Tratamentul oreionului și importanța vaccinării - Doza de Sănătate
 

Tratamentul oreionului și importanța vaccinării

Cel mai bun mod de prevenire a oreionului este, fără îndoială, vaccinul MMR. Acest vaccin combină dozele pentru a preveni rujeola, oreionul și rubeola. În acest articol, vei afla totul despre oreion.
Tratamentul oreionului și importanța vaccinării

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oreionul sau parotita este o boală contagioasă care poate fi acută sau cronică. Afectează una sau ambele glande parotide, responsabile de producerea salivei. Aceste glande sunt situate în spatele ramurilor ascendente ale maxilarului. În acest articol interesant, vei afla totul despre tratamentul oreionului și importanța vaccinării.

Un virus din familia Paramyxoviridae cauzează această boală. Deși este frecvent întâlnit la copii și adolescenți, poate infecta și adulții sensibili. În plus, oreionul poate afecta și alte glande din corp, sistemul nervos și testiculele.

Înainte de apariția vaccinului universal, oreionul era o boală endemică în întreaga lume. A afectat majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani. De când a fost inventat vaccinul, incidența a scăzut brusc. De fapt, acum există doar focare ocazionale în America Latină. Când vine vorba de contractarea oreionului, infectarea are loc cu 2 zile înainte ca parotidele să se inflameze. Vindecarea durează 7 până la 9 zile.

Deoarece este un virus respirator, transmisia are loc prin picături pe care o persoană infectată le eliberează atunci când strănută, tușește sau vorbește.

Totul despre oreion: simptomele pe care le provoacă

Tratamentul oreionului la copii

Anumite persoane infectate cu virusul oreionului au semne sau simptome foarte ușoare sau nu prezintă deloc probleme. Semnele și simptomele apar la aproximativ 2 până la 3 săptămâni după expunerea la virus.

Principalul simptom al oreionului este inflamația glandelor salivare, care duce la umflarea obrajilor. Pe lângă această inflamație caracteristică, pacienții pot prezenta și:

  • Durere la nivelul glandelor salivare umflate pe una sau ambele părți ale feței
  • Durere la mestecat sau înghițit
  • Febră
  • Cefalee și dureri musculare
  • Slăbiciune și oboseală
  • Pierderea poftei de mâncare

Complicații

Oreionul provoacă rareori complicații. Cu toate acestea, iată câteva dintre posibilități:

  • Pierderea auzului
  • Avorturi spontane la femeile gravide
  • Anomalii ale bătăilor inimii

Deși nu sunt foarte frecvente, complicațiile pot fi grave. Cele mai multe implică inflamația unei părți a corpului.

În afară de glandele salivare, aproximativ o treime dintre bărbații cu oreion dezvoltă inflamații ale unuia sau ale ambelor testicule. Această complicație este cunoscută sub numele de orhită. Deși această complicație ar putea provoca sterilitate, acest lucru este rar.

O altă complicație pe care oreionul ar putea-o provoca la fete și femei este inflamația ovarelor, deși este mai puțin frecventă.

În rare ocazii, sistemul nervos central poate să se inflameze. Acest lucru poate duce la meningită sau encefalită dacă creierul este deteriorat.

Cum să previi oreionul

Copil care are nevoie de tratamentul oreionului

Cel mai bun mod de a preveni oreionul este, fără îndoială, vaccinul MMR. Acest vaccin previne rujeola, oreionul și rubeola. Oferă protecție individuală și colectivă.

Vaccinul MMR face parte din programul de vaccinare al copiilor. Copiii primesc două doze, una la 12 luni și alta la vârsta de 3 ani. Din păcate, vaccinurile nu sunt 100% eficiente. Prin urmare, pot apărea și cazuri izolate.

De fapt, merită menționat faptul că a existat un focar de oreion în 2019, deoarece, deși vaccinul este 95% eficient, a existat o problemă cu anumite doze de MMR. Cei vaccinați din 1995 până în 1998 și între 1985 și 1988 au o protecție semnificativ mai mică.

Tratamentul oreionului

Deoarece este o infecție virală, tratamentul oreionului se concentrează pe reducerea simptomelor (tratamentul este simptomatic). Se bazează pe administrarea de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), pe lângă odihnă.

Profesioniștii din domeniul medical nu prescriu antibiotice pentru această afecțiune, deoarece acestea sunt eficiente numai împotriva infecțiilor bacteriene, nu și a celor virale. Odată ce apare un focar, trebuie examinat fiecare caz. Dacă există îndoieli, vaccinul trebuie administrat din nou.

Dieta este un alt factor important ce trebuie luat în considerare. Capacitatea pacientului de a mânca va depinde de starea sa. Mulți oameni recurg la diete cu alimente moi. Dacă pacientul poate mânca, nu trebuie să-și restricționeze dieta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gentile, A., Bakir, J., Firpo, V., Caruso, M., Lución, M. F., Abate, H., … Debbag, R. (2011). Coberturas de vacunación en niños menores o igual a 24 meses y percepción de enfermedades. Revista Hospital de Niños.
  • Segura Benedicto, A. (2012). La supuesta asociación entre la vacuna triple vírica y el autismo y el rechazo a la vacunación. Gaceta Sanitaria. https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2011.11.018
  • Fernández Codina, A., Aranda Fernández, S., & Sampedro Jiménez, F. (2015). Parotiditis aguda. Emergencias.
  • Nazar M., G., Iñiguez O., F., Der M., C., Méndez R., C., García B., C., Arce V., J., … Talesnik G., E. (2009). Parotiditis aguda recurrente en el niño. Revista Chilena de Pediatría. https://doi.org/10.4067/s0370-41062001000500007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.