De fapt, aproape 75% din cazurile de infecție progresează în cele din urmă către ciroză hepatică sau cancer hepatic. Prin urmare, este esențial ca boala să fie prevenită și tratată.

Tratament pentru hepatita la copii
Hepatita B este o formă mai gravă a bolii și tinde să devină cronică.

Care sunt simptomele hepatitei la copii?

După cum am menționat deja, hepatita la copii poate trece neobservată. Simptomele sale sunt destul de nespecifice și, în unele cazuri, ușoare. De exemplu, se poate manifesta sub forma unei senzații de oboseală și stări generale de rău.

În unele cazuri, copiii suferă de icter. Pielea și ochii lor capătă o culoare gălbuie. De asemenea, pot exista:

  • Febră: nu este mare în hepatita A, dar este ridicată la debutul hepatitei B
  • Vărsături
  • Dureri de burtă: în special în zona ficatului
  • Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate

Copiii trebuie să respecte programul de vaccinare, care îi poate proteja împotriva anumitor tipuri de hepatită. De asemenea, dacă există semne de avertizare, este esențial să mergi la medic și să-i ceri să efectueze toate testele necesare pentru a monitoriza copilul sau pentru a-l trata în caz de infecție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.