5 afecțiuni care provoacă dureri de spate - Doza de Sănătate
 

5 afecțiuni care provoacă dureri de spate

Deși durerile de spate nu au mereu la bază probleme grave, trebuie să fim vigilenți și să nu subestimăm acest simptom, mai ales dacă persistă mai mult de o săptămână. Iată 5 afecțiuni care provoacă dureri de spate!
5 afecțiuni care provoacă dureri de spate
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori, corpul te avertizează că există o problemă prin producerea anumitor simptome. Acestea survin în regiuni specifice la nivelul cărora sănătatea a fost compromisă. Așadar, nu ar trebui să ne surprindă că există diverse afecțiuni care provoacă dureri de spate.

Atunci când organismul ne avertizează că ceva nu este în regulă, trebuie să îi dăm ascultare. Este posibil ca organele tale (sau articulațiile, oasele, mușchii și nu numai) să nu mai funcționeze corect. În articolul de azi, îți vom prezenta câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate.

La ce ne referim când spunem spate? Vorbim despre acea regiune care se întinde de la baza gâtului și umeri până la talie. Coloana vertebrală determină lungimea acesteia. Această regiune acoperă organe precum plămânii și rinichii.

Spatele îndeplinește un rol foarte important: menține corpul pe loc sau îl mișcă, în funcție de intențiile tale. Totodată, acesta îi permite corpului să aibă un centru de greutate stabil. De asemenea, spatele acoperă și protejează coloana vertebrală.

Informații de bază despre durerile de spate

Femeie care suferă de afecțiuni care provoacă dureri de spate

Durerile de spate constituie una din cele mai frecvente probleme de sănătate. Ele pot fi cronice sau intense. Cu alte cuvinte, disconfortul poate dispărea în doar o săptămână sau poate persista mai mult de trei luni de zile.

Uneori, durerile de spate se ameliorează de la sine, chiar dacă nu știi care a fost cauza apariției lor. Dacă acestea au la bază o problemă mai gravă, poți apela la un tratament. Acesta poate varia de la comprese calde la medicamente antiinflamatoare.

Care sunt principalele afecțiuni care provoacă dureri de spate?

În cele ce urmează, vom discuta despre anumite probleme care pot afecta spatele în mod direct, provocând dureri.

1. Cancerul de prostată

Bărbat consultat de medic

Cancerul de prostată este o posibilă cauză a durerilor de spate, deoarece poate afecta cea de-a cincea vertebră a coloanei vertebrale. Una dintre complicațiile acestei boli este lumbago (durerea în partea dreaptă a spatelui).

Mai mult, cancerul de prostată poate provoca sacroileită. Aceasta este o inflamație a uneia sau a ambelor articulații sacroiliace, localizate la capătul coloanei vertebrale, de-o parte și de alta a regiunii pelvine.

2. Endometrioza

Durerea produsă de endometrioză poate fi foarte intensă. La baza sa stau contracțiile uterine, precum și cicatricile formate în urma deteriorării mucoasei endometriale.

Atunci când suferi de endometrioză, poți experimenta dureri de spate sau în piept. Disconfortul specific endometriozei poate fi ameliorat cu ajutorul medicamentelor și al băilor fierbinți, care relaxează musculatura.

3. Scolioza

Coloană atacată de afecțiuni care provoacă dureri de spate

Scolioza este o deviație laterală foarte pronunțată a coloanei vertebrale. Unul dintre principalele sale simptome este reprezentat de durerile de spate, care pot fi intense sau persistente.

4. Lumbago

Lumbago presupune dureri provocate de inflamarea unui ligament sau mușchi al spatelui. Această afecțiune poate surveni și atunci când apare o ruptură microscopică în regiunea vizată.

Inițial, pacientul face o mișcare bruscă, cum ar fi ridicarea unui obiect greu sau o întindere greșită. Durerea dată de lumbago poate fi de scurtă durată sau atât de intensă încât pacientul nu se mai poate mișca.

5. Osteoporoza

Oase atacate de afecțiuni care provoaca dureri de spate

Osteoporoza produce dureri de spate intense, a căror cauză este fracturarea continuă a vertebrelor coloanei. Această boală se poate dezvolta timp de mai mulți ani, perioadă în care pacientul este asimptomatic. În timp, încep să apară durerile.

Ca să previi durerile de spate, ai grijă de corpul tău!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.