Cele mai frecvente simptome ale spondilolistezei
Spondilolisteza este o afecțiune ce implică deplasarea unei vertebre care nu se mai sprijină direct pe cea de dedesubt. De obicei, afectează persoanele cu vârsta peste 40 de ani. S-ar putea să auzi termenul de spondilolisteză degenerativă, congenitală sau istmică. Cu toate acestea, primul caz este cel mai frecvent. Află care sunt cele mai frecvente simptome ale spondilolistezei!
Acest termen a fost inventat de Newman în 1963. În prezent, există diferite tratamente în funcție de gravitatea bolii, pe care le vom explica la sfârșitul acestui articol.
Ce este spondilolisteza?
Simptome ale spondilolistezei
În mod normal, spondilolisteza afectează oasele părții lombare a spatelui. Pot exista cazuri în care problema apare în partea de mijloc; totuși, acest lucru nu este obișnuit.
Dar cum o poți identifica? În ciuda faptului că există diferite semne care te pot alerta cu privire la prezența sa, este important de menționat faptul că mulți pacienți nu manifestă simptome ale spondilolistezei.
Spondilolisteza trece uneori complet neobservată, se agravează treptat și, mulți ani mai târziu, prezintă simptome mai grave. Să aruncăm o privire la unele dintre simptomele persoanelor cu spondilolisteză.
- Dureri de spate: Acesta este cel mai frecvent simptom și apare la nivel muscular. Este o durere ascuțită care se răspândește în partea inferioară a spatelui.
- Slăbiciune la nivelul membrelor inferioare: Acest lucru te poate face să mergi cu genunchii ușor îndoiți și cu pași scurți. În acest caz, este normal să simțiți furnicături și amorțeală.
- Tensiune la nivelul mușchilor hamstring: Un alt simptom al spondilolistezei este prezența, fără niciun motiv, a tensiunii în spatele coapselor. Uneori produce și spasme.
- Pierderea controlului sfincterului: Acesta este un simptom neobișnuit, dar poate apărea la anumiți pacienți. Din cauza slăbiciunii membrelor inferioare, controlul sfincterului poate fi afectat.
Manifestări fizice
Simptomele pe care le-am menționat nu sunt singurele care te pot alerta cu privire la prezența acestei afecțiuni. Iată și alte simptome fizice care ar putea fi un semn al acestei afecțiuni. Să vedem câteva exemple:
- Abdomen proeminent
- Trunchi ce pare mai scurt
- Curbe în partea inferioară a spatelui
Aceste manifestări fizice sunt ușor de trecut cu vederea. Acordă-le atenție și mergi la medic pentru a efectua unul dintre principalele teste care permit detectarea bolii: radiografia cu raze X. În acest fel, vai vedea în mod clar dacă există o vertebră deplasată.
În unele cazuri, medicul poate solicita teste mai specifice, cum ar fi o topografie computerizată sau o scanare RMN. Cu ajutorul acestor teste suplimentare, medicul poate vedea mai clar dacă este vorba despre spondilolisteză și, de asemenea, dacă boala a afectat oasele și nervii.
Citește mai mult:
Complicațiile spondilolistezei
Există posibile complicații ale acestei afecțiuni, care pot avea efecte grave asupra calității vieții. De exemplu, durerile de spate persistente pot duce la adoptarea unui stil de viață sedentar și acest lucru duce la creșterea în greutate. De asemenea, lipsa de activitate va promova pierderea elasticității și a forței musculare, precum și a densității osoase.
O altă consecință este rigiditatea. O complicație destul de gravă pe care trebuie să o menționăm este posibilitatea deteriorării permanente a nervului pe care vertebra alunecată îl apasă.
Există diferite tratamente. Cea mai conservatoare opțiune este fizioterapia pentru întărirea zonei și corectarea posturii. În alte circumstanțe, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală. În acest fel, medicul poate pune vertebrele care au alunecat la loc și le poate atașa cu șuruburi, astfel încât să nu se miște din nou.
Îți recomandăm să te adresezi imediat unui medic dacă ai dureri de spate, mai ales dacă acest lucru se întâmplă zilnic. Adoptarea unei posturi corecte este importantă pentru a te ajuta să eviți sau cel puțin să reduci prezența acestui tip de problemă (dacă acestea nu este congenitală).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gelosi, J. F., & Guyot, J. P. (2011). Espondilolistesis de alto grado. Revista de la Asociación Argentina de Ortopedia y Traumatología, 76(4), 330-335.
- Rivas Hernández, Rafael, & Santos Coto, Carlos A.. (2010). Manejo del síndrome doloroso lumbar. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(1) Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000100013&lng=es&tlng=es.
- Vázquez-Aguilar, A, Torres-Gómez, A, Atlitec-Castillo, PT, & León-Martínez, JE De. (2016). Espondilolistesis degenerativa. Influencia del índice de masa corporal en la evolución postquirúrgica. Acta ortopédica mexicana, 30(1), 13-16. Recuperado en 25 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2306-41022016000100013&lng=es&tlng=es.