Simptomele timpurii ale sclerozei multiple - Doza de Sănătate
 

Simptomele timpurii ale sclerozei multiple

Semnele timpurii ale sclerozei multiple includ tulburări oculare, oboseală și slăbiciune. Ce alte semne ne ajută să o recunoaștem? Află totul despre ele în acest articol!
Simptomele timpurii ale sclerozei multiple

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Scleroza multiplă este o boală autoimună complexă și eterogenă. Afectează sistemul nervos central, care include creierul și măduva spinării. Unii oameni de știință o numesc boala cu o mie de fețe. Mai jos, vom analiza simptomele timpurii ale sclerozei multiple.

Aproximativ 2,5 milioane de oameni suferă de această boală în întreaga lume. Deși cauza este necunoscută, cercetătorii cred că există o componentă genetică importantă. În plus, boala afectează mai multe femei decât bărbați, în special pe cele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.

Adevărul este că simptomele acestei boli variază în funcție de gravitatea și localizarea leziunii nervoase. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica cele mai frecvente simptome timpurii ale sclerozei multiple și celelalte caracteristici principale ale acesteia.

De ce apare scleroza multiplă?

După cum am menționat deja, scleroza multiplă este o boală cronică și degenerativă. Ceea ce se întâmplă este faptul că sistemul imunitar scapă de sub control și începe să atace țesuturile din sistemul nervos central. Mai exact, atacă o substanță numită mielină.

Mielina este o substanță care acoperă fibrele nervoase și ajută la transmiterea impulsurilor nervoase. Când sistemul imunitar o atacă și o deteriorează, nervii nu mai pot transmite aceste impulsuri.

În acest fel, boala poate afecta toate senzațiile și funcțiile motorii, în funcție de nervul lezat. Scleroza multiplă are manifestări recurente. Cu alte cuvinte, există perioade cu simptome și altele în care boala remite parțial.

Deși cauza acestei boli este într-adevăr necunoscută, cunoaștem anumiți factori de risc pentru dezvoltarea acesteia. De exemplu, femeile sunt de aproape trei ori mai expuse riscului de a suferi de aceasta. Același lucru este valabil dacă există cazuri de scleroză în familie.

Medic ce prezintă simptomele timpurii ale sclerozei multiple

Care sunt simptomele timpurii ale sclerozei multiple?

Adevărul este că simptomele sclerozei multiple variază foarte mult de la o persoană la alta. De fapt, același pacient poate avea simptome diferite de-a lungul anilor, în funcție de locul în care este leziunea. În primul rând, vom menționa câteva dintre primele semne ale sclerozei multiple:

  • La debutul acestei boli, există probleme de vedere. Boala afectează progresiv vederea, debutând cu vedere încețoșată sau dublă și terminându-se cu pierderea totală a vederii.
  • Oboseala și slăbiciunea sunt, de asemenea, foarte frecvente, în special la nivelul extremităților sau pe o parte a corpului. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 80% dintre persoanele cu scleroză multiplă.
  • Senzație de amorțeală în zone precum degetele, fața sau picioarele. La unii oameni, apare semnul lui Lhermitte. Medicii se referă la acesta ca la o senzație electrică la nivelul gâtului.

Semne timpurii ale sclerozei multiple: Ce alte funcții sunt afectate?

În multe cazuri, scleroza multiplă provoacă probleme de echilibru și o lipsă de coordonare. De exemplu, poate afecta modul în care mergi. În același mod, poate afecta funcția sexuală și poate crea probleme la urinare sau defecare.

Scleroza multiplă este o boală complexă care poate provoca multe probleme emoționale. De asemenea, poate afecta memoria, concentrarea, atenția și chiar limbajul.

Cum este diagnosticată scleroza multiplă?

Din păcate, nu există un test specific pentru diagnosticarea acestei boli. Pentru a face acest lucru, este important să acorzi atenție tuturor simptomelor și să excluzi alte cauze.

În mod normal, detectarea bolii are loc printr-un test de sânge sau prin analizarea coloanei vertebrale. Medicii extrag lichid din coloana vertebrală pentru a verifica dacă există ceva în neregulă. În plus, această analiză le permite medicilor să excludă infecțiile și alte boli.

RMN-ul relevă locul leziunilor cauzate de scleroza multiplă. În orice caz, trebuie să reții faptul că, dacă ai oricare dintre semnele timpurii ale sclerozei multiple, trebuie să consulți un medic specialist pentru a obține un diagnostic corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.