Logo image
Logo image

Ce este tocofobia și de ce este important să o depășim?

3 minute
Miturile despre sarcină și naștere din cultura populară pot influența apariția tocofobiei. În ce constă această tulburare?
Ce este tocofobia și de ce este important să o depășim?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tocofobia este o frică extremă și irațională de sarcină și naștere ce afectează aproximativ 14% dintre femei. Poate apărea și la cele care doresc să aibă copii, ceea ce are consecințe asupra calității vieții.

În preajma sarcinii, este normal să existe niște temeri. Dar, când acestea ajung la un nivel extrem, pot crea anxietate și atacuri de panică.

Ce este tocofobia?

Tocofobia este definită ca o tulburare în care există o frică exagerată și nefondată de sarcină și naștere. Cuvântul provine din termenii grecești „tokos” (naștere) și „phobos” (frică).

Potrivit unui studiu publicat în revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, această tulburare a apărut tot mai des după anul 2000.

Femeile cu această tulburare devin adesea obsedate de metodele de contracepție. Evită să facă sex de teamă să nu rămână însărcinate. Dacă rămân însărcinate, se gândesc la avort sau solicită o naștere prin cezariană în loc de una vaginală.

Frica este concentrată pe un anumit obiect sau aspect sau poate fi generală. Uneori, există teama de durerea provocată de contracții, de trecerea bebelușului prin canalul vaginal, de instrumentele folosite, de responsabilitatea de a avea un copil sau toate împreună.

Citiți și: Ce este condiționarea operantă și cum funcționează?

Some figure

Tipuri de tocofobie

Există două tipuri de tocofobie.

Tocofobie primară

Este cea care afectează femeile care nu au fost niciodată însărcinate. În acest caz, temerile sunt:

Tocofobie secundară

Apare la femeile care au născut deja înainte. Acestea au avut o sarcină sau o naștere traumatizantă și acest lucru le provoacă o teamă extremă de posibilitatea de a deveni din nou mame. Fobia apare adesea în urma unei practici obstetricale traumatizante sau depresiei postpartum severe.

Simptome

Tocofobia este o fobie specifică și corespunde unei forme de tulburare de anxietate. Caracteristica sa principală este o teamă intensă și irațională care nu poate fi depășită sau raționalizată.

Acest lucru generează comportamente de evitare, cum ar obsesia pentru contraceptive sau teama de a face sex. De asemenea, activează anxietatea în situațiile asociate cu sarcina și nașterea. Adesea dă naștere la coșmaruri, atacuri de panică și simptome similare.

În cele mai grave cazuri, femeile se privează complet de relații sexuale din cauza fricii. Dacă rămân însărcinate, solicită o cezariană sau dezvoltă o legătură problematică cu bebelușii.

Cauzele tocofobiei

Femeile cu tocofobie și-au format o imagine dramatică despre ceea ce reprezintă sarcina și nașterea pentru că au fost martorele unor situații dificile asociate cu acestea.

În unele cazuri, există o tulburare de anxietate anterioară. Acest lucru ar putea fi declanșat de abuzul sexual în timpul copilăriei sau de vaginism sau dispareunie, care provoacă dureri în timpul actului sexual.

În cazul tocofobiei secundare, experiențele traumatice anterioare nu au fost depășite. Prin urmare, această tulburare este o manifestare a stresului post-traumatic. În astfel de cazuri, există o fixare a fricii, chiar dacă circumstanțele sunt diferite.

Cum se tratează frica de sarcină și naștere?

Contactați surse de încredere, cum ar fi un medic sau o moașă și discutați despre această teamă.

Terapia cognitiv-comportamentală este o modalitate foarte eficientă de a trata fobiile. De asemenea, puteți să consultați un psiholog perinatal. Acesta este un profesionist pregătit să ofere sprijin în timp util în aceste cazuri.

Practicile de meditație sunt adesea o modalitate eficientă de a reduce anxietatea. Dacă o femeie nu a avut copii și nu plănuiește să-i aibă din cauza fricii de sarcină sau naștere, ideal este ca ea să meargă la psihoterapie pentru a explora ce se află în spatele acelei frici extreme și a o trata.

Citiți și: Care sunt simptomele agorafobiei?

Some figure

Recomandări finale

Este foarte important să existe o atitudine înțelegătoare față de femeia care suferă de tocofobie. Deși în tocofobie există o teamă exagerată, femeia nu se simte așa în mod deliberat. Fenomenul este incontrolabil pentru persoana afectată. Presiunea sau acuzațiile nu ajută la depășirea problemei, ci mai mult o agravează.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • O’Conell Et. Al., M. O. (2017, 30 marzo). Worldwide prevalence of tocophobia in pregnant women: systematic review and meta-analysis. Obstetrics and Gynaecology. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/aogs.13138.
  • Pérez-Acosta, A. M., & González, A. P. (2010). Conducta de evitación: adquisición y extinción. Artículos en PDF disponibles desde 1994 hasta 2013. A partir de 2014 visítenos en www. elsevier. es/sumapsicol, 5(2), 207-231.
  • Ward, M. R., & Hofberg, K. (2004). Temor al parto, tocofobia y salud mental en las madres: interfase obstetricopsiquiátrica. Clínicas obstétricas y ginecológicas, (3), 501-509.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.