Scolioza la copii: tot ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Scolioza la copii: tot ce trebuie să știi

Scolioza la copii nu este o problemă foarte frecventă, dar reprezintă o afecțiune care necesită atenție sporită. Cum o recunoști? Cum o tratezi? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect.
Scolioza la copii: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 21 octombrie, 2020

Scolioza la copii este o problemă gravă care ar trebui tratată de îndată ce medicul o diagnostichează. Această denumire este utilizată pentru orice deformări ale coloanei vertebrale care apar la minori și care pot avea diferite grade de severitate.

În general, scolioza la copii tinde să se înrăutățească pe măsură ce micuții cresc. Un aspect înșelător al acestei situații este faptul că, de obicei, copiii și adolescenții tolerează foarte bine această problemă. Însă, dacă o lași să evolueze, scolioza poate necesita ulterior tratamente extrem de complexe.

Cea mai frecventă formă de scolioză la copii se numește „scolioză idiopatică”. Aceasta apare la 4 din 1000 de persoane. Dintre aceste cazuri, aproximativ 1% vor fi severe și vor necesita tratament pe termen lung. Copiii ar trebui să meargă la cel puțin o consultație ortopedică pe an, mai ales atunci când ajung la pubertate.

Ce este scolioza la copii?

Scolioza la copii este definită ca o problemă a curburii coloanei vertebrale. Coloana are o curbură anormală, fiind mai pronunțată la unii copii. Poate arăta ca litera „C” sau „S”. Această anomalie provoacă uneori durere și dificultăți de respirație.

Dacă un copil suferă de scolioză, coloana sa vertebrală se deplasează într-o parte. Această problemă poate duce la rotirea oaselor. Dacă se întâmplă acest lucru, un umăr sau o parte a șoldului poate fi mai înaltă decât cealaltă.

În general, există mai multe tipuri de scolioză la copii:

  • Scolioza la bebeluși. Aceasta apare la copiii cu vârsta sub 3 ani și poate fi o anomalie congenitală. Uneori este cauzată și de alte tulburări sau are cauze necunoscute.
  • Scolioza idiopatică a adolescenților. Aceasta este cea mai comună formă și apare la copiii cu vârsta peste 10 ani. Cauza sa este necunoscută.
  • Scolioza juvenilă. Această problemă apare la copiii între 3 și 10 ani și este cea mai rară formă.
Specialist care analizează scolioza la copii
Scolioza la copii este o deformare a coloanei vertebrale, care poate avea o formă de „C” sau „S”.

Cauze și factori de risc

În majoritatea situațiilor, cauza scoliozei la copii este necunoscută. Cu toate acestea, știm că afectează fetele mai mult decât băieții. În funcție de origine, scolioza poate fi clasificată după cum urmează:

  • Scolioza congenitală. Aceasta apare în timpul sarcinii și include diverse anomalii, cum ar fi absența vertebrelor, malformații sau dezvoltare incompletă.
  • Scolioza idiopatică. În acest caz, medicii nu știu de ce apare scolioza.
  • Scolioza neuromusculară. Aceasta este o consecință a anumitor afecțiuni neurologice, cum ar fi distrofia musculară, paralizia cerebrală, splina bifidă, tumorile măduvei, neurofibromatoza sau afecțiunile paralitice.
  • Alte tipuri de scolioză. În anumite cazuri, scolioza la copii apare din cauza infecțiilor, leziunilor, picioarelor de lungimi diferite, tumorilor sau bolilor genetice.

Simptomele și diagnosticul scoliozei la copii

Fiecare copil poate prezenta simptome diferite de scolioză. Chiar și așa, unele simptome sunt comune. Acestea sunt după cum urmează:

  • Capul nu este situat în centru în comparație cu restul corpului.
  • Fiecare braț atârnă diferit atunci când copilul stă în picioare.
  • Unul dintre umeri sau una dintre zonele șoldului este mai înaltă decât cealaltă.
  • Dacă pacientul se apleacă înainte, o zonă a spatelui este mai proeminentă decât cealaltă.

În majoritatea cazurilor, scolioza nu provoacă durere sau alte simptome similare. Medicii stabilesc diagnosticul după examenul clinic și solicită adesea un RMN sau o tomografie computerizată (CT).

Medic ce analizează coloana vertebrală
În majoritatea cazurilor, scolioza nu provoacă durere și trece neobservată. Medicii pot pune un diagnostic pe baza observației clinice.

Tratamentul scoliozei la copii

Tratamentul scoliozei la copii depinde de vârstă, stadiul de creștere al pacientului, cauza problemei, severitatea curburii și sănătatea celui mic. De asemenea, medicii iau în considerare toleranța copiilor la medicamentele și terapiile disponibile.

Atunci când curbura este ușoară sau copilul este aproape de adolescență, medicii sugerează controale periodice pentru a se asigura că situația nu se înrăutățește. În cazul în care curbura este mai accentuată, medicii prescriu un corset. Acest lucru împiedică creșterea curburii.

Dacă curbura este foarte pronunțată, se poate trece la intervenția chirurgicală pentru corectarea scoliozei. Un caz sever netratat la timp poate duce la reducerea capacității pulmonare și la dezvoltarea bolilor asociate. Prin urmare, scolioza este o afecțiune care merită o atenție sporită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Monsalve, C. Y. F., Corena, Z. M. G., & Samudio, M. P. O. (2007). Estudio de caso: terapia manual en una paciente de 18 años con escoliosis juvenil idiopática. Revista Ciencias de la Salud, 5(3), 78-90.
  • Garcia-Barrecheguren, E., Alfonso-Olmos-García, M., & Beguiristain, J. (2001). Defecto vertebral múltiple con otras anomalías acompañantes.
  • Pantoja, T. S., & Chamorro, L. M. (2015). Escoliosis en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 99-108.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.