Tratamente noi pentru scleroza multiplă - Doza de Sănătate
 

Tratamente noi pentru scleroza multiplă

Deoarece mulți oameni nu știu prea multe despre bolile autoimune, în acest articol vom analiza noile opțiuni de tratament pentru scleroza multiplă.
Tratamente noi pentru scleroza multiplă
Maria Marin Garcia

Scris și verificat de asistenta Maria Marin Garcia.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Scleroza multiplă este o afecțiune gravă, cronică, imprevizibilă și invalidantă fizic. Poate varia de la relativ ușoară la severă. De aceea, este atât de important să apară tratamente noi și inovatoare pentru scleroza multiplă.

În această afecțiune, există o modificare sau o lipsă de reglare a sistemului imunitar. Boala afectează sistemul nervos central (SNC). Cu alte cuvinte, face ca organismul să-și distrugă propriile celule. De asemenea, afectează conexiunile creierului cu restul corpului.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă înseamnă „întărire sau cicatrizare multiplă”. Aceasta înseamnă că există o întărire, inflamație și distrugere a unor părți importante ale celulelor. În plus, boala afectează mai ales diferite părți ale creierului.

În creier, există o zonă numită substanță albă. Aceasta este alcătuită din fibre de neuroni înfășurate în mielină. Neuronii sunt celule ale creierului, iar mielina transmite mesaje în creier. Substanța albă se inflamează și mielina se deteriorează. În consecință, funcționează mai greu sau nu mai trimite mesaje în creier, măduva spinării și restul corpului.

Simptomele de scleroză multiplă apar între 20 și 40 de ani. Cu toate acestea, diagnosticul este adesea întârziat, deoarece nu există un test specific pentru această boală.

Există factori de risc pentru dezvoltarea bolii, cum ar fi:

Femeie care are dureri de cap

Tratamente noi pentru scleroza multiplă

În principal, obiectivele tratamentului sclerozei multiple sunt încetinirea progresului acesteia și gestionarea simptomelor. Prin urmare, principalele scopuri ale tratamentului sunt:

  • Încetinirea deteriorării creierului
  • Ameliorarea handicapului pe care boala îl provoacă
  • Reducerea numărului de celule afectate
  • Îmbunătățirea conexiunilor creier – corp
  • Scăderea intensității durerii
  • Acordarea de sprijin și ajutor psihologic
  • Îmbunătățirea calității vieții

Înainte de a analiza noile tratamente, trebuie să știm ce opțiuni elementare ameliorează această boală invalidantă care afectează atât de mulți oameni din întreaga lume. Din fericire, deși uneori nu ajută la eliminarea bolii, există diferite forme de tratament pentru scleroză multiplă, cum ar fi:

Tratamentul simptomatic

Acesta are ca scop îmbunătățirea calității vieții, precum și reducerea simptomelor bolii și dizabilității. Există diferite moduri de a trata simptomele de scleroză multiplă. De exemplu:

  • Reabilitare pasivă: Aceasta este efectuată de terapeuți fizici profesioniști.
  • Reabilitare activă: Aceasta este efectuată de pacienții înșiși.
  • Terapii prin injectare: Acestea îmbunătățesc activitatea mușchilor specifici.
  • Tratament farmacologic: De exemplu, poți utiliza corticosteroizi care reduc inflamația.
  • Chirurgie ortopedică: Aceasta îmbunătățește funcționarea tendoanelor, a oaselor și a mușchilor care și-au pierdut mobilitatea.
  • Chirurgia creierului: Aceasta poate ajuta la tratarea fibrelor nervoase inflamate sau întărite.
Tratamente noi pentru scleroza multiplă

Tratamentul acut

Atunci când există un focar și persoana în cauză suferă, se utilizează un tratament simptomatic mai cuprinzător și mai intens. În general, acest lucru se întâmplă într-un timp relativ scurt.

Tratamente noi pentru scleroza multiplă

Specialiștii ar putea folosi terapia care modulează boala pentru a preveni leziunile suplimentare sau progresia. Această terapie se bazează pe medicamente imunosupresoare sau imunomodulatoare. Ele controlează răspunsul imun pentru a preveni inflamarea și/sau distrugerea celulelor. Cu alte cuvinte, împiedică organismul să creadă că propriile  celule sunt invazive.

Scopul acestor terapii este în principal controlul inflamației. De asemenea, ajută la reducerea durerii pe termen scurt. Totul se reduce la încetinirea bolii, astfel încât să nu se înrăutățească. Exemple de astfel de medicamente sunt:

Noi opțiuni de tratament pentru scleroză multiplă: concluzie

Cu toate acestea, uneori tratamentul pentru scleroză multiplă nu este foarte eficient, în principal din cauza diagnosticului tardiv al acestei boli. Prin urmare, este important ca, înainte de a vedea orice semne de handicap, să discuți cu medicul specialist pentru a exclude această patologie cât mai curând posibil. Dacă boala există, poți preveni agravarea acesteia prin utilizarea acestor noi forme de tratament.

 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • GAEM F. TRATAMIENTOS DE LA ESCLEROSIS MÚLTIPLE [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://fundaciongaem.org/tratamiento-la-esclerosis-multiple/
  • Cohen M, Maillart E, Tourbah A, De Sèze J, Vukusic S, Brassat D, et al. Switching from natalizumab to fingolimod in multiple sclerosis: A French prospective study. JAMA Neurol. 2014;71(4):436–41.
  • Kappos L, Radue EW, Comi G, Montalban X, Butzkueven H, Wiendl H, et al. Switching from natalizumab to fingolimod : A randomized, placebo-controlled study in RRMS. Neurology. 2015 Jul 7;85(1):29–39.
  • Jacobs LD, Beck RW, Simon JH, Kinkel RP, Brownscheidle CM, Murray TJ, et al. Intramuscular interferon beta-1a therapy initiated during a first demyelinating event in multiple sclerosis. N Engl J Med. 2000 Sep 28;343(13):898–904.
  • McGuigan C, Craner M, Guadagno J, Kapoor R, Mazibrada G, Molyneux P, et al. Stratification and monitoring of natalizumabassociated progressive multifocal leukoencephalopathy risk: Recommendations from an expert group. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Feb 1;87(2):117–25.
  • Giovannoni G, Turner B, Gnanapavan S, Offiah C, Schmierer K, Marta M. Is it time to target no evident disease activity (NEDA) in multiple sclerosis? Vol. 4, Multiple Sclerosis and Related Disorders. Elsevier B.V.; 2015. p. 329–33.
  • García Merino A, Ramón Ara Callizo J, Fernández Fernández O, Landete Pascual L, Moral Torres E, Rodríguez-Antigüedad Zarrantz A. Consenso para el tratamiento de la esclerosis múltiple 2016. Sociedad Española de Neurología. Vol. 32, Neurologia. Spanish Society of Neurology; 2017. p. 113–9.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.