Ce este urechea conopidă și de ce apare?
Practicarea exercițiilor fizice este o activitate care ajută la menținerea sănătății corpului. Cu toate acestea, sportivii pot avea diferite leziuni. Urechea conopidă este una dintre cele mai frecvente leziuni în sporturile de contact.
Termenul medical pentru această afecțiune este hematom auris. Este o deformare ireversibilă a urechii rezultată în urma traumelor severe sau loviturilor repetate. Această anomalie este frecventă la persoanele care pasionate de rugby, lupte sau arte marțiale mixte.
Urechea conopidă este mai răspândită la bărbați decât la femei. Studiile au arătat că până la 84% dintre bărbații luptători au această anomalie. Deși este ireversibilă, există diverse tratamente capabile să amelioreze problema.
Principalele simptome ale urechii conopidă
Modificarea anatomică a urechii va fi evidentă din primul moment în care apare. Va fi necesară doar o observație directă pentru a confirma existența acesteia. Urechea va avea o formă anormală, mărită, pliată, cu curbe neregulate asemănătoare cu aspectul unei conopide. Simptomatologia prezentă în primele minute nu diferă de cea raportată de un pacient cu traume în orice parte a corpului. În acest sens, oamenii pot prezenta următoarele schimbări în zonă:
- Durere intensă
- Roșeață
- Umflătură
- Creșterea volumului
- Senzație de căldură la atingere
Care sunt complicațiile ce apar dacă urechea conopidă nu este tratată?
Principala complicație este estetică, deoarece afecțiunea este capabilă să producă o deformare completă a urechii în cazurile extreme. În plus, studiile au arătat că această afecțiune are capacitatea de a obstrucționa canalul auditiv extern și de a provoca probleme de auz.
Pe de altă parte, există dovezi care leagă urechea conopidă de surditate. În plus, pacienții cu deformări sunt mai predispuși să dezvolte infecții ale urechii decât cei fără acestea.
Mulți ani s-a crezut că patologia este asociată cu demența. Cu toate acestea, s-a ajuns la concluzia că simptomele neurologice dezvoltate au fost rezultatul unor lovituri constante la cap. Alte complicații frecvente la pacienții cu ureche conopidă includ următoarele:
- Cefalee bruscă
- Vedere încețoșată
- Percepția unor zgomote ciudate
De ce apare urechea conopidă?
După cum am menționat deja, această deformare apare din cauza unei lovituri puternice sau traume repetate la nivelul urechii. Această acțiune va genera formarea unui hematom, care va desprinde cartilajul auricular de pericondru, țesut care îi asigură substanțele nutritive necesare.
Este important să ne amintim că urechea conține cartilaj, deci nu are aport direct de sânge. Primește substanțele nutritive prin pericondru, un țesut conjunctiv atașat, care conține o cantitate mare de sânge.
Cartilajul auricular nu va putea primi substanțele nutritive necesare întreținerii ca urmare a separării, iar celulele care îl compun vor muri. Acest lucru va face ca hematomul produs să se plieze și va exista o producție excesivă de țesut conjunctiv fibros. Atât plierea hematomului, cât și proliferarea țesutului cicatricial sunt factorii care dau configurația anormală urechii externe.
Tratamente disponibile pentru urechea conopidă
Intervenția medicală în timp util este capabilă să prevină moartea cartilajului și să îmbunătățească aspectul fizic al urechii. În acest sens, este recomandat să aplici gheață pe zonă pentru a încerca să reduci sângerarea și să eviți apariția unei vânătăi mari.
Specialistul poate încerca să dreneze sângele localizat printr-o incizie. Aspirarea cu seringa s-a dovedit a fi insuficientă. Odată ce sângele este drenat, medicul va trece la îmbinarea țesuturilor prin cusături.
Medicul curant va recomanda aplicarea unei presiuni constante pe urechea afectată pentru a preveni apariția unei alte vânătăi. În plus, urechea este o zonă predispusă la infecții, iar specialistul poate recomanda utilizarea antibioticelor.
Aceasta este o deformare care poate reapărea la mulți pacienți, motiv pentru care partea afectată trebuie verificată frecvent.
Chirurgie corectivă
Urechea conopidă poate fi tratată printr-o procedură chirurgicală numită otoplastie, care va încerca să îmbunătățească aspectul fizic al urechii. Este important să reții că nu va reveni la normal, ci doar va avea un aspect mai plăcut.
Procedura constă în expunerea cartilajului auricular în partea posterioară. Odată expus, specialistul va trece la eliminarea unor porțiuni din acesta, în căutarea unei configurații anatomice.
Este o intervenție chirurgicală rapidă care nu are complicații majore. Cu toate acestea, poate fi necesară aplicarea anesteziei generale. Timpul de recuperare nu depășește 6 săptămâni.
Prevenirea urechii conopidă și recomandări
Asistența medicală imediată este cel mai bun mecanism de prevenție; prin drenarea hematomului în primele minute este posibil să se evite apariția urechii conopidă.
Multe sporturi au impus utilizarea căștilor, care previn loviturile la urechi și leziunile capului. Este important ca dispozitivul de protecție utilizat să aibă dimensiunea corectă și să acopere urechile pentru a garanta o eficacitate maximă. În cazul copiilor care practică sporturi de contact, este important ca antrenorii să știe ce să facă atunci când apare leziunea.
O recomandare importantă este evitarea consumului de anticoagulante înainte de a practica sporturi de contact. Aceste medicamente sunt capabile să favorizeze sângerarea, producând un hematom mai mare. Această acțiune trebuie recomandată întotdeauna de medic.
O vătămare permanentă care este un simbol al mândriei
În ciuda provocării unei deformări totale, urechea conopidă este purtată cu mândrie de mulți luptători de arte marțiale mixte. Este considerată un semn de respect și o dovadă a angajamentului față de sport.
Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de faptul că este o vătămare a unei părți a corpului care nu trebuie subestimată. Această deformare poate duce la probleme de auz. Intervenția chirurgicală corectivă nu trebuie exclusă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Manninen IK, Blomgren K, Elokiuru R, Lehto M, Mäkinen LK, Klockars T. Cauliflower ear among Finnish high-level male wrestlers and judokas is prevalent and symptomatic deformity. Scand J Med Sci Sports. 2019; 29(12): 1952-1956.
- Butt WE. Auricular haematoma–treatment options. Aust N Z J Surg. 1987 Jun;57(6):391-2.
- Patel BC, Skidmore K, Hutchison J, Hatcher JD. Cauliflower Ear. 2020 Sep 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
- Noormohammadpour P, Rostami M, Nourian R, et al. Association Between Hearing Loss And Cauliflower Ear in Wrestlers, a Case Control Study Employing Hearing Tests. Asian J Sports Med. 2015;6(2):e25786.
- Ingvaldsen CA, Tønseth KA. Auricular haematoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 Jan 24;137(2):105-107.
- Gooch MD. Preventing Cauliflower Ear. Adv Emerg Nurs J. 2020 Jul/Sep;42(3):204-209.