Ghiozdanele și durerea de spate la copii - Doza de Sănătate
 

Ghiozdanele și durerea de spate la copii

Deși există o relație strânsă între ghiozdanele școlare și durerea de spate, soluția nu este să evităm acest accesoriu, ci să îl utilizăm într-un mod adecvat. De asemenea, copiii noștri ar trebui să practice un sport, astfel încât musculatura și oasele lor să fie mai puternice.
Ghiozdanele și durerea de spate la copii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ideea că ghiozdanele și durerea de spate la copii sunt strâns legate este acceptată de multe persoane în zilele noastre. Deși această legătură este adevărată, situația este mult mai nuanțată decât bănuim.

În primul rând, la baza problemei nu stau ghiozdanele școlare, ci modul în care sunt utilizate. Atunci când copiii nu cară obiecte grele așa cum trebuie, musculatura și oasele lor sunt puternic afectate. Ghiozdanele și durerea de spate la copii sunt frecvent asociate, dar de vină sunt greutatea propriu-zisă și distribuția acesteia.

Totodată, ghiozdanele sunt accesorii pe care copiii le poartă zilnic. Tocmai din cauza utilizării continue, cei mici trebuie să ia măsurile necesare pentru a-și proteja corpul. În cele ce urmează, vom explora acest subiect în detaliu.

Legătura dintre ghiozdanele școlare și durerea de spate la copii

Copii vorbind despre relația dintre ghiozdanele și durerea de spate

Există mai multe studii care au drept obiect relația dintre ghiozdane și durerea de spate. Majoritatea au ajuns la aceeași concluzie: aproximativ jumătate dintre copiii sub 15 ani se plâng de disconfort din cauza ghiozdanului școlar.

Există și o recomandare cu privire la faptul că un copil nu ar trebui să care obiecte a căror masă depășește 10-15% din greutatea sa corporală. De fapt, Ministerul Federal al Educației, Științelor și Cercetării din Austria interzice ghiozdanele mai grele de atât, iar în Germania sunt în vigoare reguli asemănătoare.

Numeroase studii au semnalat o legătură între ghiozdanele școlare și probleme precum:

  • Leziunile la nivelul gâtului și al umerilor
  • Durerile de spate
  • Curbura coloanei vertebrale
  • Posturile corporale inadecvate
  • Alterarea funcției plămânilor

Aceste studii atrag multă atenție deoarece problemele enumerate au devenit foarte frecvente la copii, deși în trecut erau neobișnuite.

Însă mulți experți susțin că ghiozdanele școlare nu reprezintă singura cauză a acestui fenomen. Și alți factori intră în joc. În acest sens, cel mai important este sedentarismul, care slăbește sistemul musculoscheletic.

Câteva informații importante

Fată deschizând un ghiozdan roșu

Un studiu realizat în Olanda a descoperit o relație inversă între practicarea anumitor sporturi și durerile de spate la copii. Așadar, cu cât micuții dedică mai multe ore activităților fizice, cu atât vor resimți mai puțin disconfort la nivelul spatelui.

Un alt studiu, de asemenea realizat în Olanda, a scos la iveală ceva foarte interesant: mulți copii afectați de dureri de spate au și probleme de natură psihosomatică. Diverși factori emoționali, familiali sau individuali tind să fie valabili în cazul copiilor cu dureri de spate.

Pe lângă cele semnalate de studiile menționate, ghiozdanele excesiv de grele și utilizarea lor greșită pot cauza într-adevăr multe probleme. Dintre acestea, menționăm:

  • Tensiune musculară în regiunea lombară (deoarece copiii tind să se aplece înainte când ghiozdanele sunt prea grele)
  • Alinierea incorectă a coloanei vertebrale
  • Creșterea incidenței lordozei
  • Umeri inegali (deoarece purtarea ghiozdanului pe un umăr crește riscul de scolioză)

Sfaturi finale

Pentru a promova o dezvoltare armonioasă a copilului tău, te sfătuim să îl încurajezi să practice un sport. Lipsa de activitate fizică nu este benefică pentru nimeni, mai ales când vine vorba de copii, care sunt încă în creștere. Totodată, ia măsuri pentru a preveni impactul negativ al ghiozdanelor școlare, cum ar fi:

  • Cumpără un ghiozdan de dimensiuni adecvate. Acesta nu ar trebui să atârne sub talia copilului și este indicat ca lățimea sa să fie cel mult egală cu lățimea umerilor copilului.
  • Asigură-te că baretele ghiozdanului sunt de calitate. Este indicat să fie capitonate și reglabile, astfel încât ghiozdanul să rămână lipit de spate. Specialiștii recomandă ca acest accesoriu să aibă și mânere, pentru a putea fi ridicat cu ușurință de pe podea.
  • Optează pentru ghiozdane cu mai multe compartimente. Atunci când interiorul ghiozdanului este compartimentat, obiectele depozitate se mișcă mai puțin, ceea ce conferă stabilitate.
  • Evită cu orice preț supraîncărcarea! Copiii nu trebuie să pună prea multe obiecte în ghiozdane. Acesta este cel mai nociv factor.
  • Distribuie obiectele într-un mod inteligent. Cele mai grele obiecte ar trebui așezate cât mai aproape de corp, iar copilul trebuie să poarte ghiozdanul pe ambii umeri.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calvo-Muñoz, I., & Gómez-Conesa, A. (2012). Asociación entre las mochilas escolares y el dolor de espalda. Revisión sistemática. Fisioterapia, 34(1), 31-38.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.